Info medical Articole medicale Hipogonadismul masculin

Hipogonadismul masculin

Hipogonadismul masculin reprezinta o afectiune in care organismul nu produce suficient testosteron, hormon sexual care joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea baietilor la pubertate, apoi in integrarea psihosexuala a barbatilor.
Definitie biologica : Sindrom clinic complex definit prin nivelul redus al testosteronului si productie spermatica anormala.
Definitie clinica : Situatie clinica in care nivelul redus al testosteronului se asociaza cu diferite semne si simptome : diminuarea libido, disfunctie erectila, reducerea masei musculare, reducerea densitatii minerale osoase, depresie, anemie.

Hipogonadismul masculin poate fi si o problema de varsta; multiple studii au aratat o scadere anuala a testosteronului circulant cu 0,4 - 2 %. Incidenta hipogonadismului masculin la barbatii de varsta medie este de aprox 6 %; incidenta creste la barbatii in varsta, obezi, cu diferite comorbiditati si cu o stare generala de sanatate mediocra.

Cauza producerii hipogonadismului poate fi primara (testiculara) sau secundara (hipotalamo-hipofizara). Hipogonadismul primar poate fi congenital (sindrom Klinefelter, testicule necoborate, absenta testiculara congenitala) sau dobandit (neoplasmul testicular, infectii testiculare, chimioterapie, boli sistemice, castrare).
Hipogonadismul secundar poate fi congenital (sindrom Kallman, hipogonadism hipogonadotrofic idiopatic) sau dobandit (prolactinoame, stupefiante, boli sistemice, abuzul de anabolizante, obezitatea morbida, radioterapia cerebrala).

Screening-ul pentru deficienta de testosteron este recomandat doar la adultii la care simptomatologia este pregnanta si include multiple semne si simptome ce sugereaza hipogonadismul. Determinarea testosteronului plasmatic total trebuie repetata de cel putin doua ori.

Tratamentul hipogonadismului masculin include mai multe optiuni de substitutie testosteronica : preparate orale, preparate injectabile, preparate transdermice (gel, patch), implanturi subdermice.

Hipogonadismul masculin este o afectiune care trebuie diagnosticata, investigata si tratata intr-un context multidisciplinar : urologie-andrologie, endocrinologie, psihiatrie.


In cadrul Centrul nostru, serviciul de Urologie - Andrologie va sta la dispozitie pentru un examen de specialitate.