Info medical Articole medicale Examen ginecologic

Examenul ginecologic

Dr. Claudia Stefanescu 
Medic primar Obstetrica-ginecologie

Un examen ginecologic ofera informatii despre starea de sanatate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat in ingrijirea bolilor aparatului reproducator feminin.

Cand ar trebui sa mergeti la un examen ginecologic ?

In general se considera ca examenul ginecologic trebuie facut intre 16 si 18 ani sau cat mai curand posibil dupa ce ati devenit activa sexual. Examenul ginecologic trebuie sa aiba o frecventa anuala.

Totusi, prezentati-va imediat la un examen ginecologic pentru oricare din urmatoarele situatii:

 • o scurgere din vagin care provoaca mancarimi, arsuri, sau miroase urat
 • orice sangerare vaginala care nu este normala, chiar daca sunt doar cateva pete (spotting)
 • o sangerare vaginala care apare intre perioadele de sangerare fiziologica (menstre) sau dupa actul sexual
 • durere in timpul actului sexual (fenomenul se numeste DISPAREUNIE)
 • crampe dureroase neobisnuite in timpul sangerarilor menstruale (menstrei)
 • alegerea unei metode de contraceptie
 • sangerare dupa debutul menopauzei
 • tot ceea ce este neobisnuit si / sau dureros
 • credeti ca sunteti gravida

Inainte de vizita pentru examenul ginecologic

Programati vizita la medicul ginecolog dupa terminarea sangerarii menstruale. Cu cel putin 24 ore inainte de examen, nu faceti dus intravaginal, nu folositi tampoane intravaginale, creme vaginale sau supozitoare intravaginale, evitati contactul sexual.

Consultatia medicala are doua parti principale : discutia cu pacientul si examinarea clinica - discutia cu pacientul (anamneza) fiind intotdeauna prima. Dupa ce acestea au fost facute, daca este nevoie, se completeaza cu investigatiile de laborator sau paraclinice.
Pentru a usura intelegerea starii de sanatate, a posibilelor probleme, este bine sa tineti o evidenta a evolutiei ciclului menstrual - durata, sangerari menstruale (frecventa durata, cantitate, simptome inainte si in timpul perioadei), diferite simptome caracteristice ciclui menstrual.

Cand va duceti la un examen ginecologic pentru prima data, veti fi intrebata despre istoricul medical in general si cel reproductiv in special, al dumneavoastra si cel al familiei. Puteti, de asemenea sa fiti intrebata despre :

 • data si durata ultimei sangerari menstruale (menstre)
 • daca si ce fel de metoda contraceptiva folositi
 • daca ati fost vreodata insarcinata
 • daca sunteti fumatoare, daca beti alcool, daca folositi droguri, daca si ce fel de medicamente folositi

Examenul ginecologic poate fi recomandat de catre medicul specialist si femeilor care nu au inceput activitatea sexuala (virgine), rezumandu-se la controlul extern, putand fi insotit de o ecografie.

Vi se va cere pentru a pune pe un halat de unica utilizare. Un examen ginecologic poate include urmatoarele :

 • masurarea tensiunii arteriale
 • masurarea inaltimii si greutatii
 • examinarea sanilor
 • examen de abdomen inferior
 • examen rectal
 • examen pelvin
 • testul Babes-Papanicolau

Aceste teste si examene sunt stabilite de medicul dumneavoastra, tinand cont de varsta, antecedentele personale si istoricul medical.

Tuseul vaginal

Pentru tuseul vaginal vi se va cere sa va intindeti pe o masa cu suporturi speciale pentru picioare. Medicul isi va pune manusi de unica folosinta pentru examen. Pentru inceput medicul verifica vizual si manual vulva - zona exterioara a organelor genitale. Apoi, medicul va introduce in vagin un instrument numit "speculum" sau "valve". Acesta ii permite sa vada interiorul vaginului si colul uterin. De asemenea, acest instrument permite medicului colectarea unor celule pentru testul numit Babes - Papanicolau.
Testul Bebes - Papanicolau consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cevix) si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona. Pentru interpretarea rezultatului testului Babes - Papanicolau, programati-va o vizita de control la medicul curant. In Centrul nostru vizita de control este gratuita (inclusa in pretul consultatiei).

Apoi, medicul va face un examen intern introducand degetul aratator si mijlociu in vagin. Prin acest examen se verifica marimea si forma uterului, trompelor uterine si ovarelor. Deoarece medicul nu poate vedea aceste organe, va va examina si apasand cu cealalta mana pe abdomen. In functie de situatie, medicul va poate, de asemenea, face un examen rectal.

Sa spuneti medicului dumneavoastra daca oricare dintre aceste proceduri va creaza disconfort.
Acest examen dureaza cateva minute.

In final, medicul va va spune care sunt rezultatele examenului, cum veti primi rezultatele testului Babes - Papanicolau sau ale altor teste de laborator recomandate.

Puneti medicului orice intrebari in legatura cu starea de sanatate a organelor de reproducere si cereti explicatii daca exista informatii pe care nu le intelegeti. In final, intrebati cand este urmatoare vizita pe care trebuie sa o faceti la cabinet.

Examen ginecologic este serviciu oferit in cadrul sectiei de Obstetrica & Ginecologie.