Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala

Partenerii P1 si P3, care asigura partea clinica a cercetarii, au indeplinit procedura de selectie a bolnavilor pentru formarea lotului de studiu precum si monitorizarea lor in faza pre-administrare produs nutraceutic. Prin examinarea clinica si paraclinica pacientii cu hepatita cronica virala VHC care s-au prezentat la serviciile de specialitate din Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" (FVB), precum si la Dispensarizarea hepatitelor virale din Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" (SVB), au fost inclusi in lot conform criteriilor definitivate in etapa anterioara.

Au fost luati in studiu 74 de pacienti, 40 de sex feminin si 34 de sex masculin, cu varste intre 24 si 67 de ani. Din istoricul medical al pacientilor au fost identificati ca posibili factori de risc stomatologia 21 %, transfuziile sangvine 14 %, interventiile chirurgicale 26 %; la 39 % nu s-a putut identifica un factor de risc.

Grafic - posibili factori de risc : stomatologia 21 %, transfuziile sangvine 14 %, interventiile chirurgicale 26 %; la 39 % nu s-a putut identifica un factor de risc.

In ceea ce priveste stadiul afectarii hepatice (incadrarea in clasele Child Pugh-coagulopatie, hiperbilirubinemie, ecefalopatie, hipoalbuminemie, ascita, varice esofagiene etc), 26 % din pacienti sunt in stadiul de ciroza si 74 % se afla in diverse stadii de evolutie a hepatitei cronice compensate. Stadializarea bolii s-a facut pe criteriile clinice, paraclinice, punctiei biopsie hepatica - in masura in care a fosat disponibila.

In ceea ce priveste tratamentul cu Inteferon, 54 % di paciente sunt in faza de recadere sau au avut esec terapeutic dupa/in timpul tratamentului cu interferon, 13 % sunt in tratament cu interferon si 33 % sunt pacienti naivi.

Ca aspect paraclinic in cadrul lotului, 68 % din pacienti aveau ALT moderat crescut, 20 % aveau ALT, AST, GGT, FAL crescute, iar 12 % asociau la acestea si trombocitopenie; 58 % din pacienti aveau valori crescute ale gama si beta globulinelor serice, iar 29 % aveau si hipo-albuminemie.

Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala - Raport monitorizare 2007

Conform metodologiei stabilite pentru administrarea produsului nutraceutic in vivo, au fost selectati numai 50 % de pacienti pentru a incepe tratamentul cu produsul nutraceutic (ceilalti constituind sublotul martor). S-a urmarit o distributie uniforma a pacientilor in cele 2 subloturi in ceea ce priveste varsta, sexul, stadiul afectarii hepatice. Incepand cu 15 septembrie 2007 si pana la 15 octombrie 2007, 37 de pacienti au inceput tratamentul conform programarilor in clinica, urmand ca dupa perioada de 6 luni de tratament si evaluarea clinico-biologica din ziua 270 si ceilalti 50 % din pacienti sa primeasca produsul nutraceutic (prin prisma aspectului etic).

Modul de dozare a produsului nutraceutic s-a stabilit pe baza fiselor tehnice de produs de la furnizori (anexate) - Compania de Cercetari Aplicative si Investitii, respectiv Laboratoarele Fares Bio Vital si luand in considerare literatura de specialitate cu privire la substatele active din compozitie, principalele efecte (pentru care sunt constituenti ai produsului nutraceutic), dozele zilnice si date de toxicitate.

Armurariul (Silybum Marianum) - 85 % silimarina : flavonoidele din compozitia semintelor de arnurariu favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, maresc capacitatea organismului si in special a ficatului de a se apara de infectii. Silibinina continuta de armurariu impiedica procesul de acumulare a substatelor toxice in ficat, favorizeaza activitatea celulara normala a ficatului. In ciroza hepatica acest pricipiu activ este un bun stimulent al activitatii ficatului, impiedica fibrozarea acestuia si ajuta la regenerare.

Orz verde (Hordeum Vulgare) : este planta cu cel mai bogat continut natural de vitamine si minerale. Contine betacaroten, vitamina C, vitamina K, vitamina B2, fier, potasiu, calciu si superoxid-dismutaza (enzima puternic antioxidanta). Imunostimulator si antioxidant organic, creste rezistenta organismului la infectii.

