Artrocenteza - punctie articulara

Dr. Daniela Nicoleta Popescu
Medic specialist Reumatologie
Medic specialist Medicina interna

Artrocenteza (punctia articulara) este manevra prin care orice articulatie - mare (sold, genunchi, glezna, umar, cot) sau mica (radiocarpiana, metacarpofalangiene, metatarsofalangiene, interfalangiene mana si picior) - este punctionata cu seringa si ac steril (de calibru diferit in functie de cazul respectiv). In mod uzual, lichidul articular este testat pentru biochimie (glicemie, LDH, proteine, acid uric), imunologie (factor reumatoid, complement C3, C4), citologie si culturi. Astfel se pot stabili cu certitudine diagnostice precum poliartrita reumatoida cand imunologia specifica din sange este negativa, guta care in puseu poate sa aiba de asemenea acidul uric seric in limite normale sau puseu de guta la nivelul unei articulatii afectate in prealabil de o afectiune degenerativa precum gonatroza, artrita septica cu identificarea certa prin culturi a agentului patogen care a determinat afectiunea.


Artrocenteza (punctie articulara) cot

De asemenea, prin artrocenteza se pot introduce local substante farmacologic active in vederea tratarii anumitor afectiuni (gonartroza - artroza genunchiului, poliartrita reumatoida, spondiloartrita cu manifestari articulare periferice, guta, pseudoguta, traumatisme).


Artrocenteza (punctie articulara) genunchi

Pana de curand aceasta manevra era efectuata "orb", medicul specialist utilizand repere anatomice pentru directionarea acului catre cavitatea articulara. In prezent medicul reumatolog are la indemana multiple proceduri terapeutice si diagnostice in vederea realizarii unui act medical corect si complet, printre ele numarandu-se si ecografia aparatului locomotor. Datorita evolutiei performantelor aparatelor de ecografie, artrocenteza (punctia articulara) poate fi efectuata sub ghidaj ecografic. Folosind ecograful, medicul nu mai palpeaza articulatia pentru a directiona acul, ci urmareste pe monitorul ecografului traseul acului, putand sa faca ajustarile in timp real in functie de necesitati. Artrocenteza efectuata ecoghidat confera o precizie remarcabila in abordarea articulatiei fara atingerea de structuri importante precum ligamente, tendoane, pachete vasculo-nervoase, dar si in atingerea obiectivului : administrarea medicatiei in locul de maxima necesitate sau evacuarea completa a unei colectii. De asemenea poate evalua in dinamica postprocedural evolutia pacientului precum si preintampinarea unor eventuale complicatii.
Utilizand aceeasi tehnica pot fi abordate leziuni musculare sau cutanate.

Artrocenteza (punctia articulara) dureaza maxim 15 minute si este precedata de localizarea ecografica a zonei de abord si stabilirea structurilor vizate. Se sterilizeaza cu betadina locul prin care se abordeaza articulatia apoi se introduce acul pana in zona vizata si se extrage lichid articular sau se infiltreaza substanta terapeutica, ulterior acul este extras si local se realizeaza pansament steril. Articulatia la nivelul careia s-a realizat artrocenteza (punctia articulara), va fi crutata 24 ore de efort fizic.