Cardiopatie ischemica - teste cunostinte medicale

Ce stiti despre cardiopatie ischemica ?

Boala de inima sau cardiopatia este un termen pentru o varietate de boli care afecteaza inima.

Boala cardiovasculara este una dintre o serie de boli specifice care afecteaza inima in sine si / sau sistemul de vase de sange, in special in venele si arterele care duc la si de la inima.
Bolile cardiovasculare pot lua mai multe forme : hipertensiune arteriala, boli coronariene, accident vascular cerebral, sau febra reumatica / boli de inima reumatismale. In general, aceasta este principala cauza de deces la adulti.

Cercetatorii au descoperit anumiti factori care joaca un rol important in declansarea bolilor de inima. Acestia sunt numiti factori de risc.
Factorii de risc se impart in doua categorii : majori si favorizanti.
Cu cat exista mai multi factori de risc, cu atat mai mare este probabilitatea aparitiei unei boli de inima. Unii factori de risc pot fi tinuti sub control, altii, nu. Dar, cu cat sunt controlati mai multi factori de risc - prin schimbarea stilului de viata si medicatie, cu atat scade probabilitatea aparitiei unei boli de inima.

Principalii factori de risc.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune).
Hipertensiunea arteriala creste riscul aparitiei bolilor de inima, atac de cord si accident vascular cerebral. Tensiunea arteriala poate varia in functie de activitate si varsta, dar un adult sanatos, care este de odihnit, in general, are o tensiune arteriala sistolica intre 120 si 130 si o presiune diastolica intre 80 si 90..

Nivelul ridicat de colesterol din sange.
Unul dintre factorii de risc major pentru bolile de inima este nivelul ridicat de colesterol.
Colesterolul, o substanta asemanatoare grasimilor, transportate in sange, se gaseste in toate celulele corpului tau. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie pentru a forma membranelor celulare si anumiti hormoni. Aportul de colesterol suplimentar este datorat dietei (carne, oua si produse lactate). Principalul "vinovat" pentru cresterea nivelului de colesterol sunt grasimile saturate din produsele alimentare. Alimente bogate in grasimi saturate includ untul, cascavalul, carnea rosie. Asigurati-va ca cititi cu atentie etichetele despre nutritie ale produselor deoarece, chiar daca un aliment nu contine colesterol, poate inca sa aiba cantitati mari de grasimi saturate.
Prea multe lipoproteine cu densitate mica (LDL sau "colesterol rau") in sange cauzeaza placi pe peretii arterelor, care reprezinta inceputul de boala numita ateroscleroza. Atunci cand placa se acumuleaza in arterele coronare care alimenteaza cu sange la inima, exista o probabilitate mai mare de a avea un atac de cord.

Diabetul zaharat.
Problemele cardiace sunt principala cauza de deces in randul persoanelor cu diabet zaharat, in special in cazul diabetului zaharat de tip II (cunoscut si ca diabet zaharat non-insulino-dependent). Un control bun al nivelului de zahar din sange poate reduce riscul aparitiei unei boli de inima.

Obezitatea.
Se considera ca excesul de greutate poate duce la cresterea nivelului colesterolului total, tensiunii arteriale, reprezentand un risc de boala coronariana. Obezitatea creste sansele aparitiei altor factori de risc pentru boli de inima - tensiune arteriala ridicata in special, colesterolul ridicat, si diabetul.
Multi medici masoara acum obezitatea prin calcularea indicelui de masa corporala (IMC) - o valoare ce depinde de raportul dintre greutate si inaltime. Excesul de greutate este definit ca avand un IMC peste 25. Cei cu un numar de peste 30 sunt considerati obezi.

