Info medical Chirurgie estetica & plastica Reconstructia sanului - proteza mamara

Reconstructia sanului - proteza mamara

Reconstructia sanului - proteza mamara are ca scop refacerea unui san de aspect natural ca forma si volum, atunci cind acesta lipseste dupa o operatie de mastectomie. Aceasta operatie are o mare incarcatura psiho-emotionala pentru o femeie care a pierdut sanul in urma unei ablatii postneoplazice sau de alta natura.
Reconstructia sanului - proteza mamara - are ca urmare imbunatatirea imagineii de sine, creste increderea in fortele proprii si calitatea vietii persoanei.

Reconstructia sanului - proteza mamara - este o interventie puternic individualizata; daca o faceti, nu incercati sa preintimpinati dorintele altei persoane sau sa cautati sa ajungeti la imaginea ideala.

Reconstructia sanului - proteza mamara - este indicata daca :

 • ati inteles bine care este diagnosticul si care sunt posibilitatile terapeutice
 • nu suferiti de alte afectiuni grave ce pot impiedica vindecarea
 • sunteti optimista si aveti asteptari realistice asupra sanului reconstruit si imaginii corporale

Reconstructia sanului - proteza mamara - implica interventii seriate. Se poate realiza atit in timpul mastectomiei, cit si dupa vindecarea zonei operate si urmarea tratamentelor specifice postneoplazice.

In timpul consultatiei cu chirurgul plastic veti discuta despre :

 • de ce doriti interventia chirurgicala, care sunt asteptarile si dorintele dvs
 • care este starea de sanatate, daca aveti alergie la vreun madicament, ce tratamente ati urmat
 • ce medicamente folositi, daca sunteti fumatoare sau consumati alcool
 • ce interventii chirurgicale ati avut
 • vi se vor spune care sunt optiunile valabile de reconstructie a sanului in general si adaptate la situatia dvs
 • care sunt rezultatele reconstructiei sanului si potentialele complicatii
 • care sunt stagiile operatorii recomandate de chirurgul plastic, inclusiv interventiile necesare pentru obtinerea simetriei sanilor (simetrie mamara)

La urmatoarea consultatie (de obicei cel putin 2 consultatii sunt necesare), chirurgul plastic :

 • va evalua starea generala de sanatate si care sunt eventualii factori de risc
 • va examina regiunea mamara bilateral si va efectua masuratori detaliate pentru determinarea formei si marimii sanului de reconstruit
 • va face fotografii necesare fisei dvs
 • va stabili metoda de reconstructie, va va explica in ce consta, care sunt riscurile si complicatiile interventiei

Indicatii preoperatorii in cazul reconstructiei sanului - protezei mamare :

 • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
 • cu 2 saptamini inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
 • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
 • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurg
 • evitati fumatul cu cel putin 1 luna inainte de operatie, precum si expunerea la soare sau solar
 • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intirziata

Desi sunt mai multe tehnici de reconstructie a sanului, scopul acestora este de a obtine un san cu aspect natural ca forma, de dimensiuni cit mai adecvate toracelui dvs. Trebuie sa stiti ca :

 • sanul reconstruit nu va avea aceeasi sensibilitate ca cel natural
 • vor fi intotdeauna pe san cicatrici lasate de liniile de incizie, atit cea de la mastectomie, cit si cea necesara reconstructiei sanului
 • vor apare alte cicatrici pe corp, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul abdomenului, lasate de interventia in zonele donatoare de lambouri, functie de tipul de reconstructie
 • pentru obtinerea simetriei, de cele mai multe ori este necesara interventia de ridicare a sanului cu sau fara reductie mamara la nivelul celuilalt san, interventie care se efectueaza in alta sedinta operatorie

Decizia de reconstructie a sanului (proteza mamara) este extrem de personala. Dumneavoastra veti decide daca beneficiile interventiei vor preintimpina dorintele si asteptarile si daca riscurile si posibilele complicatii sunt acceptabile.

