Info medical Articole medicale Menopauza - introducere

Menopauza - introducere

Menopauza este un eveniment natural in viata unei femei, dar momentul de debut variaza foarte mult.
Declinul numarului foliculilor ovarieni dicteaza instalarea menstruatiilor neregulate si a menopauzei, in timp ce calitatea redusa a acestora are drept rezultat scaderea fertilitatii. In lumea occidentala, varsta la care se instaleaza menopauza naturala variaza intre 45 si 54 de ani, cu o varsta medie de debut la 51 de ani.(1)

Inainte de 40 ani vorbim de menopauza precoce sau insuficienta ovariana prematura.(2)

Menopauza se intinde pana la 65 ani, dupa care urmeaza perioada de senescenta.(3)

O data cu cresterea sperantei de viata, femeia isi petrece o treime din viata fiind la menopauza. Mai mult, femeia ajunge la menopauza in timp ce este inca activa profesional. Dupa publicarea in 2002 a studiului WHI -Women’s Health Initiative, neincrederea in tratamentul hormonal de menopauza (THM) a facut ca femeile sa renunte la a mai cauta ajutor pentru ameliorarea manifestarilor neplacute aparute in aceasta etapa a vietii.

In ultimii ani asistam la o reasezare intr-o noua paradigma a tratamentului hormonal de menopauza, rolul benefic al hormonilor fiind reconsiderat.


Celelalte sectiuni ale articolului despre menopauza :


Bibliografie :

  1. Te Velde, E.R. and Pearson, P.L. (2002) The variability of female reproductive ageing Hum. Reprod. Update., 8, 141-154.
  2. Webber L, Davies M, Anderson R, Bartlett J, Braat D, Cartwright B, Citkova R, de Muinck Keizer- Schrama S, Hegervorst E, Jansen E, Liao L, Vlaisavljevic V, Zillikens C, Vermeulen N- European Society for Human R, Embryology Guideline Group on POI. ESHRE Guideline: management of women with premature ovarian insufficiency. Hum Reprod 2016; 31:926-937
  3. https://sogr.ro/wp-content/uploads/2019/06/31.-Terapia-menopauzei.pdf