Noutati medicale Imagistica prin Rezonanta Magnetica & Tomografie Computerizata

Imagistica prin Rezonanta Magnetica & Tomografie Computerizata

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM)

Rezonanta Magnetica Nucleara este o tehnica folosita in imagistica medicala pentru stabilirea caracteristicilor fizico-anatomice ale unor organe sau tesuturi. Acest tip de investigatie se numeste Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) reprezinta o alternativa la celelalte investigatii imagistice - radigrafie, ultrasonografie sau tomografie computerizata - pentru care o anumita stare patologica poate ramane nedescoperita.

Datorita compozitiei chimice si starii fizice diferite ale fiecarui tesut, acestea transmit diferit energia inmagazinata. Rezultatele testului de imagistica prin rezonanta magnetica se bazeaza pe aceasta proprietate a tesuturilor organelor corpului. Semnalele RM de intensitati diferite vor fi in raport cu substratul patologic de vizualizat, formand imaginea RM a tesuturilor. Aceasta imagine va reflecta prin nuante de gri diferenta dintre diferitele tesuturi in raport cu starea lor normala sau patologica. Se poate utiliza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai clar structurile organismului.

Informatiile obtinute prin investigatia imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pot fi stocate si salvate in forma electronica. De asemenea, in cazul in care situatia o cere, aceste informatii pot fi transformate in poze sau filme.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) are numeroase avantaje :

  • reprezinta o altenativa sigura la celelalte investigatii imagistice - radigrafie, ultrasonografie sau tomografie computerizata - pentru care o anumita stare patologica poate ramane nedescoperita
  • este noninvaziva si neiradianta
  • asigur un contrast foarte bun intre tesuturi
  • exista posibilitatea de a vedea tridimensional (3D) zona investigata
  • permite efectuarea unor angiografii RM fara administrarea de substanta de contrast
  • permite explorarea functiei cerebrale
  • permite stabilirea precisa a starii patologice in numeroase domenii - cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) are unele limite reprezentate de :

  • eventuale contraindicatii (pacemakere, corpuri metalice straine, clipsuri)
  • claustrofobie (pacientul trebuie sedat)
  • vizualizare slaba a calcificarilor

Tomografie Computerizata (TC)

Tomografia computerizata (TC) este o tehnica de investigatie medicala care foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului.

Tomografia computerizata (TC) este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului : torace, abdomen, pelvis, membre. Prin tomografie computerizata (TC) se pot realiza imagini ale organelor interne : ficat, pancreas, intestine, rinichi, glande suprarenale, plamani, inima. De asemenea, tomografia computerizata (TC) poate oferi informatii asupra vaselor sanguine, scheletului.

In timpul examinarii prin tomografie computerizata (TC) pacientul sta intins pe o suprafata plana (masa). Acest suport, impreuna cu pacientul, patrunde printr-un cilindru al sistemului de scanare. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre zona corpului care trebuie investigata. O parte a aparatului este mobila, putand fi obtinute imagini din mai multe pozitii. In timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X, pentru a vizualiza motilitatea si aspectul diferitelor parti ale organismului. Imaginile pot fi stocate si salvate in forma electronica.

Se poate utiliza o substanta de contrast (pe baza de iod) pentru a vizualiza mai clar structurile organismului. Substanta de contrast poate fi administrata intravenos (IV), oral sau poate fi introdusa in diverse alte parti ale organismului (de exemplu, in rect). Imaginile pot fi realizate inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

Tomografia computerizata (TC) este contraindicata in timpul sarcinii. De asemenea este necesara o atentie deosebita in cazul femeilor care alapteaza. Pot apare senzatii de greata, voma, alergie sau interactiuni cu alte medicamente, datorate folosirii substantei de contrast. Medicul trebuie informat asupra numarului de examinari anterioare cu raze X, daca exista stari patologice ale inimii, glandei tiroide, plamanilor, sistemului renal.


Pentru informatii in legatura cu medicii si costurile serviciilor de Imagistica prin Rezonanta Magnetica si Tomografie Computerizata, va rugam sa vizitati pagina serviciului Imagistica.