Info medical Articole medicale Ingrijiri paliative

Ingrijiri paliative

Dr. Mihaela Albu
Medic specialist Oncologie medicală

Ce inseamna ingrijirea paliativa ?

Cuvantul paliativ vine din limba latina - pallium care inseamna a apara, a proteja, a ascunde (sub o mantie) cu scopul ocrotirii. Conceptul de ingrijiri paliative este ceva nou aparut in cadrul serviciilor si notiunilor medicale din tara noastra, insa acesta reprezinta o piatra de temelie in practica medicala.

Ca definitie, Organizatia Mondiala a Sanatatii explica ingrijirea paliativa drept abordarea care imbunatateste calitatea vietii atat pacientilor, cat si a familiior acestora, pe perioada confruntarii cu problemele ascociate bolilor cronice incurabile, prin preventia si usurarea suferintelor, identificand timpuriu, evaluand si tratand impecabil durerea, precum si alte probleme de ordin fizic, psihosocial si spiritual.

Ce inseamna calitatea vietii ?

In lumea vestica, este indicele cel mai utilizat pentru aprecierea starii generale de bine a societatilor, precum si a indivizilor care le alcatuiesc. Calitatea vietii insumeaza satisfactia globala asupra vietii, incluzand : starea de sanatate fizica, familia, relatiile sociale, convingerile personale, statusul psihosocial, factorii de mediu si nivelul de independenta.

Dupa cum se observa din cele descrise mai sus, calitatea vietii este un lucru aparent simplu la prima vedere, insa foarte complex la o privire mai atenta.

Din nefericire, in tarile fostului bloc URSS, multe dintre componentele care alcatuiesc "calitatea vietii" au fost trecute cu vederea, iar factorii ce tin de starea de sanatate fizica, nivelul de independenta, ori cel psihosocial sunt lasati pe ultimul loc, de multe ori, oamenii prezentandu-se foarte tarziu la medic. Pe scurt, populatiile din aceste tari nu poseda asa numita "cultura medicala", a starii de bine, cum ar fi verificarea si mentinerea statusului de sanatate.

Idei preconcepute despre ingrijirea paliativa

Recunosc cu mana pe inima, chiar daca sunt medic si am ca specializare Oncologia, pana de curand nu am stiut cu adevarat ce inseamna "ingrijirea paliativa".

Multa lume aude de acest termen si se gandeste automat la "sfarsitul vietii", "final" sau ingrijirile care sunt acordate atunci cand "nu mai este nimic de facut". Nimic mai gresit !

Ingrijirile paliative, de fapt, reprezinta o "mana de ajutor", chiar daca nu "vindeca" si nici nu previn aparitia bolilor incurabile; ele sunt aplicate in strinsa legatura cu fiecare specialitate medicala, in care se gasesc boli cronice incurabile, de la inceputul bolii, si pot contribui la prelungirea vietii. Scopul principal este imbunatatirea calitatii vietii, promovarea demnitatii umane si confortului atat al pacientilor, cat si familiilor acestora, influentand in mod pozitiv cursul bolii.

In 2010, un studiu international desfasurat la Massachusetts General Hospital in Boston, Statele Unite ale Americii, a demonstrat ca ingrijirea paliativa aplicata corect, duce la prelungirea vietii. Concret, din 151 de pacienti care aveau acelasi tip de cancer pulmonar, acelasi stadiu, unii (74 dintre ei) au fost distribuiti aleator (electronic) sa primeasca tratamentul oncologic activ, iar altii (77 dintre acestia) au fost distribuiti aleator sa primeasca tratamentul oncologic activ impreuna cu ingrijiri paliative de la inceput. Studiul a durat din 2005 si pana in 2009. La final, concluzia a fost ca pacientii care au beneficiat de tratament + ingrijiri paliative au supravietuit mai mult (11,6 luni VS. 8,9 luni).

Care sunt obiectivele principale ale ingrijirilor paliative ?

  • Alinarea durerii si a altor simptome care provoaca disconfortul pacientilor;
  • Vin in sprijinul vital si privesc decesul ca pe un proces normal;
  • Totodata nu grabesc si nici nu intarzie cursul bolilor;
  • Integreaza aspectele spirituale si psihosociale in ingrijirea pacientilor;
  • Ofera un sistem de sprijin pentru pacienti, cu scopul de a trai cat mai activ posibil pana la finalul zilelor;
  • Ofera familiei un sistem de sprijin pentru adaptarea cu boala, precum si pregatirea pentru doliu;
  • Utilizeaza o abordare de tip "echipa de profesionisti" pentru a implini nevoile si necesitatile pacientilor si familiilor acestora;
  • Va imbunatati calitatea vietii si, cel mai probabil, va influenta in mod pozitiv parcursul bolii.

Ca o concluzie : din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii, Romania se afla pe antepenultimul loc in lume la consumul de medicamente antidureroase opioide. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca oamenii care au nevoie de tratament adecvat impotriva durerilor, de 9 ori din 10, NU il primesc ...