Info medical Articole medicale Ecografie abdominala

Ecografie abdominala

Ecografia abdominala este o metoda imagistica larg folosita in practica medicala, contribuind alaturi de anamneza, examenul clinic si analize tintite la stabilirea diagnosticului de catre medicul curant. Cu foarte putine exceptii, ecografia nu pune diagnosticul, lucru care trebuie stiut de pacientii care se prezinta la clinici medicale din proprie initiativa si solicita efectuarea unei ecografii. Fiind relativ ieftina si accesibila, multi pacienti "sar" etapa consultului medical si isi recomanda singuri ecografia abdominala, apoi pleaca nemultumiti de faptul ca nu au primit tratament medical la finalul examinarii. Simptomatologia din sfera abdominala poate sa apartina sau nu organelor abdominale. De exemplu, un infarct miocardic inferior poate avea la debut simptomatologie dureroasa abdominala sau dispeptica (greata, varsaturi, diaree etc.), iar ecografia abdominala solicitata nu ajuta in stabilirea diagnosticului, mai mult, se pierde timp pretios care poate salva inima sau chiar viata pacientului. Un cancer digestiv in stadiul incipient, cand poate fi tratat si vindecat, are adesea un aspect ecografic normal. Pacientul pleaca acasa "linistit" si revine peste 1 - 2 ani la ecografia abdominala, cu metastaze hepatice. Ecografia abdominala nu tine locul endoscopiei digestive, informatiile obtinute fiind complementare. Pregatirea de specialitate, logica si experienta indelungata permit medicului curant sa va recomande investigatiile necesare stabilirii diagnosticului, iar ecografia abdominala este una dintre ele, nu singura !

Pregatirea pacientului pentru ecografia abdominala este foarte importanta pentru acuratetea imaginilor si consta in post alimentar (inclusiv bauturi acidulate si cafea) cu cel putin 6 ore inainte de investigatie, astfel ca stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal sa fie redus, permitand vizualizarea adecvata a structurilor si organelor abdominale. Cu 24 de ore inaintea examinarii, se recomanda sa nu se consume dulciuri sau alimente care pot fermenta (fructe, lapte), iar cina din ziua precedenta trebuie sa fie usoara si sa nu fie servita mai tarziu de ora 19:00. In cazul in care sunteti balonat, se recomanda ca in ziua precedenta investigatiei sa se administreze medicamente antibalonare gen Espumisan sau Sab simplex(1 - 2 tablete de 3 ori / zi). Pentru examinarea organelor pelvine se recomanda consumul a 500 ml de apa plata intr-un interval de 30 minute, cu o ora inainte de investigatie; pacientul nu trebuie sa urineze, chiar daca exista aceasta senzatie, astfel vezica urinara va fi plina si va permite vizulizarea optima structurilor invecinate (prostata, uter, ovare). O vezica urinara partial umpluta poate sa nu permita vizualizarea unor mici detalii de perete (polipi sau cancer vezical incipient, de exemplu). Uneori este necesara si examinarea ecografica dupa golirea vezicii urinare.

Examinarea ecografica se efectueaza intr-un climat linistit, necesita concentrare si atentie maxima. Uneori se poate depasi timpul alocat unei ecografii (20 - 30 minute) – exista pacienti mai corpolenti, pacienti varstnici sau cu dizabilitati care se deplaseaza / imbraca / dezbraca mai lent sau redactarea rezultatului la cazurile mai complexe poate sa dureze ceva mai mult - de aceea, va invitam sa respectati ora programarii si sa asteptati cu calm si rabdare pana ce veti fi invitat in cabinet. Un act medical de calitate se desfasoara intr-un climat de liniste, respect si intelegere fata de suferinta umana.

Pastrati rezultatele ecografiei abdominale in original in dosarul medical personal, pe care il aduceti cu dumneavoastra la fiecare consultatie sau ecografie. Oferiti medicului curant sau medicului de familie pentru arhivare cópii dupa rezultate.