Info medical Articole medicale Psihoterapeut sau psihiatru ?

Psihoterapeut sau psihiatru ?

Alexandra Siru
Psiholog - psihoterapeut

Psihoterapeut sau psihiatru. La cine apelez ?

Simti ca-ti lipseste siguranta si din acest motiv ai tendinta de a te izola ?
Iei destul de des lucrurile personal fiind din acest motiv ostil, te simti iritat intrand astfel foarte usor in conflict cu cei din anturaj ?
Esti predispus(a) sa devii foarte repede dependent de cei din jurul tau si ai senzatia ca ai putea sa faci mai multe lucruri dar nu reusesti ?
Iti este greu sa iei decizii pentru ca esti nesigur pe tine si, astfel esti tentat sa neglijezi problemele, detasandu-te ?
Ai impresia ca dai celorlalti mai mult decat primesti si ca ceilalti nu apreciaza eforturile tale de bunavointa ?
Te surprinzi ingrijorat fara motiv, temator sau dimpotriva agitat, nelinistit si irascibil ?
Ti se pare ca "nu mai esti cum ai fost si nu mai poti face ceea ce faceai" ?
Crezi ca ai luat decizii gresite, ca viata, asa cum este, nu te mai satisface, ca nu mai poti fi eficient la serviciu, ca partenerul nu te intelege sau, dimpotriva, tu nu esti la inaltimea asteptarilor lui ?

Fara a avea pretentia ca am epuizat toata gama, acestea sunt intrebari, framantari si stari prin care putem trece toti la un moment dat in viata noastra pentru ca majoritatea dintre noi resimtim viata ca o provocare, ca o competitie si, din pacate, ca pe o lupta, pe care cu indarjire vrem sa o castigam.

Acest mod de a privi viata are tot atatea avantaje cate dezavantaje. Avantajul major este ca suntem mereu in alerta, luptam, ne mobilizam sa fim mai buni, sa realizam mai multe, dar in orice lupta exista si "pierderi". Mai exact, ne poate fi ranit orgoliul, ne poate fi afectata imaginea de sine, ne pot fi afectate propriile valori atunci cand actiunile noastre nu au efectul scontat, recunoasterea pe care o asteptam, atunci cand, desi facem tot ce este posibil, nu ne este bine, atunci cand ceilalti nu sunt corecti, ne ranesc, sau, pur si simplu atunci cand pierdem oameni dragi sau ne imbolnavim de o boala grava.

Se intampla, asadar, ca fiind antrenati in aceasta valtoare, sa uitam de noi si de ceilalti, actionand pe "pilot automat". Am putea spune mai pretentios ca "pierdem constiinta de sine dar si constiinta de lume". Devenim roboti si, ca orice masinarie, ne defectam !

Daca asa stau lucurile, CINE NE "UMBLA LA ROTITE" ?

Cum stiu eu, persoana in una din situatiile dificile enumerate mai sus, la cine sa apelez pentru a gasi o solutie eficienta pentru mine ?
Inainte de a raspunde, sa facem o delimitare sub aspectul pregatirii si formarii profesionale a celor doua tipuri de specialisti.

Specialistul psihoterapeut este absolvent al facultatii de psihologie si se formeaza ulterior printr-un stagiu postuniversitar de specializare intr-una sau mai multe tehnici psihoterapeutice. In afara de formarea de baza, viitorul psihoterapeut trece el insusi printr-o psihoterapie, analiza sau dezvoltare personala. Pe langa abilitatile de interventie terapeutica, psihoterapeutul trebuie sa fie si un bun clinician adica sa poata realiza evaluarea psihologica a clientului inaintea tratamentului psihoterapeutic. De asemenea, conform legislatiei in vigoare, psihoterapeutul trebuie sa posede un atestat de libera practica in specialitatea psihoterapie eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania.
Instrumentul fundamental de interventie al specialistului psihoterapeut este psihoterapia (este un "tratament prin cuvant").

Specialistul psihiatru este absolventul facultatii de medicina care si-a ales ca specialitate Psihiatria. Instrumentul de baza al interventiei specialistului psihiatru este farmacoterapia (medicamentul).

Deci, la cine apelez ?

Deja, la momentul actual atat psihiatrii cat si psihoterapeutii au inteles necesitatea colaborarii. Psihoterapeutul poate cere ajutorul psihiatrului in cazul unor patologii mai complexe, adaugand in tratarea clientului, pe langa psihoterapie si farmacoterapie. De cele mai multe ori un tratament medicamentos face clientul mai compliant la interventia psihoterapeutica grabind astfel vindecarea. Psihiatrul la randul lui poate apela la un psihoterapeut pentru o evaluare a personalitatii clientului respectiv in scopul completarii si nuantarii diagnosticului psihiatric. Este de dorit si, mai ales, este in beneficiul clientului colaborarea celor doi specialisti.

In final, cred ca raspunsul cel mai onest la intrebarea "Psihoterapeut sau psihiatru - la cine apelez ?" este ca in momentul in care simti ca este ceva in neregula cu tine sub aspect emotional cel mai important este sa te hotarasti sa ceri ajutor unei persoane specializate (este primul pas si cel mai important spre solutie), apoi te poti informa asupra eventualelor institutii si persoane abilitate sa iti ofere ajutor.

Pentru depasirea dificultatilor amintite in acest material (care se mai numesc si "patologie usora") se poate apela cu succes la un psihoterapeut, ramanand in responsabilitatea acestuia decizia de a colabora cu psihiatrul daca este cazul.


Va recomandam sa cititi si articolul :