Colesterolul - teste cunostinte medicale

Ce stiti despre colesterol ?

Colesterolul este un compus lipidic cu structura chimica de sterol (combinatie de steroid si alcool). Acesta intra in compozitia membranelor celulare din tesuturile animale (ficat, maduva spinarii, creier), dar se gaseste in cantitati variabile si in plante (uleiul de arahide, uleiul de palmier).

Cea mai mare parte din colesterol este sintetizata in organism (ficatul fiind principalul loc de producere a colesterolului), doar o mica parte provine din alimentatie.

Colesterolul participa la diferite procese metabolice, intra in compozitia unor hormoni (estrogeni, testosteron), vitaminei D, bilei.

Fiind insolubil in apa, colesterolul este transportat in organism de catre lipoproteine (complexe formate din proteine hidrosolubile si lipide) clasificate in functie de densitate in : chilomicroni, VLDL (very low density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein), IDL (intermediate density lipoprotein), HDL (high density lipoprotein). HDL-ul transporta colesterolul de la tesuturi la ficat. Acest tip de colesterol inglobat in HDL a fost denumit "colesterolul bun", impiedicind procesul de formare a placii de aterom. LDL-ul transporta colesterolul de la ficat la celulele organismului. Acest tip de colesterol inglobat in LDL este "colesterolul rau" pentru ca favorizeaza ateromatoza.

Leziunea primara de la care incepe formarea placii de aterom este reprezentata de acumularea de colesterol sub forma particulelor de LDL la nivelul intimei (tunica interna a vasului de sange). Urmeaza atragerea locala a leucocitelor (globulele albe) si mai ales a macrofagelor care inglobeaza particulele de lipide. In timp fibrele musculare netede din tunica medie a vasului de sange migreaza spre macrofage rezultand leziuni fibroase care favorizeaza formarea de trombi (cheaguri de sange). In jurul placii de aterom se va dezvolta circulatie colaterala, cu formare de microvase de sange. Acestea sunt mai friabile si se pot rupe (apar hemoragii focale). In timp placile fibroase se pot calcifica.

Placa de aterom poate evolua in moduri diferite :

  • remodelarea arterei (dezvoltarea placii se efectueaza in afara lumenului vascular)
  • ruptura placii cu formare de tromb
  • dezvoltarea trombului cu ocluzia partiala sau totala a arterei (pot apare infarctul de miocard, accidental vascular cerebral)
  • dezvoltarea fibroasa a placii de aterom cu formrea de stenoze

Din punct de vedere al simptomelor, pacientul poate fi asimptomatic o perioada de timp. Cand leziunile devin stenozante are loc diminuarea fluxului sanguin in teritoriul arterial afectat cu aparitia simptomelor : durere toracica (angina pectorala), dureri la nivelul membrelor inferioare (arteriopatie obliteranta), dureri abdominale (infarct mezenteric), infarct cerebral.

Factorii de risc care favorizeaza procesul de ateroscleroza pot fi grupati in : factori de risc nemodificabili (istoricul familial; varsta la barbati > 45 ani, iar la femei > 55 ani) si factori de risc modificabili (fumatul; stilul de viata : obezitate, sedentarism, dieta bogata in grasimi animale), hipertensiunea arteriala; HDL colesterol scazut; LDL colesterol crescut, diabetul.

Valoarea colesterolului seric se determina din sange. Se recomanda testarea profilului lipidic (colesterol, HDL-colesterol, trigliceride) de la varsta de 20 ani. Daca acesta este normal se recomanda repetarea la 4 - 5 ani. Valorile considerate normale sunt : colesterol < 200 mg/dl; LDL - colesterol < 100 - 120 mg/dl; HDL - colesterol > 40 mg/dl.

Tratamentul hipercolesterolemiei presupune :

  • schimbarea stilului de viata :
    • evitarea fumatului
    • dieta hipolipidica
    • evitarea excesului de alcool
    • hidratare (2 - 3 l lichide/zi)
    • combaterea sedentarismului; activitate fizica moderata
  • controlul tensiunii arteriale
  • tratament medicamentos daca evaluarea factorilor de risc impune acest lucru

Va rugam sa va testati cunostintele in legatura cu colesterolul.

Nu este atat de important scorul final pe care il veti obtine pe cat este de important sa aveti cunostinte cat mai bune despre colesterol pentru a evita problemele sau pentru a putea ajunge la medic in timp util.

1) Este necesar colesterolul in organism ?
2) Cea mai mare parte din cantitatea de colesterol din organism este ca urmare a :
3) Care tip de colesterol este denumit colesterol "rau" ?
4) Stiti ca nivelul colesterolului este mai mare numai cand ...
5) Daca valorile normale ale colesterolului au fost depasite nu aveti altceva de facut decat sa luati medicamente.
6) Nivelul mare de colesterol reprezinta un risc de :
7) Numai adultii trebuie sa isi controleze nivelul de colesterol din sange. Copiii nu pot avea nivel ridicat de colesterol.
8) Pentru "a sti cum stau cu colesterolul" este suficient ca la un test de hipercolesterolemie sa aflu nivelul total al colesterolului din sange.
9) Nivelul colesterolului poate fi tinut sub control
10) Cele mai importante masuri pentru scaderea nivelurilor de colesterol sunt :