Tratamentul dintilor de lapte

Dr. Sofia Zaharia
Medic specialist Stomatologie generala

De ce tratam dinti temporari daca oricum cad ?
Aceasta notiune ignoranta conform careia dintii temporari nu merita sa fie tratati pentru ca oricum se pierd, speram sa fie pe cale de disparitie. Spre satisfactia noastra astazi tot mai multe mame afla ca extractia prematura a unui dinte temporar poate aduce dupa sine perturbari in dezvoltarea arcadelor si chiar afectarea eruptiei si structurii dintilor permanenti.

Cand se recomanda primul control de specialitate ?
Pana nu de mult, primul contact cu copilul se facea in jurul varstei de 3 ani datorita problemelor comportamentale si a lipsei comunicarii acceptabile.
Socitatea Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda o consultatie de specialitate in cursul primului an de viata, imediat dupa eruptia incisivilor temporari. In aceasta prima intalnire mamele sunt instruite in vederea respectarii unor masuri de igiena si profilaxie dentara adaptate varstei.

"Cel mai bun cadou la prima aniversare a copilului este o programare la medicul stomatolog".

De ce le este teama copiilor de stomatolog ?
Copiii vin in cabinet influentati inconstient de familie si de societate, atitudinea lui fiind un reflex de aparare la mediu. Frica este o emotie normala care apare la o amenintare avand intensitati si manifestari diferite : nervozitate, teama (data de lipsa de informare; se manifesta pe termen lung; netratata dispare spontan sau se transforma in fobie), fobia dentara (frica disproportionata ce nu poate fi explicata sau controlata; persista in timp; daca dureaza mai mult de 2 ani ii afecteaza calitatea vietii copilului).
Copiii sunt in plin proces de maturizare. Ei au personalitate, temperament diferit in functie de varsta, la care se adauga experiente negative anterioare.
In cursul tratamentelor parintii transmit emotia copilului. De aceea se admit ca insotitori doar parintii care transmit emotii pozitive.

De ce anume depinde succesul tratamentului la copii ?
Copilaria presupune etape succesive de invatare si maturizare. Pedodontul poate interveni asemeni unui profesor, construind atitudini adecvate fata de tratamentul dentar.
Comportamentul copilului la medicul dentist depinde de personalitatea copilului, atitudinea parintilor, relatia parinte - copil, abilitatile profesionale ale medicului.
Din pacate relatia medic - copil este dominata de frica si anxietate, iar experienta dentara este asociata cu o experienta neplacuta.
Pentru a reduce frica si anxietatea se pot utiliza tehnici de modelare comportamentala si conversatie pentru informare adecvata varstei.
Dezvoltarea personalitatii si a comportamentului in societate are la origine interactiunea dintre ereditate si mediu, inca din primi ani de viata (parinti, prieteni, rude, status economic, conditii de habitat), influentand in mod indirect dezvoltarea mentala a copilului.

Principalul deziderat in pedodontie ?
Scaderea anxietatii fata de actul terapeutic si absenta durerii din timpul acestuia, pentru ca relatia psihoafectiva dintre medic si copil sa nu fie alterata.
Pentru copiii foarte anxiosi, la care metodele uzuale de scadere a anxietatii nu dau rezultate, se apeleaza la tehnici de sedare constienta (inhalare de Protoxid de Azot sau administrare de anestezice pe cale i.v sau i.m) si in situatii particulare anestezia generala.
Sedarea profunda sau anestezia generala este o metoda farmacologica de necesitate in care copilul este inconstient, nu raspunde la stimuli verbali si fizici, are reflexele abolite. Este recomandata copiilor total necooperanti : foarte mici, copii cu dizabilitati, copii cu fobii.

Tratamentele se fac in ordinea descrescatoare a gravitatii lor :

  • Urgenta in stomatologie : durere, inflamatii, traumatisme dento-alveolare
  • Tratamentul dintilor definitivi imaturi
  • Tratamentul dintilor temporari care se pierd de pe arcada cat mai tarziu
  • Sigilari, fluorizari in functie de grupul de risc al afectiunilor dentare ale copilului
  • Extractii dentare (numai dintii mobili, irecuperabili)

Va recomandam sa cititi si notiunile generale, in articolul : Dintii de lapte