Fumatul.
Cei mai multi oameni stiu ca fumatul creste probabilitatea aparitiei cancerului pulmonar, dar mai putini isi dau seama ca, de asemenea, creste foarte mult probabilitatea aparitiei unor boli de inima si boli vasculare periferice (boala in care vasele de sange de aprovizionare la nivelul bratelor si picioarelor).
Cercetarile au aratat ca fumatul creste ritmul cardiac, stramteaza artere majore sau creeaza aritmii iar din aceasta cauza inima lucreaza mai greu. Fumatul creste tensiunea arteriala care creste probabilitatea unui accident vascular cerebral la persoanele care au deja hipertensiune arteriala. Desi nicotina este principalul agent activ in fumul de tigara, alte substante chimice si compusi cum ar fi gudron si monoxid de carbon sunt de asemenea daunatoare pentru inima. Aceste substante chimice ajuta la acumularea de placi grase in artere. Fumatul afecteaza, de asemenea, nivelul de fibrinogen - o substanta care ajuta la coagularea sangelui. Acest lucru creste probabilitatea aparitiei unui cheag de sange care poate duce la un atac de cord.

Lipsa activitatii fizice (sedentarismul).
La oamenii care nu sunt activi fizic exista o probabilitatea mai mare de atac de cord decat la persoanele care practica o activitate fizica in mod regulat. Activitatea fizica arde calorii, ajuta la controlul nivelului de colesterol si a diabetului si poate scadea tensiunea arteriala. Exercitiul fizic intareste, de asemenea, muschiul inimii si face arterele mai flexibile. Chiar si exercitiu fizic de intensitate moderata este de ajutor daca este facut cu regularitate.

Genul.
In general, la barbati exista o probabilitate mai mare de atac de cord decat la femei. Diferenta se micsoreaza dupa ce femeia intra la menopauza. Dupa varsta de 65 de ani, probabilitatea aparitiei unei boli de inima este de aproximativ aceeasi intre sexe atunci cand ceilalti factori de risc sunt asemanatori.

Ereditatea.
Boala de inima tinde sa se transmita in familie. De exemplu, daca parintii sau fratii au avut probleme cu inima sau sistemul circulator inainte de varsta de 55 de ani, atunci probabilitatea aparitiei unei boli de inima este mai mare decat la cineva care nu are probleme cardiovasculare in istoria familiei. Alti factori de risc (hipertensiunea arteriala, diabet zaharat, obezitate) pot fi, de asemenea, transmisi de la o generatie la alta.

Varsta.
Varsta inaintata este un factor de risc pentru boli de inima. De fapt, aproximativ 4 din fiecare 5 decese din cauza bolilor de inima apar la persoane de peste 65 de ani.
Odata cu inaintarea in varsta inima are tendinta de a avea o activitate neregulata. Peretii inimii se pot ingrosa, arterele isi pierd flexibilitatea iar inima este mai putin capabila sa pompeze sange. Datorita acestor schimbari, creste riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Datorita hormonilor sexuali specifici, femeile sunt de obicei protejate de boli de inima pana la menopauza, iar apoi creste probabilitatea aparitiei unor probleme. Femeile de 65 de ani si mai mult au aproximativ aceeasi probabilitate de aparitie a unor boli cardiovasculare ca barbatii de aceeasi varsta.

Alti factori de risc :

  • stress-ul
  • consumul excesiv de alcool sau cofeina

1) Care dintre urmatoarele probleme este o cauza a bolilor de inima ?
2) Ce se poate intampla in cazul in care fluxul de sange intr-o artera este blocat sau limitat foarte mult ?
3) Trei factori de risc pentru bolile de inima nu pot fi controlati. Care dintre acestia sunt ?
4) Ce este limita superioara a nivelului de colesterol total ?
5) Ce se considera "hipertensiune arteriala" ?
6) De ce fumatul poate duce la aparitia unor boli de inima ?
7) Cate minute de exercitii pe zi, pot ajuta la prevenirea bolilor de inima ?
8) Riscul de boli de inima creste in cazul in care indicele de masa corporala (IMC) este mai mult decat 24.9. De ce ?
9) Bautul unei cantitati moderate de alcool este considerat ca fiind sigur pentru inima.
Ce se poate intampla daca beti mai mult ?