Cercetare medicala - Proiecte Proiectul "Program de Reabilitare Geriatrica pentru Varstnicii din Bucuresti"

Proiectul "Program de Reabilitare Geriatrica pentru Varstnicii din Bucuresti"

UE flag

Aceasta pagina web este finantata de UNIUNEA EUROPEANA prin programul PHARE

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.

Sectiunile articolului :

Modelul oferit de Marea Britanie privitor la serviciile de recuperare geriatrica

In perioada 15 ianuarie 2004 - 1 martie 2004, Fundatia "Dr. Victor Babes" a derulat un proiect intitulat "Initierea unui Program de Reabilitare Geriatrica pentru Varstnicii din Bucuresti", desfasurat in cadrul programului Societate Civila, Componenta 4. ACCESS; 4.3. Participare la Retele Europene.

Proiectul a fost structurat in doua parti importante: o vizita de studiu in cateva centre si institutii de geriatrie din Marea Britanie si diseminarea locala a informatiei obtinute prin schimbul profesional.

Vizita de studiu a fost realizata de personal medical al centrului nostru cu rol cheie in implementarea unui program de reabilitare geriatrica: Dr. Iuliana Apostol - medic specialist geriatrie-gerontologie, Dr. Nitipir Cornelia - medic specialist oncologie si Simona Stoica - fiziokinetoterapeut. In perioada 9 - 27 februarie 2004 a fost editat un ghid informativ destinat profesionistilor din domeniul medical, au primit servicii gratuite de recuperare geriatrica un numar de 14 persoane varstnice din Bucuresti si au fost organizate cursuri de reabilitare geriatrica, in clinica noastra.

Experienta bogata acumulata a servit ca baza teoretica dar si practica pentru implementarea unor servicii de recuperare geriatrica in clinica nostra.

Londra

Organizarea vizitei in Londra a fost posibila cu spijinul organizatiei Age Concern England, European and International Unit. Age Concern este principala organizatie nationala din Marea Britanie care lucreaza cu si in interesul persoanelor varstnice. Organizatia are un birou central, coordonator si o multitudine de birouri locale in Londra si in restul tarii. Echipa noastra a vizitat sediul central si doua sedii locale: Age Concern Hillington si Age Concern Havering, in vederea infiintarii unor oficii similare si in Bucuresti.

Au fost contactate organizatii medicale cu renume: British Geriatric Society, Alzheimer's Disease International si Stroke Association. British Geriatric Society este singura asociatie profesionala din UK care ofera expertiza medicala in intreaga gama de nevoi medicale ale varstnicilor, servind categoriile cele mai diverse: varstnicii, ingrijitorii acestora, organizatii non-profit care lucreaza cu varstnicii, personalul medical si nemedical care lucreaza cu varstnicii, membrii societatii, politicienii.

Stroke Association promoveaza activitatile de preventie ale accidentului vascular cerebral prin initierea unor programe de screening privind factori de risc si finantarea unor studii nationale de cercetare; de asemeni, furnizeaza ajutor pacientilor si familiilor lor prin organizarea unor servicii comunitare specifice si servicii de bunastare (welfare services).

Alzheimer's Disease International este organizatia umbrela a tuturor asociatiilor Alzheimer din lume. Scopul ei este de a intari capacitatea organizationala a asociatiilor membre si de a sensibiliza populatia cu privire la demente.

Au fost vizitate cateva spitale din Londra: unul dintre cele mai mari spitale universitare generale - Guys and St. Thomas Hospital Trust, un spital universitar geriatric - Royal Free Hospital, doua spitale comunitare: Hillington Hospital si Northwood and Pinner Community Hospital.

Au fost observate si analizate serviciile comunitare pentru persoanele varstnice cu dizabilitati fizice sau senzoriale din regiunea Hillington cat si servicii comunitare pentru demente din regiunea Havering. In acest sens au fost vizitate, in cadrul Centrului Petersfield, un spital de zi pentru demente - Dementia Day Hospital, o clinica pentru investigarea tulburarilor de memorie de cauza incerta - Memory Clinic, o ramura a organizatiei nationale Age Concern England - Age Concern Havering si un birou local de servicii sociale - Department of Havering Social Service. Au fost analizate serviciile comunitare din regiunea Hillington prin vizitarea urmatoarelor locatii: Age Concern Hillington, Department of Hillington Social Services si Intermediate Care Unit, afiliata Spitalului Hillington. De asemeni a fost vizitata Intermediate Care Unit, din cadrul Whitby Dene Residential Home. Serviciile de ingrijiri intermediare sunt relativ noi in acesta tara (de aproximativ doi ani) si au fost definite ca fiind servicii care faciliteaza tranzitia intre spital si domiciliul pacientului, in vederea scurtarii duratei de spitalizare sau evitarii spitalizarilor nenecesare.

A fost vizitat si sediul unui serviciu comunitar destinat pacientilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC) - Riverside Dysphasia Support Service. Acest serviciu a fost infiintat cu scopul imbunatatirii abilitatilor de comunicare pentru pacientii cu AVC care si-au pierdut capacitatea de a vorbi, citi sau scrie. Tehnicile utilizate aici sunt complementare muncii logopedului.

