Info medical Chirurgie estetica & plastica Lipoaspiratie indepartare grasime

Lipoaspiratie indepartare grasime

Lipoaspiratia este o metoda chirurgicala de indepartare a "pernutelor" adipoase (indepartare grasime) localizate in zone destinate genetic a fi greu de scazut (regiunea subombilicala, flancuri, solduri, coapse, fata interna a genunchilor). Desi se obtine reducerea greutatii corporale, lipoaspiratia (indepartarea grasimii) nu este o metoda de tratament a obezitatii, scaderea in greutate fiind minora, ea realizind mai ales o reconturare armonioasa a corpului. De cele mai multe ori, stimuleaza vointa persoanei de a tine o dieta pentru a obtine dimensiunile la care spera.

Lipoaspiratia (indepartarea grasimii) se adreseaza pacientilor cu greutatea corporala apropiata de limitele normale pentru inaltimea si varsta lor, cu o buna stare de sanatate, cu depozite adipoase localizate. Este indicat ca tegumentul sa aiba calitati elastice bune, de aceea aceasta interventie se adreseaza mai ales persoanelor tinere, la persoanele in virsta nemaiobtinindu-se rezultate estetice la fel de bune.

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. In general, complicatiile lipoaspiratiei (indepartarii grasimii) sunt rare, daca selectia pacientilor s-a facut cu grija. Riscurile sunt mai mari atunci cind se tenteaza extragerea unei cantitati mari de tesut adipos. Pot aparea infectii, hematoame, seroam, cea mai grava complicatie fiind embolia grasoasa sau trombembolia, cand un lobul adipos sau un cheag de sange pot migra prin circulatie la plamin si cauza moartea (pentru prevenirea acestei complicatii se administreaza medicamente antitrombotice si lipoaspiratia se practica cu canule de dimensiune mica in diametru). De asemenea, pot aparea denivelari marcate tegumentare, mai ales la persoanele in varsta, care au o elasticitate redusa a pielii.

Indicatii preoperatorii in cazul liposuctiei (indepartarii grasimii) :

  • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
  • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
  • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
  • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vaasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurug
  • evitati fumatul cu cel putin 1 saptamana inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
  • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Lipoaspiratia (indepartarea grasimii) se face cu anestezie generala sau peridurala, functie de localizarea si intinderea depozitelor adipoase. Durata este in medie de 1 ora pe zona. Aceasta operatie implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos prin incizii de cativa milimetri, canula ce este conectata la un aparat care creeaza vid, iar prin miscari repetate, grupuri de celule sunt separate si aspirate.

Zonele mai frecvente de lipoaspirat sunt : regiunea abdominala, coapse, genunchi, brate si zona gitutlui (gusa).

Tehnicile moderne folosesc injectarea unei solutii speciale ce contine un anestezic si o substanta vasoconstrictoare pentru a reduce pierderile de sange din timpul operatiei, in acelasi timp lasind si o analgezie indelungata postoperatorie.
Imediat postoperator, zonele lipoaspirate sunt pansate si imbracate in contentii elastice, pentru prevenirea formarii hematoamelor si seroamelor.
Cicatricile care rezulta sunt aproape insesizabile si nu pun probleme de estetica.

In general, in cazul lipoaspiratiei (indepartarii grasimii) spitalizarea dureaza 1 - 3 zile, functie de starea postoperatorie si cantitatea de tesut adipos extras. In cursul spitalizarii, vor fi administrate antibiotice, analgezice, antiinflamatorii si antitrombotice.

Dupa interventia chirurgicala de lipoaspiratie (indeparterea grasimii) trebuie purtata o contentie elastica (pantalon / body) timp de cel putin 1 luna, pentru a evita aparitia hematoamelor / seroamelor si a favoriza redistribuirea tegumentara
Vanataile si umflaturile dispar in 2 - 3 saptamini, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 7 zile. Dupa disparitia vanatailor poate fi inceput masajul zonelor operate, pentru imbunatatirea elasticitatii pielii. Rezultatele definitive se vor observa dupa cel putin 3 luni.
De retinut ca in zonele in care se practica lipoaspiratia (indepartarea grasimiii) nu se mai acumuleaza grasime, dar, daca nu se mentine un regim igieno-dietetic de mentinere a greutatii corporale, grasimea se va depune in zonele in care nu s-a facut lipoaspiratie (indepartare grasime).