Macese (Cynosbaty Fructus) : contine acid ascorbic, carotenoide diverse ( provitamina A ), vitaminele B1, B2, PP si K, vitamina P ca rutozida hiperozida, glucide, pectine, taninuri, acid malic si citric. Terpenoidele sunt reprezentate prin glicozide ale acidului oleanolic, b-sitosterolului, (glicozidele A, B si C), linalool, citronelol, geraniol, nerol; este antioxidant, imunostimulator, coleretic, colagog.

Schisandra (Schizandra Chinensis) : puternic efect hepatoprotector.

Lecitina : creste rezistenta organismului la actiunea substantelor toxice, stimuleaza secretia biliara, favorizeaza absorbtia de grasimi in tubul digestiv, stimuleaza formarea eritrocitelor si hemoglobinei; in cazul persoanelor fara pofta de mancare, constituie un excelent roborant, tonifiant; are actiune lipotropa, de a micsora nivelul colesterolului din sange, fapt evidentiat dupa cateva saptamani de administrare permanenta; este una dintre principalele surse de acid fosforic; este componenta fundamentala a stratului mielinic si a invelisului de aparare al celulelor si fibrelor nervoase.

Drojdie de bere (Saccharomyces Cerevisae) : regenereaza celulele hepatice; imunostimulator; detoxifiant; contine nu numai o mare cantitate de proteine, minerale si vitamine, ci si acid nucleic - esential procesului de formare a celulelor noi, care le inlocuiesc treptat pe cele deteriorate.

Anghinare (Cynara Scolymus) : stimuleaza secretia de bila, precum si regenerarea celulelor hepatice, ajutand la neutralizarea si eliminarea substantelor toxice de catre ficat si avand un efect asemanator cu cel al silimarinei. Efectul coleretic al extractului de anghinare a fost confirmat prin studii clinice dublu-orb. Infuziile din frunze de anghinare pot duce la ameliorarea durerilor din crizele hepatice, la diminuarea senzatiei de greata si la reducerea balonarii.

Rostopasca (Chelidonium Majus) : colagog, citostatic, imunostimulator.

Papadie (Taraxacum Oficinale) : efect antioxidant; contine vitaminele A, C, D, complexul B, precum si fier, magneziu, zinc, potasiu, cupru, colina, calciu, siliciu.

Sulfina (Melilotus Oficinale) : antiinflamator, antitrombotic, stimulator circulator.

Izolat de soia (Glycine Max) : este sursa excelent de albumina, mai conine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, vitamina E si vitamina B6.

Astfel s-a recomandat pacientilor din lot : produs pulbere in doza de 10 g pe zi in doua prize, cu o jumatate de ora inaintea mesei, dizolvata intr-o cantitate de 200 ml apa (1,5 g armurariu / 150 mg lecitina / 150 mg drojdie / 1,85 g izolat de soia / 3 g macese / 3 g orz verde pe zi) la 27 de pacienti sau produsul sub forma de capsule la doza de 3 cps pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor (432 mg armurariu / 432 mg schisandra / 216 mg anghinare / 216 mg rostopasca / 72 mg papadie / 72 mg sulfina) la 10 pacienti; produsul s-a administrat in forma de prezentare pulbere/capsule in mod aleator; o analiza comparativa a efectelor celor doua forme farmaceutice va fi deasemenea efectuata.

Pe parcursul monitorizarii se va urmari posibilitatea imbunatatirii profilului metabolic al acestor pacienti prin administrarea acestei combinatii originale de principii vegetale, ale caror efecte benefice asupra functiei hepatice au mai fost dovedite in timp/prin studii, separat sau in alte combinatii disponibile pe piata farmaceutica si fitoterapeutica. Importanta ficatului in metabolizarea substantelor nutritive si a medicamentelor sugereaza ideea ca functia acestuia ar putea fi influentata prin manevre nutritionale. Orice strategie de suplimentare cu vitamine sau alte principii alimentare/vegetale (cum este cazul produsului nutraceutic in studiul de fata) poate intarzia complicatiile metabolice care sunt numeroase cand functia hepatica este afectata cronic.

Din literatura reiese faptul ca, de obicei, dezechilibrele metabolice datorate acestei disfunctii devin masurabile clinic si paraclinic intr-un stadiu avansat al afectarii hepatice (care depaseste chiar pe cel de ciroza incipienta), stadiu in care tratamentul cu Interferon nu mai constituie o optiune, dar in care un astfel de tratament nutraceutic poate fi benefic. 54 % din pacientii inclusi in lotul de studiu sunt deasemenea o categorie pentru care Interferonul nu mai este o optiune de tratament (recadere dupa tratamentul standard, esec terapeutic-"non-responder" sau intoleranta la tratament).

