Ortodonţie

Ortodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă cu îndreptarea şi corectarea poziţiei dinţilor.

Anomalia dentară (dinţii strâmbi), reprezintă o abatere de la ceea ce este considerat a fi poziţia normală a dinţilor. Anomalia dentară este frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi. Înghesuirile şi ocluziile dentare incorecte afectează în timp sănătatea dinţilor, a gingiilor şi a articulaţiei temporo-mandibulare. O masticaţie deficitară poate avea urmări nedorite asupra sistemului digestiv.

Parinţii trebuie să fie foarte atenţi cu dinţii copiilor lor şi să-i îndrume şi înveţe încă de mici să îi îngrijească, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar ortodontic, terapie, protetică, chirurgie oro-dentară sau chiar implant dentar.

O primă evaluare ortodontică le este recomandată copiilor până la împlinirea vârstei de 7 ani, în situaţia în care nu au apărut anterior alte probleme stomatologice. În timpul copilăriei şi adolescenţei, oasele maxilare cresc şi se maturizează, de aceea este mai uşor de modificat poziţia dinţilor în această etapă a vieţii. Progresul tehnicii în stomatologie, specializarea ortodonţie, permite astăzi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare.

Şi chiar dacă unii adulţi consideră că nu mai au vârsta potrivită pentru un astfel de tratament, s-a constatat o creştere semnificativă a numărului adulţilor care beneficiază de tratament ortodontic. În cazul adulţilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodonţie poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare şi-au întrerupt creşterea.

Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afecţiunile netratate pot duce la apariţia unor defecte de vorbire, predispoziţie pentru formarea tartrului şi implicit a cariilor dentare sau probleme în funcţionarea sistemului digestiv.

Orice tratament ortodontic începe cu efectuarea unei consultaţii şi întocmirea planului de tratament de către medicul ortodont. În funcţie de situaţia existentă la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil.
Aparatul ortodontic fix este format din brakeţi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinţi şi dintr-un arc metalic care îi uneşte cu scopul de a-i alinia corect. Acest tip de aparat este indicat după erupţia dinţiilor definitiv.
Aparatul ortodontic mobil, se prezintă sub forma unei plăcuţe de acrilat cu şurub ortodontic şi mici crosete metalice, se aplică copiilor cu vârsta între 7 şi 10 ani.

În cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este între 12 şi 24 de luni. Apoi pacientul va purta, o perioadă, un aparat special de contenţie (numit retainer), cu rolul de a menţine şi stabiliza rezultatele astfel obţinute. Aparatul de contenţie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul nopţii, fie o sârmuliţă subţire aplicată pe spatele dinţilor.

Igiena orală are un rol cheie în obţinerea unui zâmbet sănătos şi frumos. De aceea, şedinţele pentru controlul aparatului ortodontic şi igienizarea cavităţii bucale se recomandă a avea loc odata la un interval între 3 şi 6 săptămâni.