Osteoporoza - teste cunostinte medicale

Ce stiti despre osteoporoza ?

Volumul si consistenta masei osoase sunt determinate genetic, de factori de mediu, alimentatie, activitate fizica, greutate corporala, balanta hormonala, sex. Exista un proces continuu de modelate (formare si degradare) a masei osoase, care asigura adaptarea sistemului osos la factori de mediu, stil de viata, alimentatie.
Sanatatea sistemului osos incepe inca din viata intrauterina. In perioada intrauterina, a copilariei si tineretii - pana in jurul varstei de 20 de ani - tesutul osos este caracterizat de un proces continuu de formare, de acumulare. Intre 20 si 35 de ani caracteristica este reprezentata de un proces de consolidare. Dupa varsta de 35 de ani procesul de formare, de acumulare a masei osoase devine din ce in ce mai lent, din ce in ce mai amplu fiind procesul de "resorbtie" - restrangere (degradare) a masei osoase.

Atunci cand aportul de calciu din alimentatie este insuficient si cand procesele de absorbtie sunt perturbate, restrangerea masei osoase depaseste procesul de constructie, in acest fel aparand boala reprezentata de fragilitatea sistemului osos - osteoporoza.

Va rugam sa va testati cunostintele in legatura cu osteoporoza.

Nu este atat de important scorul final pe care il veti obtine pe cat este de important sa aveti cunostinte cat mai bune despre osteoporoza pentru a evita problemele sau pentru a putea ajunge la medic in timp util.

1) Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea rezistentei osoase datorita scaderii densitatii osoase, ceea ce are drept urmare cresterea riscului de fractura.
2) Exista o predispozitie in aparitia osteoporozei, reprezentata de sexul persoanei - femeile sunt mai predispuse catre osteoporoza decat barbatii.
3) Osteoporoza poate evolua mult timp fara simptome ?
4) Singura modalitate de diagnosticare a osteoporozei este examenul radiologic ?
5) Osteoporoza poate fi prevenita cu succes ?
6) Folosirea suplimentelor alimentare pe baza de calciu este singurul mod de a preveni osteoporoza.
7) Efectuarea regulata a unor exercitii fizice ajuta la prevenirea osteoporozei ?
8) Exista medicatie hormonala care sa previna sau sa diminueze evolutia osteoporozei ?
9) Exista mai multi factori de risc in aparitia osteoporozei, in afara de lipsa sau absorbtia deficitara a calciului ?