Pedodonţie şi Odontoterapie

Pedodonţia, numită şi stomatologie pediatrică, este specialitatea stomatologică limitată de vârstă, care desfăşoară măsuri de prevenţie terapeutice pentru copii şi adolescenţi, cuprinzându-i şi pe cei cu necesităţi speciale de tratament. Etimologic, cuvântul pedodonţie vine din termenii greceşti pes care înseamnă copil şi odontos care înseamnă dinte. În pedodonţie se practică prevenţia, odontologia, endodonţia, protetica copilului şi adolescentului.

Pedodonţia este o ramură relativ nouă a stomatologiei care a fost înfiinţată în România abia în anul 1948 în cinci centre Universitare.

Un pedodont trebuie să aibă cunoştinţe de pediatrie, embriologie, patologie generală şi orală, să fie un bun cunoscător al psihologiei copilului.

Pedodontul contribuie la educarea copiilor, adulţilor şi părinţilor de mâine în spiritul respectării măsurilor de igienă orală şi profilaxie dentoparodontală.

Este recomandată consultarea unui medic pedodont cât mai curând după erupţia primilor dinţi, în vederea respectării unor măsuri de igienă şi profilaxie dentară adaptate vârstei.

Odontoterapia este ramura medicinii dentare care se ocupă cu managementul bolii carioase (cariile dentare).

Înaintea oricărei intervenţii se impune stabilirea unui algoritm terapeutic al afecţiunii.
În strategia tratamentului bolii carioase se regăsesc atât metode de profilaxie şi prevenţie precum şi metode moderne de tratament al leziunilor deja instalate, ireversibile.

În odontoterapie este foarte importantă diagnosticarea corectă, utilizând diferite metode de cariodetecţie precum inspecţia, palparea, transiluminarea cu fibră optică, radiografiile cu film muşcat (Bitewing), cariodetecţtie LASER.
În funcţie de diagnostic se personalizează metoda de tratament astfel încât să se obţină o reabilitate funcţională şi estetică completă a dintelui afectat.