Posibilele riscuri ale reconstructiei sanului - protezei mamare - sunt :

 • sangerare intra - si postoperatorie cu aparitia de hematoame
 • infectie
 • vindecare intirziata
 • folosirea metodelor reconstructive cu lambouri poarta riscul de necroza partiala sau totala a lamboului, din cauze mai mult sau mai putin previzibile
 • folosirea reconstructiei cu implant mamar poate sa duca in timp la aparitia contracturii si nevoia de schimbare a implantului

Interventia chirurgicala pentru reconstructia sanului - proteza mamara - se practica sub anestezie generala, iar durata sa depinde de metoda reconstructiva aleasa, intre 3 - 6 ore. De cele mai multe ori, operatia de mastectomie lasa prea putin tesut in regiunea mamara pentru a putea acoperi si suporta un implant mamar. Folosirea implantului mamar pentru reconstructia sanului aproape intotdeauna necesita acoperirea cu tesuturi de buna calitate, obtinute fie prin crearea de lambouri musculocutane, fie prin expandarea tisulara.

Reconstructia sanului - proteza mamara - folosind TRAM flap (lambou musculocutan abdominal ) foloseste ca zona donatoare regiunea abdominala, de unde se recolteaza muschiul drept abdominal impreuna cu grasimea si pielea de deasupra sa, ce ramine atasat de vasul sau de sange, apoi este tunelizat catre peretele toracic si modelat pentru a forma protuberanta mamara. In acest caz, folosirea implantului mamar nu este intotdeauna obligatorie, zona donatoare oferind suficient tesut pentru a da volum.

Reconstructia sanului - proteza mamara - folosind latissimus dorsi flap (lambou musculocutan din regiunea toracodorsala de partea sanului de reconstruit) foloseste ca lambou muschiul latissimus dorsi, cu pielea de deasupra sa, acesta ramanind atasat de vasul sau, care apoi se tunelizeaza catre zona de mastectomie si reformeaza noul san impreuna cu un implant mamar. Cicatricea care ramine in zona donatoare se poate camufla prin vestimentatie.

Reconstructia sanului (proteza mamara) folosind metoda expandarii tisulare este o metoda mai simpla, atunci cind are indicatie, dar este un proces de lunga durata. Consta in plasarea sub pielea zonei de mastectomie a unui expander tisular (un saculet cu invelis de silicon) care are atasata o valva prin care se introduce ser fiziologic treptat, in mai multe sedinte, pana ajunge la volumul dorit. Ulterior, printr-o noua interventie chirurgicala, se exttrage expanderul si in locul sau se plaseaza un implant mamar de volum asemanator cu volumul maxim al expanderului. Aceasta procedura poate dura 4 - 6 luni si implica cel putin 2 timpi operatori.

Indiferent de tipul de reconstructie a sanului, mamelonul si areola se reconstruiesc intr-un timp secundar, la aproximativ 8 - 12 luni de la reconstructie, cand se poate realiza si simetria mamara prin mamoplastie de ridicare / reducere la sanul contralateral.

In cazul reconstructiei sanului (proteza mamara), intrucit este o interventie de amploare este recomandabil ca spitalizarea sa dureze 5 - 7 zile cel putin, timp in care se observa evolutia lamboului, se administreaza antibiotice, antiinflamatorii, analgezice, antitrombotice, se fac pansamente zilnice si mobilizare activa supravegheata. Un pansament usor compresiv la nivelul zonei donatoare este recomandat, iar tuburile de dren ce se monteaza postoperator atat la nivelul sanului reconstruit cit si la nivelul zonei donatoare se vor extrage la citeva zile. La externare vi se vor da instructiuni despre modul de ingrijire a zonelor operate, cind sa veniti la control, reteta cu medicatia ce urmeaza sa o luati pe cale orala si alte recomandari privind regimul de activitate in perioada postoperatorie.

Rezultatul final al reconstructiei sanului - proteza mamara - va poate ajuta sa depasiti impactul fizic si emotional al amputatiei de san dupa interventia de neoplasm mamar. In timp, sensibilitatea la nivelul sanului va reveni, aspectul cicatricilor se va ameliora, desi nu vor dispare complet. Desi este o interventie destul de dificila pentru pacienta, cele mai multe femei care au suportat aceasta interventie au constatat o imbunatatire deosebita a calitatii vietii, a abilitatii de a arata si se simti bine.