Info medical Chirurgie estetica & plastica Blefaroplastie (corectie pleoape cazute)

Blefaroplastie (corectie pleoape cazute)

Blefaroplastia - corectia chirurgicala a pleoapelor cazute, este o interventia chirurgicala cu scopul indepartarii excesului tegumentar si de tesut adipos de la nivelul pleoapelor superioare sau / si inferioare. Pliurile de piele si "pungutele" de grasime de la nivelul pleoapelor dau aspectul de ochi obosit in permanenta, uneori cauzand chiar reducerea campului vizual. Blefaroplastia (corectia chirurgicala a pleoapelor cazute) se poate efectua in acelasi timp la pleoapele superioare si inferioare si asociata sau nu cu liftingul facial.

Pacientii care beneficiaza de blefaroplastie (corectia chirurgicala a pleoapelor cazute) au in general peste 35 de ani, dar sunt anumite situatii in care interventia chirurgicala de blefaroplastie se poate efectua si mai devreme de acesata varsta, caz in care se extrag mai ales pernutele de grasime care proemina sub piele. Important este ca starea de sanatate a persoanei sa fie buna, iar inainte de interventie este bine sa se faca un control oftalmologic mai ales la pacientii purtatori de ochelari.

Orice interventie chirurgicala implica riscuri. Blefaroplastia - interventia chirurgicala de corectie chirurgicala a pleoapelor cazute - trebuie efectuata de un chirurg cu experienta in domeniu si atunci riscurile sunt minore si de cele mai multe ori, imprevizibile. Dintre acestea, sangerarea este cea mai frecventa, dar folosirea unor manevre blande intraoperatorii si a unui instrumentar specializat evita aparitia sangerarii. Indepartarea exagerata a excesului de piele, mai ales la pleoapa inferioara determina aparitia ectropionului - retractia pleoapei inferioare ce impiedica inchiderea completa a ochiului, situatie care, daca nu se amelioreaza in timp de 1 luna, trebuie remediata chirurgical.

Indicatii preoperatorii in cazul interventiei chirurgicale de blefaroplastie - corectia chirurgicala a pleoapelor cazute :

 • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
 • cu 2 saptamani inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
 • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
 • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurug
 • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
 • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intarziata

Interventia chirurgicala de blefaroplastie - corectie pleoape cazute - se practica de obicei cu anestezie locala, asociata cu analgezie intravenoasa usoara. Pacientul are un somn superficial, din care se poate trezi rapid, poate colabora cu chirurgul pe masa de operatie si este insensibil la durere. Durata operatiei este intre 1 - 3 ore, functie de amploarea interventiei. Aproape intotdeauna se incepe cu pleoapele superioare, apoi se trece la cele inferioare. Inciziile se fac la nivelul santului palpebral superior, iar la pleoapa inferioara se fac la 2 - 3 mm sub marginea genelor. Pielea se separa de muschiul subiacent, se extrag "pungutele" de grasime in exces, iar surplusul de piele se indeparteaza. Sutura se face cu fire foarte fine, iar cicatrizarea se obtine in aproximativ 5 - 7 zile.

Daca interventia chirurgicala de blefaroplastie - corectie pleoape cazute - se efectueaza in cursul diminetii, seara pacienta poate pleca acasa, cu conditia sa respecte strict indicatiile de repaus in noaptea respectiva si mentinerea compreselor reci pe ochi. In cazul in care interventia se realizeaza dupa-amiaza, sau pacienta locuieste in alt oras, este indicat sa fie spitalizata cel putin 1 zi.
In timpul spitalizarii se administreaza antibiotice sistemice, se aplica ochelari speciali de racire si picaturi cu antibiotic local (colir). Intrucit edemul si echimozele apar rapid postoperator, este recomandat sa aveti ochelari fumurii de protectie in momentul externarii.

Edemul si echimozele ce apar dupa interventia chirurgicala de blefaroplastie - corectie pleoape cazute - dispar in 7 - 10 zile, timp in care este recomandat sa intrerupeti activitatea la locul de munca sau cel putin in primele 3 zile. Activitatea fizica intensa poate determina cresterea tensiunii arteriale, favorizind aparitia sangerarii. Intrucat ochiul este usor mai sensibil la soare si vant, este recomandata purtarea ochelarilor de protectie fumurii pana la trecerea vanatailor. Firele de sutura se extrag la 7 zile, iar cicatricile raman albe si subtiri dupa cateva luni de la operatie.


Blefaroplastie corectia chirurgicala a pleoapelor cazute - imagini de caz

 • Blefaroplastie - inainte de 
interventie

  Inainte de interventie


  Blefaroplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Blefaroplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Blefaroplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Blefaroplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Blefaroplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Blefaroplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Blefaroplastie - dupa interventie

  Dupa interventie