Produs nutraceutic destinat bolnavilor cu hepatita cronica virala - Raport monitorizare 2007

Studiul urmareste mai ales posibilitatea imbunatatirii profilului metabolic in aceste categorii de pacienti. In acest scop vor fi comparate datele paraclinice din perioada anterioara administrarii produsului nutraceutic si la sfarsitul perioadei de tratament (cele care evidentiaza functia ficatului - ALT, AST, GGT, electroforeza proteinelor serice, incarcatura virala - ARN HCV, hemograma). Se vor urmari si eventualele reactii adverse pe care pacientii ar putea sa le acuze, desi acestea sunt putin probabile avand in vedere natura produsului si stabilirea dozelor conform cu datele de toxicitate din literatura. Deasemenea vor fi analizate chestionare de calitatea vietii (pdf) pentru a surprinde aspectul subiectiv, la fel de important, in ceea ce priveste efectul produsului (indicatori privind starea generala, fzica dar si psihica a pacientilor).

Tot in cadrul etapei III s-a efectuat o deplasare la Conferinta Nationala de Sanatate Publica - "Oportunitati si provocari in sanatatea publica in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", Timisoara, 16 - 18 noiembrie 2007. Au participat 4 membri ai echipei de studiu si a fost prezentata lucrarea sub forma de poster "Hepatita cronica VHC - o problema de sanatate publica. Influenta produsilor nutraceutici asupra profilului metabolic" (pdf). Am evidentiat faptul ca hepatita cronica VHC este o problema actuala de sanatate publica si un procent semnificativ al pacientilor nu au un factor de risc identificat in antecedentele patologice, deci diagnosticul este difcil si de obicei intamplator. Lucrarea prezinta deasemenea posibilitatea imbunatatirii functiei hepatice a acestor pacienti prin administrarea produselor nutraceutice, mai ales daca se ia in considerare faptul ca evolutia naturala a infectiei VHC este catre boala cronica hepatica 85 % si ciroza hepatica 30 - 40 %, iar caracterului silentios al bolii si testele costisitoare de laborator duc la diagnosticare in faze avansate de evolutie.

S-a efectuat deasemenea o deplasare la "Panel of Experts Meeting", Varenna, Italia, 18 - 19 octombrie 2007, de catre 2 membri ai echipei de studiu, in cadrul proiectului European Health Cancer Indicators Program - EUROCHIP-2. Acesta este un proiect european derulat pentru monitorizarea si imbunatatirera controlului cancerului in Europa : preventie, screening, epidemiologie, diagnostic si tratament. Se stie ca evolutia naturala a hepatitei cronice cu virus C este catre carcinom hepatic. Axa de actiune Eurochip-2 in Romania consta in evaluarea programelor de control a cancerului cu focalizarea pe screening, acesta fiind abordarea cea mai eficace pentru programele de preventie a cancerului, daca este integrat in sistemele de sanatate existente (ex. screening-ul pt infectia cu Papilloma virus in cancerul de col uterin, screening-ul pt infectie VHC in cancerul hepatic); anexam lucrarea prezentata.

Concluzii de etapa :

Prin administrarea produsului nutraceutic urmarim imbunatatirea profilului metabolic al pacientilor, iar in acest scop s-a definitivat protocolul de monitorizare : vom analiza date paraclinice (specifice pentru functia hepatica) si date subiective prin intermediul chestionarelor de calitatea vietii comparativ inainte si dupa tratament. Studiul urmareste identificarea unui beneficiu terapeutic si la o categorie de pacienti pentru care Interferonul nu mai este o optiune de tratament (recadere dupa tratamentul standard, esec terapeutic-"non-responder", diagnostic tardiv la hepatitei cronice VHC).

Un procent semnificativ al pacientilor inclusi in lotul de studiu nu au un factor de risc identificat in antecedentele patologice, ceea ce face difcila diagnosticarea in timp util si stadializarea bolii in functie de perioada de evolutie, mai ales in lipsa unei punctii- biopsie hepatica (metoda acceptata pe plan national/ international pentru stadializarea hepatitei cronice).