Medicina muncii

Medicina muncii - scop

Conform Hotărârii de Guvern nr. 355 din 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, supravegherea sănătăţii lucrătorilor defineşte totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor. (Articolul 2)
Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii (Articolul 4).

"Aptitudine în muncă" reprezintă capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia sau funcţia pentru care se solicită examenul medical (Capitolul 3, Articolul 9, Aliniatul 1).

Costul examinărilor de medicina muncii

Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (Capitolul 2, Articolul 6).

Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în nici un fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale (Capitolul 2, Articolul 8, aliniatul 1).

Experienţa Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş" în serviciile de medicina muncii

Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş" are o bogată experienţă, iar serviciile de medicina muncii oferite sunt realizate de personal de înaltă specializare şi probitate profesională. Centrul nostru dispune de aparatură medicală de ultimă generaţie, cu posibilitatea efectuării examinărilor în timp scurt şi la cel mai ridicat standard de calitate. Alături de specialişti în medicina muncii, în cadrul Centrului nostru vă stau la dispoziţie peste 100 de medici de diverse specialităţi.

Examenele de medicina muncii constau şn : examen medical la angajare, control medical periodic, examen medical pentru supraveghere specială, examen medical de adaptare, examen medical pentru schimbarea locului de muncă, examen medical la reluarea muncii etc. şi se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Serviciile de medicina muncii furnizate în Centrul nostru cuprind :

  • completarea şi evidenţa dosarelor medicale individuale
  • eliberarea fişei de aptitudine şi consilierea angajatorului
  • consultaţii spontane de medicina muncii
  • consultanţă de medicina muncii pentru serviciul de resurse umane şi cel de protecţia muncii
  • organizarea şi participarea la evaluarea riscurilor profesionale
  • monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor
  • reorientarea profesională în caz de boală profesională sau alte afecţiuni cronice
  • consiliere privind adaptarea muncii la caracteristicile psihofiziologice ale angajaţilor
  • consiliere pentru fundamentarea strategiei de sănătate şi securitate la locul de muncă

Medicii specialităţii Medicina muncii

Nume medic şi grad profesional
Dr. Felicia Popescu, medic primar Medicina muncii
Dr. Julietta Preduţ, medic primar Medicina muncii

Servicii de Medicina muncii şi preţurile lor

Serviciul medical Preţ
Consultaţie de specialitate 300 lei
Certificat medical pentru plecare la lucru în străinătate (Israel, Dubai, Jamaica, Germania, Spania etc.) variabil în funcţie de ţara de destinaţie şi ocupaţie
Eliberare fişă de aptitudine variabil în funcţie de ţara de destinaţie şi ocupaţie