Info medical Articole medicale Consult preconceptional

Consult preconceptional

Dr. Melania Iancu
Medic specialist Neonatologie

Ce este un consult preconceptional ?

Un consult preconceptional este primul pas pe care trebuie sa il faca un cuplu care decide ca a sosit momentul sa conceapa un copil. Astfel se asigura ca ii ofera viitorului copil cel mai bun start in viata. O sarcina planificata inseamna rezolvarea din timp a tuturor problemelor medicale si stabilirea unui ritm de viata sanatos.

Un consult preconceptional presupune ca medicul sa faca un istoric medical amanuntit al partenerilor, completat de un examen fizic general, pentru a putea stabili ce masuri sunt necesare pentru ca cei doi parteneri sa fie pregatiti din punct de vedere fizic si emotional pentru a avea un copil.

Discutia cu medicul specialist din timpul unui consult preconceptional se poate referi la :

  • antecedente obstetricale / ginecologice : sarcini anterioare, ciclul menstrual, utilizarea contraceptivelor, boli cu transmitere sexuala, frotiuri Babes-Papanicolau, infectii vaginale.
  • antecedente medicale / chirurgicale : interventii chirurgicale, transfuzii, spitalizari, conditii medicale pre-existente (obezitate), alergii, medicamentatie curenta.
  • stil de viata : stres, dieta, exercitii fizice, consum de cofeina, tutun, alcool sau droguri.
  • mediu de la locul de munca si de acasa : posibili factori teratogeni (care produc malformatii) si alte pericole, cum ar fi expunerea la fecalele pisicii, raze X, plumb.

Primele analize de laborator recomandate de medic inaintea conceperii unui copil sunt :

Acestor analize strict necesare si obligatorii li se vor adauga, doar atunci cand este cazul, investigatii specifice adaptate fiecarui pacient in parte.

De asemenea, medicul poate recomanda un tratament cu acid folic - 3 luni preconceptional, care este menit sa previna posibile malformatii de tub neural ale embrionului, deci si un eventual avort cauzat de acestea.