Înapoi la pagina : Informaţii medicale

Examenul ginecologic

Autor : Dr. Claudia Ştefănescu, medic primar Obstetrică şi Ginecologie, doctor în ştiinţe medicale

Un EXAMEN GINECOLOGIC oferă informaţii despre starea de sănătate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat în îngrijirea bolilor aparatului reproducător feminin.

Când ar trebui să mergeţi la un examen ginecologic ?

În general, se consideră că examenul ginecologic trebuie făcut între 16 şi 18 ani sau cât mai curând posibil după ce aţi devenit activă sexual. Examenul ginecologic trebuie să aibă o frecvenţă anuală.
Totuşi, prezentaţi-vă imediat la un examen ginecologic pentru oricare din următoarele situaţii :

  • apariţia unei scurgeri din vagin care provoacă mâncărimi, arsuri, sau miroase urât
  • apariţia oricărei sângerări vaginale care nu este normală, chiar dacă sunt doar câteva pete
  • apariţia unei sângerări vaginale între perioadele de sângerare fiziologică sau după actul sexual
  • apariţia durerii în timpul actului sexual, (fenomenul se numeşte dispareunie)
  • existenţa unor crampe dureroase neobişnuite în timpul sângerărilor menstruale
  • dacă doriţi alegerea unei metode de contracepţie
  • apariţia sângerării după debutul menopauzei
  • în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă
  • în general, tot ceea ce este neobişnuit şi sau dureros

Ce trebuie să faceţi înainte de vizita pentru examenul ginecologic.

Programaţi vizita la medicul ginecolog după terminarea sângerării menstruale. Cu cel puţin 24 de ore înainte de examen, nu faceţi duş intravaginal, nu folosiţi tampoane intravaginale, creme vaginale sau supozitoare intravaginale, evitaţi contactul sexual.

Consultaţia medicală are două părţi principale : discuţia cu pacientul şi examinarea clinică. Discuţia cu pacientul, numită anamneză, este întotdeauna prima. După ce acestea au fost făcute, dacă este nevoie, se completează cu investigaţiile de laborator sau paraclinice.
Pentru a uşura înţelegerea stării de sănătate, a posibilelor probleme, este bine să ţineţi o evidenţă a evoluţiei ciclului menstrual. Este bine să vă notaţi date despre durata ciclului menstrual, date despre sângerările menstruale : frecvenţa, durata, cantitatea, despre simptome înainte şi în timpul perioadei de menstruaţie, despre diferite alte simptome caracteristice ciclului dumneavoastră menstrual.

Când vă duceţi la un examen ginecologic pentru prima dată, veţi fi întrebată despre istoricul medical în general şi cel reproductiv în special, al dumneavoastră şi cel al familiei. Puteţi, de asemenea, să fiţi întrebată despre :

  • data şi durata ultimei sângerări menstruale
  • dacă folosiţi şi ce fel de metodă contraceptivă folosiţi
  • dacă aţi fost vreodată însărcinată
  • dacă sunteţi fumătoare, dacă beţi alcool, dacă folosiţi droguri, dacă folosiţi şi ce fel de medicamente folosiţi

Examenul ginecologic poate fi recomandat de către medicul specialist şi femeilor care nu au început activitatea sexuală (femei virgine), în acest caz, examenul rezumându-se la controlul extern, putând fi însoţit de o ecografie.

Un examen ginecologic poate include următoarele :

  • măsurarea tensiunii arteriale
  • măsurarea înălţimii şi greutăţii
  • examinarea sânilor
  • examen de abdomen inferior
  • examen rectal
  • examen pelvin
  • testul Babeş-Papanicolau

Aceste teste şi examene sunt stabilite de medicul dumneavoastră, ţinând cont de vârsta, antecedentele personale şi istoricul medical.

Informaţii despre tuşeul vaginal

Pentru tuşeul vaginal vi se va cere să vă întindeţi pe o masă cu suporturi speciale pentru picioare. Medicul îşi va pune mănuşi de unică folosinţă pentru examen. Pentru început, medicul verifică vizual şi manual vulva adică zona exterioară a organelor genitale. Apoi, medicul va introduce în vagin un instrument numit speculum sau valve. Acesta îi permite să vadă interiorul vaginului şi colul uterin. De asemenea, acest instrument permite medicului colectarea unor celule pentru testul numit Babeş-Papanicolau.

Testul Babeş-Papanicolau constă în analiza unei probe de celule, numită frotiu, recoltate de pe suprafaţa colului uterin, numit cervix şi se foloseşte pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobişnuite, numite celule atipice sau pentru a descoperi unele semne de infecţie în această zonă. Pentru interpretarea rezultatului testului Babeş-Papanicolau, programaţi-vă o vizită de control la medicul curant.

Apoi, medicul va face un examen intern introducând degetul arătător şi mijlociu în vagin. Prin acest examen se verifică mărimea şi forma uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor. Deoarece medicul nu poate vedea aceste organe, vă va examina şi apăsând cu cealaltă mână pe abdomen. În funcţie de situaţie, medicul vă poate, de asemenea, face un examen rectal.

Să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre aceste proceduri vă creează disconfort.
Acest examen durează câteva minute.

În final, medicul vă va spune care sunt rezultatele examenului, cum şi când veţi primi rezultatele testului Babeş-Papanicolau sau ale altor teste de laborator recomandate.

Puneţi medicului orice întrebări în legătură cu starea de sănătate a organelor de reproducere şi cereţi explicaţii dacă există informaţii pe care nu le înţelegeţi.
În final, întrebaţi când este următoarea vizită pe care trebuie să o faceţi la cabinet.


Examenul ginecologic - versiunea audio (mp3).