Înapoi la pagina : Informaţii medicale

Masajul anticelulitic şi celulita

Autor : Mădălina Radu Tănase, fiziokinetoterapeut

Celulita este o stare ce se caracterizează prin depuneri de grăsime (numită şi ţesut adipos), cu repartizare neuniformă sub piele.

Cauzele apariţiei celulitei nu sunt perfect cunoscute. Când se vorbeşte despre celulită şi cauzele ei, se poate vorbi despre probleme hormonale, probleme ale ţesuturilor conjunctive, procese inflamatorii, comportament alimentar neraţional. De aceea, trebuie făcută o diferenţă foarte clară între celulita care este o afecţiune inflamatorie şi care trebuie abordată din perspectivă medicală şi celulita despre care se vorbeşte în estetică, care are cauze comportamentale şi care poate fi tratată prin MASAJ ANTICELULITIC (uneori numit şi masaj anticelulită).

Celulita poate apare atât în cazul persoanelor slabe cât şi în cazul persoanelor cu exces ponderal. În cazul persoanelor cu exces ponderal, celulita este mult mai vizibilă. Orice persoană poate avea celulită, indiferent de vârstă şi sex.
Existenţa celulitei se caracterizează prin acumularea locală de grăsime ceea ce, într-o primă fază, dă pielii un aspect de "coajă de portocală". Aspectul de "coajă de portocală" are diferite grade. În stadiile avansate de celulită, denivelările pielii devin din ce în ce mai vizibile, grăsimile acumulându-se în cantităţi mari sub formă de noduli.
Apariţia excesului ponderal şi a celulitei sunt favorizate de unele situaţii : gurmanzi, sedentari, cei care au un comportament alimentar incorect, folosirea unor substanţe care influenţează negativ echilibrul hormonal al organismului.
De asemenea, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la celulită faţă de persoanele de sex masculin. Astfel, se consideră că celulita afectează aproximativ 85 % dintre femei, datorită structurii diferite a ţesutului subcutanat şi a dispoziţiei anatomice a ţesutului adipos din hipoderm.

Pentru a înţelege celulita, adică distribuirea neuniformă a ţesutului adipos, cu aspect de "coajă de portocală", trebuie să înţelegem structura dermului, a pielii. Pielea are mai multe straturi. În unul dintre straturile profunde se formează o reţea de fibre (colagen) ca o "plasă" în ochiurile căreia se "prind" celulele grase (numite şi adipocite). Dacă structura colagenului nu are o calitate optimă, reţeaua formată, adică "plasa", va avea ochiuri neuniforme iar adipocitele care se vor dispune să umple aceste goluri vor da aspectul de celulită.
Structura colagenului este influenţată genetic, de vascularizaţia locală, de echilibrul hormonal, de stilul nostru de viaţă.

Celulita datorată unui comportament favorizant, adică comportament alimentar anormal sau sedentarism, poate fi eliminată prin masaj anticelulitic. Bineînţeles, rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât tratamentul se începe mai devreme.

Masajul anticelulitic, (uneori numit şi masaj anticelulită), are drept scop îndepărtarea celulitei, remodelarea aspectului ţesutului adipos. Dintre remediile naturale împotriva celulitei, masajul anticelulitic ocupă un loc important, fiind o posibilă rezolvare de care trebuie ţinut seama.

Masajul anticelulitic influenţează metabolismul celular şi sistemul glandular, printr-un consum accelerat de calorii, eliminarea excesului de apă reţinută în ţesut, în scopul scăderii în greutate. De asemenea, masajul anticelulitic are ca urmare o îmbunătăţire a circulaţiei sângelui, o activare a sistemului venos în scopul eliminării mai rapide a reziduurilor metabolice acumulate la nivelul celular şi un efect de drenaj limfatic local, în acest fel ameliorându-se şi elasticitatea şi tonusul pielii şi a ţesuturilor subcutanate.
Manevrele de masaj anticelulitic sunt locale, adică doar în zonele afectate : abdomen, fese, picioare, braţe, au o viteză susţinută şi alternează, de la manevre profunde la manevre superficiale, de la manevre rapide la manevre cu efect relaxant, fiind mişcări active-pasive şi pasive cu rezistenţă.
Efectul anticelulitic al masajului este amplificat de folosirea unor creme şi produse anticelulitice. Frecvenţa şi numărul şedinţelor de masaj anticelulitic se stabilesc în funcţie de gradul de celulită şi de excesul ponderal al persoanei.

Pentru menţinerea rezultatelor o cât mai lungă perioadă de timp, trebuie să se adopte un stil de viaţă sănătos : activitate fizică susţinută (fitness, gimnastică aerobică), saună şi un regim alimentar sănătos fiindcă este esenţială păstrarea unui echilibru între aportul alimentar şi consumul de energie. Toate acestea au ca scop un aport normal de elemente nutritive, eliminarea toxinelor şi a excesului de apă din organism.