Testul alergologic FABER

Informaţia care urmează este furnizată de Centri Associati di Allergologia Molecolare, Italia


În ultimele decenii s-a asistat în toate ţările la o creştere abruptă a bolilor alergice, care în unele ţări a atins o prevalenţă de aproape 50 % în ultima generaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră alergia ca fiind o boală netransmisibilă care nu poate fi controlată. Dintre diversele forme de alergie, cele determinate de producerea de Imunoglobulină-E împotriva unor compuşi inofensivi şi care cauzează boli precum astm, rinită, urticarie, anafilaxie, eczemă, conjunctivită, sunt printre cele mai frecvente.

Diagnosticarea alergiilor în Mileniul III

Instrumentul istoric de bază pentru diagnosticarea alergiilor este testul cutanat care nu a mai fost dezvoltat încă de la introducerea sa în medicina de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea. Testul cutanat prezintă multe limitări, cum ar fi aceea că este un test in-vivo care nu este lipsit de riscuri şi care depinde de operator. Testul cutanat permite testarea unui număr foarte limitat de alergeni şi exclude moleculele alergenice întrucât acestea nu pot fi aplicate direct la om in-vivo.

În anii şaptezeci a fost introdusă detectarea Imunoglobulinei-E în sânge. Testul alergologic de laborator a fost dezvoltat mult de atunci, ajungându-se la instrumente de a treia generaţie dar şi la un cost de testare din ce în ce mai mare deoarece, încă de la început, s-a efectuat testarea alergenilor unul câte unul. Astfel, principala limitare a devenit costul total al unei testări complete. Introducerea moleculelor alergenice în diagnosticarea alergiilor, care a început spre sfîrşitul anilor nouăzeci, a evidenţiat calitatea testării în laborator comparativ cu testul cutanat, dar creşterea costurilor a condus la utilizarea acesteia doar pentru rafinarea diagnosticului de alergie şi nu ca test de bază pentru aceasta.

Pentru a depăşi limitarea de mai sus şi pentru a pune la dispoziţie moleculele alergenice în diagnosticarea de rutină, reducând în acelaşi timp costul global al acesteia, cu aproximativ zece ani în urmă, a început să fie utilizată în diagnosticarea în laborator a alergiei, tehnologia microarray. Combinaţia de molecule alergenice, dispuse pe un biocip, cu gestionarea computerizată a rezultatelor testării, a condus diagnosticarea alergiei la un nou nivel.

După zece ani, prima generaţie de teste alergenice pe bază de microarray a început să îşi arate limitările din cauza tehnologiei pe care se bazau. Nu exista nici o şansă să se poată depăşi numărul de teste efectuate în acelaşi timp (112), multe surse alergenice importante fiind lăsate în afara testului. În acelaşi timp, nu exista nici o şansă să fie fixate pe biocip mai multe molecule alergenice şi nici să fie incluse şi extracte alergenice.

Testul alergologic FABER : motivul şi felul testului alergologic de Mileniul III

Cel mai nou test FABER reprezintă un instrument de diagnosticare a alergiilor, fiind dezvoltat utilizând nanotehnologia modernă. Testul FABER cuprinde alergeni moleculari şi extracte alergenice cuplate cu nanoparticule, utilizând diverse tipuri de legături chimice, pentru a optimiza conjugarea proteinelor alergenice. Prima versiune a testului, FABER 244-122-122, a fost dezvoltată utilizând 122 molecule alergenice şi 122 extracte alergenice, fiecare dintre acestea oferind informaţii clinice relevante. În total 123 de surse alergenice diferite (de exemplu polen, acarieni, epiteliu, mucegai, alimente de origine animală sau vegetală) şi derivate din 22 de ţesuturi diferite (de exemplu lapte, ouă, fructe, seminţe, veninuri) au fost integrate într-un singur test.

Informaţiile detaliate despre fiecare preparat alergenic sunt extrase din baza de date Allergome (www.allergome.org) cea mai importantă resursă gratuită accesibilă pe web creată de societatea noastră parteneră Allergy Data Laboratories (ADL). Allergome reprezintă în prezent resursa cea mai utilizată şi mai citată în întreaga lume în ceea ce priveşte alergenii.

Testul FABER : caracter cuprinzător pentru utilizare în diagnosticare şi deschiderea uşilor pentru screening al alergiilor

Testul FABER este adecvat pentru oricare din bolile mediate de Imunoglobulina-E pentru a descoperi factorul real declanşator al simptomelor. Pe baza descrierii profilului alergologic personal, testul alergologic FABER permite adoptarea deciziilor cu privire la intervenţia medicală : evitarea factorilor declanşatori, terapie medicamentoasă sau imunoterapie (vaccinul antialergic). Cele trei abordări terapeutice combinate sunt complet optimizate prin informaţiile cuprinzătoare oferite de testul alergologic FABER, acordând astfel cea mai bună abordare terapeutică oricărui pacient, fapt care conduce la economisirea de resurse şi la reducerea costurilor directe (servicii publice de sănătate sau asigurări private) şi indirecte (pierderea de timp de lucru sau de timp liber, cheltuieli de transfer). Pentru a obţine cele mai bune rezultate terapeutice, informaţiile actuale privind alcătuirea vaccinurilor antialergice trebuie combinate cu profilul molecular al alergiei pacientului. Abordarea extrem de simplă, într-o singură fază, conduce în plus la abordare precoce atunci când pacientul este suspectat de alergie, dar când simptomele sunt deja prezente. Este cunoscut faptul că Imunoglobulinele-E împotriva alergenilor apar în sânge şi pot fi detectate chiar şi cu mai mulţi ani înainte ca simptomele să fie evidente din punct de vedere clinic. Istoria medicinei ne învaţă că depistarea precoce a celor mai frecvente boli reprezintă abordarea câştigătoare, conducând la o intervenţie asupra bolii cât mai curând posibil. Datorită caracterului său cuprinzător, testul FABER este singurul test adecvat pentru utilizarea în acest scop în care caracterul cuprinzător este de bază pentru screening. Când există un risc familial sau regional geografic ridicat care ar putea conduce la orice boală alergică, ar fi înţelept să se înceapă efectuarea testului FABER periodic, îndeosebi în perioada copilăriei.

Observaţii finale privind testul FABER

Testul FABER reprezintă instrumentul de ultimă generaţie pentru testarea alergiilor care include toate caracteristicile ce trebuie folosite în diagnosticare şi screening.


Atentionare !

Acest articol este doar pentru informarea dumneavoastră.
Testul FABER nu este un serviciu oferit de Centrul nostru.