Foniatrie

Foniatria este o ramura a otorinolaringologiei, care se ocupa de diagnosticul si tratamentul tulburarilor vocii. Este vorba atat de boli acute cat si cronice, care afecteaza corzile vocale.
Medicul specialist in foniatrie se numeste foniatru. Conform I.A.L.P. (International Association of Logopedics and Phoniatrics) foniatrul este implicat in prevenirea, evaluarea, tratarea si cercetarea tulburarilor de comunicare si de deglutitie. In acest sens, comunicarea include toate procesele si functiile asociate cu producerea vocii, intelegerea si producerea limbajului scris si vorbit, precum si formele de comunicare non-verbala.

Un fapt universal valabil este ca majoritatea fiintelor vii produc sunete. Dar majoritatea oamenilor de stiinta au fost de acord ca pentru a vorbi este necesar un anumit grad de inteligenta abstracta. Astfel se explica de ce maimutele, care au un laringe asemanator anatomic cu al oamenilor, nu pot totusi vorbi.

Foniatria moderna a fost dezvoltata in Europa de cehul Seemann reluand pe baze tehnice si cunostinte moderne vechea preocupare antica pentru elocinta si oratorie. Scopul foniatriei este astazi, pe langa efortul terapeutic si prevenirea sau tratarea defectelor de vorbire inca din gradinita si formarea prin studii universitare a foniatrilor si logopezilor.
La dezvoltarea foniatriei a contribuit in mod substantial fonetica. In Romania primele laboratoare de fonetica s-au infiintat la Cluj in 1921 de catre Prof. Iosif Popovici si la Bucuresti in 1929 - Prof. Rossetti. De mentionat ca cei doi mari lingvisti au fost elevii abatelui Rousselot, creatorul foneticii experimentale, iar primul tratat romanesc de foniatrie a fost editat de profesorii Garbea si Catul la Sibiu in 1968. Tratatul isi pastreaza valoarea si modernitatea si azi.

Laringele, organ al fonatiei, este un conduct fibro-musculo-cartilaginos situat intre faringe (superior) si trahee, cu care se continua inferior. Laringele este un organ care intervine atat in procesul respiratiei cat si in fonatie. De asemenea, laringele mai are si rol de protectie a cailor aeriene inferioare pentru a impiedica patrunderea corpilor straini la nivelul traheei si bronhiilor.
Din punct de vedere anatomic, laringele este alcatuit dintr-un complex de cartilaje, ligamente, membrane, articulatii, muschi, vase si nervi care lucreaza impreuna intr-o maniera complexa, pentru a mentine viata si a produce sunete.
Multiplele functii ale laringelui, (respiratorie, fonatorie, de protectie a cailor respiratorii inferioare, de fixare a toracelui) sunt asigurate printr-o fina coordonare intre actiunile musculaturii intrinseci si extrinseci laringiene, impreuna cu musculatura respiratorie.

Vocea se produce prin trecerea unui flux constant de aer din plamani la nivelul corzilor vocale pe care le pune in vibratie si se produce sunetul primar, care apoi este modificat la nivelul cavitatilor supraglotice si se formeaza vocea.

De la nastere si pana in perioada adulta, laringele se largeste si coboara la nivelul gatului si odata cu aceste modificari de crestere se modifica si frecevnta fundamentala a sunetului, care incepe sa scada. Frecventa fundamentala nu este diferita intre baieti si fete in copilarie, pana la pubertate, perioada in care frecventa fundamentala a vocii masculine coboara cu o octava, iar a vocii feminine cu 3 - 5 semitonuri.

Mecanismul vorbirii necesita integrarea musculaturii respiratorii, fonatorii, rezonatorii si articulatorii.

Componentele actului vorbirii sunt :

  • respiratia
  • fonatia, generarea sunetului prin miscari rapide ale corzilor vocale produse prin expirarea aerului din plamani
  • rezonanta sunetului, care consta in modificarea sunetului primar produs la nivelul laringelui prin miscari ale altor structuri articulatorii, inclusiv complexul velofaringian.

Bolile acute cat si cronice care afecteaza corzile vocale produc raguseala (disfonie).

De medicul foniatru si serviciile de foniatrie are nevoie orice pacient care este ragusit. Copiii indiferent de varsta, ocupa un loc special, deoarece ei fac un efort vocal excesiv la joaca, la cor sau au tulburari de mutatie a vocii, care necesita interventia medicului specialist in foniatrie (foniatrul).