Periuta de dinti - ingrijire

Dr. Carmen Vartej
Medic stomatolog specialist stomatologie generala

Ingrijirea adecvata a periutei de dinti este importanta pentru sanatatea dumneavoastra orala. Intrucat o periuta de dinti folosita un timp mai indelungat este mai putin eficienta in curatarea dintilor, se recomanda sa inlocuiti periuta de dinti la fiecare trei - patru luni sau chiar mai devreme, daca perii sunt uzati. Periuta de dinti a copilului trebuie inlocuita chiar mai des.

Periuta de dinti si bacteriile

Este posibil sa fi auzit despre contaminare bacteriana a periutelor de dinti si va intrebati daca acesta este un motiv de ingrijorare. In gura se afla sute de tipuri diferite de microorganisme (germeni), dintre care unele sunt transmise periutei de dinti in timpul utilizarii.
Microorganismele din mediu inconjurator pot ajunge de asemenea pe periutele de dinti. Pot exista bacterii pe periute chiar si in pachetele in care sunt vandute, deoarece nu este obligatorie comercializarea in ambalaj steril.
Corpul uman este constant expus la microbi potential daunatori, si de obicei se poate apara impotriva acestora si preveni infectiile.

Desi studiile au aratat ca dupa utilizare pot creste diferite microorganismele pe periuta de dinti, nu exista dovezi ca dezvoltarea bacteriilor pe periuta de dinti va determina probleme de sanatate specifice. Nu exista nici dovezi clinice ca scufundarea unei periute de dinti intr-o substanta antibacteriana are vreun efect pozitiv sau negativ asupra sanatatii. Unele metode de curatare, inclusiv utilizarea cuptorului cu microunde sau a masinii de spalat vase, ar putea deteriora periuta de dinti.

Iata cateva lucruri simple pe care le puteti face :

  • nu imprumutati periuta de dinti
  • dupa utilizare clatiti bine periuta de dinti cu apa de la robinet, pentru a elimina pasta de dinti si alte resturi
  • pastrati periuta de dinti pe cat posibil intr-o pozitie verticala, si lasati-o sa se usuce. Atunci cand aveti mai mult de o periuta de dinti, pastrati-le separat, astfel incat germenii sa nu treaca de la o periuta la alta

Nu acoperiti si nu pastrati periuta de dinti in recipiente inchise. Un mediu umed ajuta la cresterea majoritatii germenilor.


Va recomandam sa cititi si articolele :