Varice (boala varicoasa) - teste cunostinte medicale

Ce stiti despre varice ?

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial - dispus imediat sub tegument si unul profund - inconjurat de muschi. Varicele afecteaza sistemul venos superficial determinand aparitia de dilatatii la nivelul acestei retele. Este important de stiut ca varicele nu sunt doar o problema de estetica. Desi de multe ori privite ca "simple" dilatatii venoase, ele au un rasunet important asupra intregului organism. In ortostatism (stat in picioare), aceste varice sunt pline cu sange, sange care este "furat" din circulatia sanguina normala, determinand aparitia de complicatii atat locale cat si generale care afecteaza intregul organismul, de unde si necesitatea de a denumi aceasta afectiune boala varicoasa si nu doar varice hidrostatice.

Boala varicoasa - varicele - este o boala transmisa genetic in 95 % din cazuri si evolueaza diferit de la persoana la persoana. Acest lucru face ca tratamentul sa fie unul diferentiat pentru fiecare pacient in parte.

In stadiile incipiente acuzele sunt nespecifice : dureri in gambe si senzatie de presiune manifestata seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu aparitia ulterioara a venelor dilatate.

Este stiut faptul ca boala varicoasa nu determina dureri direct proportionale cu volumul varicelor si mai ales cu stadiul bolii. Acest lucru explica de ce pacientii cu boala varicoasa nu se prezinta in stadiile incipiente direct la o consultatie de chirurgie vasculara, ci de cele mai multe ori apeleaza la tot felul de remedii si tratamente "miraculoase".

Prin intermediul ecografiei Doppler venoase, se vor decela pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenta pielii, prezenta si localizarea valvelor incompetente. Ecografia Doppler venoasa este o investigatie nedureroasa, neinvaziva, cu cost redus, care poate fi repetata ori cate ori este nevoie, fara a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultima generatie permit vizualizarea cu acuratete a venelor superficiale si profunde, directia fluxurilor de sange si valvele incompetente.

Complicatiile locale ale bolii varicoase sunt : celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul venos, insuficienta sistemului venos profund, complicatii care se manifesta in principal la nivelul pielii si care sunt incorect indrumate spre dermatologie. Oricat de corect ar fi tratamentul dermatologic aplicat pielii el nu are rezultate spectaculoase daca nu se rezolva cauza generatoare de la nivelul sistemului venos.

Complicatiile generale sunt : afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), hepatice.

Informarea corecta va permite pacientului cu boala varicoasa (varice) sa evite pierderea de timp pe trasee intortocheate intre diverse specialitati : boli interne, dermatologie, cardiologie, medicina de familie. Indiferent de tipul de tratament propus pacientului este importanta informarea corecta a lui despre evolutia bolii varicoase si mai ales evitarea multiplelor tratamente inutile stadiului bolii in care se afla.

Va rugam sa va testati cunostintele in legatura cu varicele (boala varicoasa).

Nu este atat de important scorul final pe care il veti obtine pe cat este de important sa aveti cunostinte cat mai bune despre varice (boala varicoasa) pentru a evita problemele sau pentru a putea ajunge la medic in timp util.

1) Boala varicoasa este o boala mostenita genetic
2) Exista varice profunde ?
3) Varicele reprezinta doar o problema estetica
4) In boala varicoasa durerea apare de la inceput si este direct proportionala cu stadiul bolii
5) Boala varicoasa poate duce la complicatii ?
6) Ecografia Doppler venoasa aduce informatii suplimentare despre boala varicoasa
7) Ecografia Doppler venoasa este o investigatie dureroasa ?
8) Boala varicoasa poate fi tratata?
9) Tratamentul bolii varicoase este acelasi in toate stadiile
10) Tratamentul chirurgical al varicelor lasa cicatrici inestetice ?