Info medical Articole medicale Vitamine - surse

Vitamine - surse

Vitaminele sunt componente importante ale alimentatiei. Vitaminele sunt micronutrienti organici care intra in compozitia alimentelor, esentiali pentru desfasurarea functiilor organismului. Acesti micronutrienti nu sunt sintetizati de organism sau sunt sintetizati in cantitati insuficiente.

Alimentele animale sau vegetale contin tipuri si cantitati de vitamine variabile, de aceea carenta unui aliment se poate asocia cu deficiente de vitamine. Alimentatia variata asigura necesarul de vitamine fara a se impune suplimentarea acestora.

Descoperirea vitaminelor s-a produs intr-o perioada cand doar 4 factori alimentari erau considerati esentiali pentru organism : proteinele, glucidele, lipidele si mineralele. La inceputul secolului XX s-au intensificat cercetarile privind descifrarea componentelor alimentatiei fiziologice si a crescut interesul pentru identificarea acestor factori alimentari esentiali numiti vitamine.
Termenul de vitamina este asociat cu Casimir Funk, biochimist nascut in Polonia, pregatit in universitati europene. In 1912 a izolat un concentrat cu azot din invelisul orezului brun prin a carui administrare s-au remis simptomele in boala beriberi (deficitul de vitamina B1) si care s-a considerat ca apartine unor clase de substante denumite amine. Acesti factori alimentari au fost denumiti vital amines. Ulterior, desi nu s-a confirmat apartenenta lor la clasa aminelor, in 1920 Cecil Drummond ii denumeste vitamine (vitamins).
Studii experimentale pe modele animale au demonstrat rolul esential al acestora pentru organism, ulterior fiind descrisa de catre chimisti structura chimica a vitaminelor.

Au existat cateva etape in descoperirea vitaminelor :

  • consumul de alimente uscate de catre marinarii care calatoreau 10 - 12 saptamini a determinat aparitia scorbutului (deficitul de vitamina C); dupa consumul de fructe si salate revenirea a fost spectaculoasa; in 1753 un chirurg din armata britanica a descris scorbutul si efectele benefice ale sucului de portocala in tratamentul bolii
  • 1844 - s-a observat ca soriceii hraniti cu lapte inalt purificat nu se dezvoltau corespunzator
  • boala beriberi (deficitul de vitamina B1) s-a asociat cu diete bogate in orez alb; initial s-a considerat ca boala este determinata de o toxina produsa in procesul de preparare a alimentelor; in 1895 Adolph Vorderman - inspector medical, a constatat ca prizonierii hraniti cu orez brun nu aveau beriberi decit in proprtie de 1 / 10000 spre deosebire de cei hraniti cu orez alb care dezvoltau boala in proportie de 1 / 39
  • 1884 - suplimentarea dietei marinarilor japonezi cu fructe si carne a determinat eradicarea bolii beriberi
  • pellagra ("piele aspra") a fost descrisa de un medic de curte spaniol si se datoreaza deficitului de vitamina B3 (niacina) si triptofan - un aminoacid esential.
    Ioseph Goldberger ofiter in serviciile de sanatate publica a SUA a constatat ca exista o asociere intre consumul de porumb in detrimentul consumului de grau si pelagra
  • sterolii au fost considerati nesemnificativi pentru dieta pana cand s-a constatatat ca participa la formarea vitaminei D al carei deficit produce rahitismul
  • 1932 - descoperirea vitaminei A
  • 1937 - descoperirea vitaminei C
  • 1943 - descoperirea vitaminei K
  • 1948 - descoperirea vitaminei B12

Au fost acordate 10 premii Nobel in Fiziologie si Medicina pentru descoperirea vitaminelor.

Clasificarea vitaminelor :

  • liposolubile
  • hidrosolubile
  • factori alimentari "vitamin-like"

Vitaminele liposolubile se absorb pasiv (fara consum energetic) din intestin impreuna cu lipidele si se elimina prin materiile fecale.
Vitamine liposolubile sunt : A, D, E , K.

Vitaminele hidrosolubile se absorb din intestin pasiv sau activ (cu consum energetic) si se elimina prin urina.
Vitamine hidrosolubile sunt : vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacin), vitamina B6 (piridoxina), B7 (biotina), B5 (acidul pantotenic), vitamina B12, acidul folic.

Factorii alimentari "vitamin-like" au caracteristici similare cu vitaminele, dar nu intrunesc toate criteriile de vitamine : pot fi sintetizati de organism, pot fi esentiali pentru anumite perioade ale dezvoltarii organismului.
Factorii alimentari "vitamin-like" sunt : carnitina, colina, mioinoziotol, ubiquinone (coenzima Q10), bioflavonoidele.

Surse de vitamine :

  • Carne : vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
  • Viscere : vitamina A, D, K, B1 (ficat porc), B12, acid folic, B3 (niacin), B5 (rinichi), B7 (biotina)
  • Peste : vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
  • Lapte : vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ou : vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ciuperci : B7 (biotina)
  • Piine si creale : vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
  • Uleiuri vegetale : vitamina E, K,
  • Vegetale cu frunze verzi : vitamina A, B2, acid folic
  • Legume : vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C (cartof, rosii)
  • Fructe : vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene, capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
  • Nuci : vitamina E

Alte sectiuni din articolul despre vitamine :