Bioterorism

Bioterorismul este definit ca eliberarea intentionata de virusuri, bacterii sau alti agenti cu scopul de a imbolnavi sau ucide oameni, animale sau plante.

Cai de transmitere in bioterorism

Exista un numar de motive pentru care armele biologice pot fi alese in atacurile teroriste: cauzeaza un numar mare de cazuri, produc perturbari in ordinea civila si creeaza panica, confuzie si teama, pot fi produse usor, repede si cu costuri reduse, sunt stabile in mediu. Teroristii pot disemina agentii biologici prin mai multe cai: dispersare sub forma de aerosoli (avion sau sisteme de ventilatie), folosirea de vectori (purici, tantari, rozatoare), adaugare la alimente si apa.

Cai de combatere a efectelor bioterorismului

Exista mai multe cai de combatere a acestui fenomen :

  • diminuarea populatiei receptive pentru bolile care beneficiaza de imunizare (vaccinare, chimioprofilaxie specifica);
  • controlul surselor de infectie (greu de realizat in practica in actualul contex geo-politic);
  • informarea si educarea populatiei in vederea diminuarii componentei psihoteroriste a bioterorismului

Agentii biologici posibili

Agentii folositi in bioterorism includ bacterii (antrax, pesta, tularemia etc), virusuri (variola virus, febrele virale hemoragice etc) si toxine (botulism, enterotoxina B stafilococica)

  • Antraxul este cauzat de Bacillus anthracis, bacil Gram pozitiv formator de spori. Exista 3 forme de manifestarea a bolii: pulmonara, cutanata si gastrointestinala. Antraxul este transmis aerogen - prin spori, prin contact direct cu leziunea cutanata sau prin ingestia de mancare contaminata. Perioada de incubatie variaza: aerogen - 2 - 60 zile, cutanat - 1 - 7 zile, digestiv - 1 - 7 zile. Nu se transmite de la persoana la persoana pe care aeriana, deci prevenirea transmiterii implica doar proceduri standard. Tratamentul si profilaxia vizeza vaccinarea cu vaccin inactivat si chimioterapice de tipul florochinolone orale. Decontaminarea pacientilor implica: scoaterea hainelor contaminate, spalarea intregului corp cu apa si sapun iar pentru mediu se pot folosi agenti sporicidali, ca de exemplu 0,5 % solutie de hipoclorit. Pacientii nu necesita camere separate si nu exista instructiuni speciale de transport sau la externare.
  • Botulismul este cauzat de toxina botulinica, o neurotoxina puternica produsa de Clostridium botulinum, un bacil Gram pozitiv. Transmiterea este prin mancare contaminata cu toxina, dar aerosolizarea toxinei poate fi un mecanism ales in bioterorism. Incubatia variaza: 12 - 36 ore in intoxicatia alimentara; 24 - 72 ore in expunerea prin inhalatie. Nu este transmis de la persoana la persoana. Exista un vaccin antibotulinic in dezvoltare iar tratamentul consta in antitoxina botulinica.
  • Pesta este o boala bacteriana acuta cauzata de Yersinia pestis, bacil Gram negativ. In bioterorism, dispersia bolii se poate face prin aerosoli, prin folosirea de vectorilor (rozatoare infectate, purici) si de la persoana la persoana prin picaturi aerogene. Incubatia variaza: 2 - 8 zile pentru trasmisia prin vectori, 1 - 3 zile pentru expunerea pulmonara. Nu exista un vaccin specific dar administrarea precoce de antibiotic este cheia tratamentului. Decontaminarea persoanei si a mediului este similara antraxului. Pacientul este internat in camere separate si precautii de diminuare a transmiterii prin picaturi aerogene se aplica suplimentar precautililor standard.
  • Variola a fost eradicata in 1980. In lume exista 2 locuri in exista inca culturi vii de virus variolic: CDC si anumite facilitati din Rusia. Facilitatile din Rusia nu sunt complet sigure iar virusul poate ajunge in miinile teroristilor. Se transmite de la pacient la pacient prin picaturi aerogene si prin contactul cu leziuni cutanate. Incubatia variaza intre 7 - 17 zile. Precautii aditionale (legate de transmiterea prin picaturi aerogene si contact fizic) sunt necesare precautiilor standard. Pacientii sunt internati in camere separate cu presiune negativa a aerului si antecamera iar usile de acces sunt permanent inchise. Transportul pacientilor este limitat la necesitati medicale esentiale si atunci este permis doar cu masca faciala de tip chirurgical. Vaccinul cu virus viu este eficace in primele 3 zile de expunere. Decontaminarea pacientului dupa expunere nu este indicata.

Desi probabilitatea de bioterorism este scazuta, Louis Pasteur spunea " ansa surade mintilor pregatite". Cunoasterea legata de bioterorism poate intari capacitatea profesionistilor din domeniul medical de a recunoste precoce si de a actiona adecvat, conform planurilor institutionale de bioterorism. Pregatirea pentru bioterorism implica educarea echipelor de ingrijiri medicale, incorporarea planurilor institutionale in planuri de urgente si dezastre nationale, cooperarea si comunicarea intre spitalele de boli infectioase si departamentele de sanatate publica.