Info medical  Articole medicale  Adenomul de prostata

Adenomul de prostata

Dr. Tatiana Carata-Dejoianu
Medic specialist Medicina generala si Epidemiologie

Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 20 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani, 70 % la 60 de ani si 90 % la 80 de ani. Aceasta afectiune poate prezenta manifestari clinice evidente, specifice sau poate evolua multa vreme asimptomatic.

Diagnosticul de adenom de prostata, se stabileste pe baza unor semne clinice, care aduc de cele mai multe ori pacientul la medic, a tuseului rectal si a unor analize de laborator - antigenul specific prostatic (PSA), in anumite situatii fractiunea sa libera, free-PSA, examenul sumar de urina (pentru o posibila infectie urinara supraadaugata).

Ca simptomatologie sugestiva, in cazul adenomului de prostata, sunt de mentionat semne urinare iritative : mictiuni nocturne (nicturie), senzatie imperioasa de a urina, mictiuni frecvente si in cantitate redusa (polakiurie), disconfort, dureri in momentul emisiei de urina (disurie), incontinenta si semne de obstructie: forta scazuta a jetului, jet ezitant, golire in doi timpi, efort la urinare.

In cazul adenomului de prostata tuseul rectal permite evaluarea dimensiunilor, formei si consistentei prostatei, palparea eventualilor noduli. Valoarea crescuta a PSA poate da informatii cu privire la evolutia adenomului de prostata, dar singura nu poate transa diagnosticul. Complicatiile adenomului de prostata sunt datorate accentuarii obstructiei cailor urinare, constand in retentie acuta de urina cu glob vezical, infectii la diferite niveluri ale tractului uro-genital (uretrite, cistite, pielonefrite, prostatite, epididimite), insuficienta renala progresiva.

Pana de curand, chirurgia urologica reprezenta singura modalitate de abordare terapeutica realista a adenomului de prostata. Diversele tehnici chirurgicale utilizate sunt destul de laborioase, necesita o pregatire atenta a pacientului in perioada preparatorie, se soldeaza adeseori cu tulburari de dinamica sexuala, tulburari de ejaculare. Uneori, datorita conditiilor asociate, interventia chirurgicala poate sa fie contraindicata. In prezent, exista alternative medicale de tratament, aplicabile mai ales in tratamentul formelor usoare si medii ale acestei afectiuni. Aceasta presupune o mai mare implicare a retetei medicale primare in diagnosticul cat mai precoce (anamneza corecta, tuseu rectal, investigatii paraclinice) si orientarea terapeutica.

Tratamente medicamentoase care s-au dovedit a fi eficiente in adenomul de prostata :

  • Inhibitori sintetici de 5-alfa reductaza de tip finasterid (preparatul comercial Proscar), utilizat deja pe scara larga, cu rezulate bune. Mecanismul sau de actiune consta in blocarea conversiei testosteronului in didrotestosteron (DHT). S-a observat scaderea cu 30 % a dimensiunilor prostatei in primele sase luni de la inceperea tratamentului, cu ameliorarea simptomelor urinare iritative si obstructive amintite anterior. Efectele adverse sunt rare, constand in probleme de ejaculare sau impotenta.
  • Permixon este un medicament avand aceleasi mecanisme de actiune ca si preparatul Proscar, dar obtinut din extracte de plante. Efectul sau este mai slab decat al preparatului sintetic.
  • Blocantii ai receptorilor adrenergici de la nivelul tesutului glandular si al capsulei prostatice (terazosin), care actioneaza prin scaderea tonusului musculaturii netede a sfincterului uretral, sunt utili in cazurile cu disurie marcanta.
  • In situatiile cu retentie urinara refractara, hematurie macroscopica persistenta sau recurenta, litiaza renala, tratamentul este prin excelenta chirurgical.

Va recomandam sa cititi si articolul :