Psihiatrie

Psihiatria este specialitatea medicală care se ocupă cu identificarea cauzelor, diagnosticul, prevenţia şi tratamentul afecţiunilor psihice.

Interviul psihiatric este tehnica diagnostică de bază în psihiatrie. În cadrul interviului psihiatric, medicul descoperă aspecte particulare din viaţa pacientului, folosind criteriile diagnostice actuale. Examinarea statusului cognitiv, testarea neuropsihologică, analizele de laborator uzuale şi imagistica medicală ajută la evidenţierea cauzelor de boală psihică.

Afecţiunile psihice pot fi grupate în :

  • tulburări de afectivitate (depresie majoră, boală bipolară)
  • tulburari cognitive (demenţă multi-infarct, demenţa Alzheimer, delir)
  • tulburări anxioase (atacuri de panică, boală obsesiv-compulsivă)
  • tulburări de personalitate
  • tulburări psihotice (schizofrenie)
  • dependenţa de substanţe (droguri, alcool, tutun)

Psihiatria pediatrică este o ramură a psihiatriei care se adresează copilului, începând cu vârsta de sugar, până la cea de adolescent şi adult tânăr (18 ani).
Interviul psihiatric în cazul copilului este mai dificil de realizat, în special în cazul copilului foarte mic, datorită absenţei unui limbaj expresiv şi incapacităţii copilului mic cu limbaj de a-şi exprima sentimentele, nevoile şi suferinţele. De aceea, interviul psihiatric se bazează pe observarea directă a comportamentelor copilului (jocul, comunicarea cu membrii familiei, conduita faţă de aceştia, exprimarea prin desen), dar şi prin analiza datelor culese de la părinţi sau persoanele din anturajul apropiat (rude, educatori, profesori). Simptomele unor afecţiuni psihice la copii au adesea un aspect mai puţin bine definit sau mult diferit decât în cazul adulţilor, ceea ce face ca diagnosticul să fie mai greu de stabilit, iar evoluţia să fie imprevizibilă.
Incidenţa şi prevalenţa tot mai mare a unor boli cu debut în copilărie sau specifice acestei perioade de viaţă, precum sindromul A.D.H.D., tulburările de spectru autist, tulburările de conduită, de învăţare sau alimentare, impun necesitatea unor controale periodice medicale şi tratamentul cât mai precoce instituit, de statusul mental şi psihic al copilului depinzând toată evoluţia lui ca adult integru, responsabil, normal integrat într-o lume plină de solicitări, exigenţe, stres, şi în care marginalizarea de către societate este încă mult prea mare.


Medicii specialităţii Psihiatrie

Nume medic şi grad profesional
Dr. Rodica Cristina Dogaru, medic primar

Servicii de Psihiatrie şi preţurile lor

Serviciul medical Preţ
Consultaţie de specialitate (adulti) 300 lei
Consultaţie de control (în 30 de zile de la consultaţia initială) 100 lei