Conjunctivita

Dr. Mihaela Beraru (Nicolaescu)
Medic specialist Oftalmologie

Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei de cauza variabila : bacteriana, virala, alergica, factori iritanti. Conjunctivita este cea mai frecventa afectiune a conjunctivei, severitatea ei variind de la hiperemie conjunctivala usoara cu lacrimare, pana la inflamatii foarte grave datorita complicatiilor pe care le pot produce.
Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta, bine vascularizata, care tapeteaza suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor. Datorita localizarii sale, conjunctiva este expusa actiunii microorganismelor sau a unor substante nocive exogene. Rezistenta in fata acestor agresiuni este data de lacrimi care dilueaza si elimina materialul infectios, iar prin continutul de lizozim, betalizin, IgA, IgG, impiedica cresterea si dezvoltarea germenilor.

Diagnosticul clinic pozitiv se bazeaza pe simptomatologia subiectiva si obiectiva, iar diagnosticul etiologic de certitudine se stabileste numai prin examen bacteriologic, virusologic si citologic al secretiei conjunctivale.
Simptomele subiective sunt : mancarime (prurit), senzatie de corp strain, usturime, senzatie de arsura, uneori usoara fotofobie. Obiectiv, se constata inrosirea ochiului prin dilatarea vaselor de sange ale conjunctivei, secretie conjunctivala, hiperlacrimare.
Unii pacienti fac infectia in urma contactului cu persoane ce prezinta conjunctivita, direct sau prin intermediul unor obiecte infectate (perna, prosop, batista). Altii au contacte cu bolnavi suferinzi de infectii ale cailor respiratorii superioare. Foarte putini contracteaza boala prin intermediul apei infectate din piscine, bazine de inot.

Adesea conjunctivita este insotita de blefarita.

Tipuri de conjunctivita

  • Conjunctivita bacteriana
    Reprezinta 40 % din patologia infecto-inflamatorie oculara.
    Agentii microbieni implicati pot fi variati, provenind fie din flora saprofita a conjunctivei si pleoapelor, fie din exterior, pe cale aeriana, prin contact direct cu maini sau obiecte contaminate, sau de la o infectie adiacenta clinic inaparenta.
    Debutul este acut, unilateral, cu bilateralizare in 24 - 48 ore. Pacientul prezinta prurit, senzatie de corp strain, senzatie de intepaturi sub pleoape, lacrimare. Obiectiv, se caracterizeaza prin ochi rosu care poate fi asociat cu edemul (umflarea) pleoapelor, secretie conjunctivala mucoasa sau purulenta, lipirea pleoapelor dimineata, la trezire. Vederea nu este afectata.
    Tratamentul conjunctivitelor bacteriene se face cu antibiotic care se administreaza local sub forma de colir sau unguent oftalmic in sacul conjunctival inferior. In cele mai multe cazuri de conjunctivita la adulti sau copii, tratamentul este initiat fara examenul secretiei conjunctivale. Daca oftalmologul doreste sa se efectueze cultura, se initiaza tratamentul antibiotic si ulterior se modifica, daca e necesar, in functie de rezultatul antibiogramei. Nu se va aplica pansament pe ochiul cu secretie, acesta putand duce la agravarea bolii prin stagnarea si dezvoltarea germenilor ca intr-un mediu de cultura. Tratamentul inadecvat sau insuficient poate determina complicatii importante care pot determina reducerea severa a acuitatii vizuale (ex. : cheratita).
  • Conjunctivita virala
    Este determinata de obicei de adenovirus. Ea poate aparea in cadrul unei infectii respiratorii superioare, insotita de febra, dureri de cap, ganglioni preauriculari mariti. Calea de transmitere poate fi aeriana, prin particule respiratorii contaminate, prin contact direct mana - ochi, sau prin apa de piscina insuficient clorinata.
    Debutul este brusc, unilateral, cu bilateralizare ulterioara rapida. Bolnavul prezinta de obicei inrosirea ambilor ochi, secretie conjunctivala apoasa, adenopatie preauriculara sensibila la palpare si, in general, vedere buna. In unele cazuri, este afectata si corneea prin fenomene imune, producandu-se scaderea acuitatii vizuale care poate dura luni de zile. In general, conjunctivitele virale dureaza aproximativ trei saptamani.
    Tratamentul se reduce la terapie simptomatica, cu exceptia conjunctivitelor herpetice sau cauzate de virusul varicelo-zosterian.
  • Conjunctivita alergica
    Apare datorita unei sensibilizari anormale a conjunctivei la anumiti factori numiti alergeni : polen, pene, alimente, cosmetice, medicamente.
    Conjunctiva poate fi interesata izolat sau in acelasi timp cu pielea sau alte mucoase (rinita). Aproape intotdeauna in conjunctivita alergica este prezenta senzatia de mancarime (prurit). Mai apar : intepaturi, congestie conjunctivala (ochi rosu), secretie apoasa sau filamentoasa, edem palpebral cu pseudoptoza si alte simptome alergice ca : rinita (nas infundat, cu secretie apoasa), mancarimi in gat si tuse seaca. Pielea pleoapelor poate avea un aspect eczematos caracteristic.
    Tratamentul este de desensibilizare, pentru a elimina reactia inflamatoare de la originea conjunctivitei alergice; in multe cazuri tratamentul este cronic si se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va cauta identificarea si inlaturarea alergenului in cauza.

Prevenire conjunctivita

Conjunctivita virala si bacteriana sunt foarte contagioase. Iata cateva sfaturi pentru a evita raspandirea conjunctivitei :

  • spalati-va frecvent mainile si evitati atingerea sau frecarea ochilor
  • fata de perna, prosopul de fata, trebuie sa fie individuale; schimbati-le zilnic
  • nu imprumutati picaturi de ochi sau cosmetice ca : rimel, creion de ochi, fard de ochi. Inlocuiti-le dupa ce v-ati vindecat, pentru a evita reinfectarea
  • intrerupeti portul lentilelor de contact in perioada conjunctivitei
  • pentru evitarea aparitiei conjunctivitei alergice, se recomanda evitarea alergenilor (aspirarea si stergerea prafului din casa, aerisirea camerelor etc.)

Nu incercati sa va tratati de conjunctivita singuri, cu diverse solutii, pentru ca riscati agravarea afectiunii si chiar aparitia complicatiilor. In plus, conjunctivita poate fi confundata cu alte afectiuni oculare insotite de ochi rosu, mult mai grave, cum sunt atacul de glaucom, uveita anterioara.


In cadrul Centrului nostru, serviciul de Oftalmologie va sta la dispozitie pentru un diagnostic rapid si precis.