Info medical Articole medicale Scaderea auzului la copil

Scaderea auzului la copil

Cand suspicionam o afectare a auzului la copilul mic ?

In dezvoltarea mentala a copilului este foarte importanta relationarea acestuia cu persoanele din jur-familia.
Aceasta interactiune presupune raspunsuri din partea copilului in diferite circumstante : reactioneaza la zgomote - fie se sperie de acestea, fie este curios deci identifica sursa sonora.
In jurul varstei de de 3 ani, o intarziere in dezvoltarea limbajului asociata o lipsa de atentie a copilului la diferite activitati precum si modul de manifestare al acestuia (tacut, linistit, introvertit) ar trebui sa atraga atentia parintilor.

Care ar fi cauzele care determina scaderea auzului la nou-nascut ?

Bebelusii cu risc de a prezenta o deficienta de auz sunt cei nascuti prematur, cei cu greutate mica la nastere (sub 15000 gr), cu icter fiziologic prelungit, in cazul unei nastrei prelugite dificile (suferinta la nastere-circulara de cordon, traumatisme obstetricale), ai caror mame au suferit in timpul sarcinii de rubeola, sifilis, infectia cu citomegalovirus sau alte infectii virale, precum si in cazul administrarii in timpul sarcinii a unor antibiotice, citostatice sau droguri.
Importante sunt si antecedentele familiale precum si prezenta unor sindroame genetice.

Cum poate fi evidentiata o eventuala afectare a auzului la nou-nascut ?

Prin inregistrarea otoemisiilor acustice (screening-ul neonatal).
Acestea sunt semnale acustice care pot fi detectate in conductul auditiv extern, fie spontan, fie ca ecou a unei stimulari sonore.
Prezenta acestor otoemisii evidentiaza existenta unui mecanim activ in urechea interna, dar nu ofera informatii despre nivelul auzului.
Dupa vasta de 2 ani, investigatia care furnizeaza informatii precise asupra auzului este reprezentata inregistrarea potentialelor evocate auditive.

In ce situatii sunt indicate aceste investigatii ?

Cand exista conditiile mentionate anterior ca si in situatiile in care parintii observa o intarziere in dezvoltarea limbajului.

Ce alte investigatii mai pot evidentia nivelul de auz ?

Audiometria - dar la o varsta care presupune colaborarea copilului.

Ce trebuie facut in cazul evidentierii unei scaderi importante a auzului ?

Parintii trebuie lamuriti ca este foarte important sa accepte handicapul copilului lor si necesitatea protezarii auditive si a logopediei, in scopul dezvoltarii limbajului.
In situatii bine precizate si selectionate dupa criterii riguroase, se indica implantul cohlear.

In ce alte situatii decit cele mentionate mai poate fi afectat auzul la copil ?

Afectarea transmisiei sunetelor la urechea interna indemna poate fi intilnita in diverse situatii :

  • in cazul unui banal dop de cerumen - de aceea se contraindica utilizarea betisoarelor pentru curatat
  • in cazul unui corp strain introdus in ureche - seminte, boabe de fasole etc.
  • malformatie congenitala a urechii medii si a lantului de osisoare - in acest caz scaderea de auz e constanta, daca nu apare vreo afectiune supraradaugata
  • otitele acute se caracterizeaza prin afectarea auzului (ureche infundata) precum si prin durere la nivelul urechii, eventual secretie auriculare, febra (orice stare febrila va trebui investigata si din punct de vedere O.R.L.)
  • in otitele seroase cronice, sub timpan se acumuleaza lichid si auzul este scazut : copilul este mai neatent, mai distrat la scoala; este situatia obisnuita a unui copil cu adenoidita cronica, cu un facies specific. In aceasta situatie se impune adenoidectomia si eventual plasarea temporara a unor tubusoare de aerare in timpan
  • o situatie delicata este reprezentata de otomastoiditele cronice la copil. Un copil cu otomastoidita cronica, de obicei are un trecut otologic - i-au curs frecvent urechile in prima copilarie, are adenoidita cronica, a facut numeroase tratamente locale (picaturi in ureche) cat si generale (antibiotice).

Ce trebuie sa faca un parinte cand observa mai mult sau mai putin direct o scadere a auzului la copil, eventual asociata cu alte semne (secretie din ureche) ?

Este necesar consultul de specialitate O.R.L. - otomicroscopia si investigatiile de stabilire a auzului precum si consultul pediatric.