Echipa noastra a avut oportunitatea sa inteleaga serviciile de nursing comunitar prin deplasarea la domiciliu cu asistente medicale din Eastcote Health Centre iar prin vizitarea unui hospice Lions Hospice au fost culese informatii despre organizarea serviciilor de ingrijiri paliative si de recuperare in cazul pacientilor cu neoplazii sau alte patologii grave.

Leeds

Pentru organizarea vizitei de studiu la Leeds am avut sprijinul unei personalitati marcate din domeniul geriatriei, Profesorul Graham Mulley, profesor de geriatrie, la Spitalul St James'University Hospital, Leeds, UK.

Au fost vizitate doua mari spitale din Leeds: St James' University Hospital (SJUH), Chapel Allerton Hospital (CAH).

SJUH are o sectie de geriatrie - Elderly Care Unit si un departament de geriatrie ambulatoriu - Geriatric Outpatient Department. In cadrul vizitei s-au observat serviciile geriatrice spitalicesti si ambulatorii. Serviciile geriatrice specifice au putut fi evaluate prin vizitarea unor clinici - Continence Clinic si Falls Clinic, din cadrul CHA si Orthogeriatrics Clinic, din cadrul SJUH. Primele doua clinici specializate ofera servicii de evaluare completa pentru cele doua sindroame geriatrice, informare si sfaturi utile, tratamente medicale si de recuperare specifica. Clinica de ortogeriatrie are o sectie cu paturi care sunt rezervate pacientilor varstnici post-interventie chirurgicala ortopedica si necesita ingrijiri post-acute: prevenirea sau tratarea complicatiilor post-operatorii, recuperarea ortopedica si elaborarea planurilor individualizate de externare.

Informatii complexe privind recuperarea geriatrica au fost obtinute prin consultarea unor diversi specialisti: terapeuti ocupationali, fizioterapeuti, logopezi, psihologi clinici, asistente medicale specializate in incontinenta, caderi, demente. Diverse aspecte legate de recuperare au fost clarificate prin vizitarea salilor de kinetoterapie si terapie ocupationala din SJUH, prin consultarea echipei de stabilire a planului terapeutic pentru acasa (Predischarge Home Visit Team, SJHU) dar si vizitarea Stroke Unit, CHA.

Aspecte practice legate de geriatria oncologica au fost culese cu ocazia discutiilor ample cu un geriatru cu interes specific in aceasta arie, la Cancer Ward, Leeds General Infirmary.

Servicii de recuperare geriatrica oferite de C.D.T. "Victor Babes"

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Victor Babes", din cadrul Fundatiei "Dr. Victor Babes" desfasoara programe speciale atat de preventie: SANOSCOP cat si de reabilitare: REABILITARE GERIATRICA.

Experienta castigata in urma vizitei efectuate in Marea Britanie ne-a oferit oportunitatea implementarii de noi servicii destinate varstnicilor. Dezvoltarea acestor noi servicii va fi urmata de initierea unor studii de testare a eficientei tehnicilor si metodelor utilizate in reabilitare, de studii bazate pe rezultatele obtinute. Colaborarea pe viitor cu clinicile de profil vizitate, din Marea Britanie, va permite schimbul informational continuu intre clinici si va servi scopului nostru pe termen lung: dezvoltarea unor servicii de calitate pentru varstnicii din Bucuresti.

Pachetul de servicii oferit varstnicilor in cadrul programului de reabilitare geriatrica cuprinde :

  • consultul geriatric initial si de control
  • program de kinetoterapie / electroterapie
  • consiliere psihologica
  • educare pacient si familie pe problemele de sanatate prezente

Serviciile noastre de reabilitare sunt in principal de reabilitare fizica dar pe viitor urmarim si dezvoltarea serviciilor de reabilitare psihica si senzoriala. Noutatea programului constain dezvoltarea unor servicii complet noi :

  • reabilitare in dezadaptarea la efort fizic
  • reabilitare in incontinenta urinara
  • program de preventie anti-cadere
  • reabilitare cardiovasculara si pulmonara

Reabilitarea neurologica se desfasoara in prezent in urma adaptarii unor protocoale aplicate actual in Marea Britanie. Aplicatiile principale sunt in accidentele vasculare in stadii post-acute si in boala Parkinson. Reabilitarea oncologica se desfasoara deja de 1 an cu rezultate bune, in special reabilitarea preventiva si suportiva. Reabilitarea ortopedica si reumatologica se desfasoara conform unor programe actualizate recent. Reabilitarea cardiovasculara si pulmonara este implementata recent si necesita stabilirea atenta a criteriilor de selectie a pacientilor, a testelor initiale de evaluare si a testelor de monitorizare adaptate pacientului varstnic.

Link catre Information Centre of the European Commission in Romania

Pentru informatii despre celelalte programe desfasurate sub egida UNIUNEA EUROPEANA in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la UNIUNEA EUROPEANA, va invitam sa vizitati pagina web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.