Piciorul diabetic

Conf. Univ. Dr. Laurentiu Belusica
Medic primar Chirurgie generala
Competenţă Laparoscopie, Chirurgie hepatica, Ecografie generala
Doctor in stiinte medicale

Piciorul diabetic se refera la patologia specifica determinata la nivelul membrelor inferioare ca urmare a evolutiei pe mai multi ani a bolii numita diabet zaharat.

Piciorul diabetic nu trebuie sa apara neaparat la un diabetic, chiar vechi, dar aceasta posibilitate trebuie cunoscuta de un pacient, astfel incat toti pacientii diabetici trebuie sa ia masuri preventive si curative din timp.
Piciorul diabetic este o patologie care apare datorita afectarii vaselor de sange si / sau a nervilor membrului inferior.

Ceea ce trebuie sa cunoasca un pacient diabetic sunt masurile de prevenire ale bolii si semnele de boala care il vor conduce catre medicul specialist pentru tratament curativ de urgenta.
Ideea generala este de a intarzia cat mai mult aparitia bolii la nivelul picioarelor si astfel de a ajunge cat mai tarziu la necesitatea unei interventii chirurgicale.

Odata ce ati fost diagnosticat cu diabet :

  • urmati sfaturile si recomandarile de hranire si de tratatament date de medicul nutritionist
  • cititi despre diabet si incercati sa va cunosteti boala ca si particularitatile pe care le are boala in cazul dvs., de exmplu particularitati legate de varsta de sexul dvs., de ocupatie, de obiceiurile alimentare
  • retineti ca un regim de viata echilibrat si sportiv este una din conditiile pe care trebuie sa le indepliniti

Diabetul poate genera mai multe complicatii in timp : picior diabetic, retinopatie diabetica, insuficienta renala. Cautati sa va informati despre posibilitatea de a preveni toate aceste complicatii. Intrebati specialistul !

Ulcerul şi amputaţia reprezintă riscul major al problemelor piciorului diabetic. De aceea, pentru a preveni aceste neajunsuri, se recomanda cateva reguli :

  • spalati picioarele zilnic cu apa si sapun
  • folositi o crema emolienta pentru picioare - constant (de ex. crema de galbenele sau ceva similar)
  • purtati numai ciorapi albi curati calcati cu fierul de calcat zilnic. Acest lucru este necesar deoarece orice leziune zemuinda care apare se va vedea imediat o pata pe ciorap
  • priviti-va zilnic laba piciorului folosind daca este necesar o oglinda si o lupa. Daca nu puteti singur cereti ajutorul cuiva apropiat. Este foarte important ca leziunile patologice sa fie vazute in stadiu incipient. Retineti ca in timp, datorita aparitiei neuropatiei diabetice si oftalmopatiei diabetice este posibil sa nu mai simtiti senzatia de durere la nivelul picioarelor si deasemenea este posibil ca in timp sa nu mai vedeti corect leziunile mici, incipiente
  • alarmati-va si solicitati imediat consult medical de specialitate la aparitia unuia dintre urmatoarele semne clinice : febra, durere, roseata sau umflarea tegumentului, leziuni sangerande sau zemuinde ale tegumentului piciorului, orice alta leziune sau crusta. Nu luati antibiotic din proprie initiativa !
  • taiati si ingrijiti unghiile de la picioare cu maxima atentie
  • efectuati oscilometrie odata la doi ani si / sau ecografie Doppler

Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat. Aceste complicatii se extind din punct de vedere al consecintelor, asupra sanatatii avand un impact negativ asupra calitatii vietii. De aceea, trebuie adoptata o atitudine preventiva prin care sa se poata depista aceasta afectiune in stadiu incipient.