Info medical Chirurgie estetica & plastica Otoplastie corectare urechi clapauge decolate

Otoplastie corectare urechi clapauge decolate

Otoplastia este operatia de corectare chirurgicala a urechilor mari, indepartate de cap, situatie denumita medical urechi decolate, iar popular, urechi clapauge. Este o malformatie congenitala usoara, ce nu se transmite obligatoriu la descendenti; intre cele doua urechi exista aproape intotdeauna asimetrie de forma si marime, mai mult sau mai putin sesizabila.

De otoplastie - corectarea urechilor clapauge (decolate) - pot beneficia toti pacientii copii peste 5 ani precum si adultii ce nu au fost operati la virsta copilariei. Ideal este ca operatia sa se efectueze intre 4 - 14 ani.

Nu exista nici o operatie fara nici un risc. In cazul otoplastiei - corectarea urechilor clapauge (decolate), riscurile interventiei sunt minore, dar ceea ce este imprevizibil este calitatea cicatricii, deoarece fiecare persoana are o anumita capacitate de cicatrizare. In rare cazuri pot aparea acumulari de singe (hematoame) sau infectii localizate la nivelul tegumentului, care se trateaza cu antibiotic.

Indicatii preoperatorii in cazul otoplastiei - corectarea urechilor clapauge (decolate) :

 • nu mincati si nu beti nimic in noaptea dinaintea operatiei
 • cu 2 saptamani inaintea operatiei, intrerupeti consumul de aspirina sau alte medicamente ce pot influenta coagularea sangelui; de asemenea, anticonceptionalele trebuie intrerupte cu 1 luna inainte
 • interventia chirurgicala se efectueaza in afara zilelor de menstra
 • daca aveti probleme medicale (tensiune, afectiuni vasculare, diabet, epilepsie, alergii la diverse medicamente, etc.), anuntati medicul chirurug
 • evitati expunerea la soare inainte de operatie cu cateva zile, precum si dupa operatie citeva luni
 • nu tineti cura de slabire inainte de operatie, deoarece vindecarea poate fi intarziata

Operatia de otoplastie - corectarea urechilor clapauge (decolate) - se practica sub anestezie locala asociata cu analgezie intravenoasa, iar durata operatiei este de aproximativ 2 ore. Incizia se face in spatele urechii, se evidentiaza cartilajul si apoi se modeleaza cu fire neresorbabile, plicaturindu-l si apropiindu-l de cap. Dupa ce se sutureaza pielea, peste urechi se aplica un pansament elastic.

Operatia de otoplastie - corectarea urechilor clapauge (decolate) - se poate face si ambulatoriu sau cu o spitalizare de 1 zi. Postoperator trebuie sa se poarte un bandaj compresiv cel putin 1 luna. Firele de sutura se extrag la 7 - 10 zile.

In cazul otoplastiei - corectarea urechilor clapauge (decolate) - recuperarea postoperatorie este rapida. Copiii se pot intoarce la scoala dupa 1 saptamana, iar adultii dupa 2 - 3 zile.


Otoplastie chirurgia urechii - imagini de caz

 • Otoplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Otoplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Otoplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Otoplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Otoplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Otoplastie - dupa interventie

  Dupa interventie

 • Otoplastie - inainte de interventie

  Inainte de interventie


  Otoplastie - dupa interventie

  Dupa interventie