Sanatatea danturii - teste cunostinte medicale
Ce stiti despre sanatatea danturii ?
Stomatologie este ramura medicinii care se ocupa cu prevenirea si tratarea afectiunilor dintilor precum si a celorlalte parti care alcatuiesc, impreuna, cavitatea bucala.
Stomatologia cuprinde mai multe specialitati : pedodontia (asistenta stomatologica acordata copiilor), ortodontia (asigura asezarea in pozitie normala a dintilor, pe arcadele dentare), endodontia (tratamentul corect si complet al canalelor dentare), parodontologia (se ocupa de sanatatea parodontiului prin utilizarea de tehnici medico-chirurgicale), protetica (restabilirea integritatii dentare prin lucrari protetice fixe sau mobile), chirurgie orala (extractii dentare, indepartarea chisturilor situate la varful radacinilor, rezectii apicale, chirurgie parodontala).
Este important de stiut ca dantura sanatoasa se "pregateste" inca din faza embrionara, atunci cand apar mugurii danturii viitorului copil. In perioada de sarcina trebuie acordata o importanta deosebita alimentatiei mamei, acasta trebuind sa fie corecta, bogata in cat mai multe minerale, importante fiind calciul si fluorul.
Dentitia este de doua tipuri :
- temporara ("dintii de lapte")
- permanenta
Dentitia temporara ("dintii de lapte") apare oricand in intervalul de la nastere si pana la varsta de un an, prin ceea ce se numeste "eruptie dentara", procesul incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Au fost remarcate cazuri in care bebelusul a avut la nastere unul sau doi dinti.
Dentitia permanenta ("definitiva") este cea care apre in intervalul 6 - 7 ani prin eruptia primului molar permanent, numit si "molar de 6 ani".
Dantura unui adult este formata din 32 de dinti repartizati in numar de 16 pe fiecare arcada dentara (maxilar si mandibula) fiind impartiti astfel : 8 incisivi, (4 sus, 4 jos), 4 canini (2 sus, 2 jos), 8 premolari (4 sus, 4 jos) si 12 molari (4 - 6 superiori, 4 - 6 inferiori, in functie de ultimul molar - numit si "molar de minte" - pe fiecare hemiarcada, daca este aparut sau nu).
Stomatologia, nu numai ca trateaza dintii si gingiile, ci are si un rol de prevenire. Igiena orala corecta este importanta pentru sanatatea dintilor si gingiilor. Dar o dantura sanatoasa nu este numai o problema de estetica, prin sanatatea dintilor se evita si alte probleme de sanatate. Dantura sanatoasa reprezinta o posibilitate de evitare a unor probleme digestive. In acelasi timp, o dantura sanatoasa va ajuta sa vorbiti corect.
In primul rand, igiena orala corecta inseamna intretinerea si curatarea corecte a danturii. Se recomanda periajul dintilor dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. In acest fel se asigura o buna curatare si igienizare a cavitatii bucale prevenind afectiunile cavitatii bucale precum gingivita si parodontoza.
In cazul in care igiena dentara este deficitara exista posibilitatea aparitiei bolilor de natura orala, prima dintre acstea fiind gingivita.Gingivita reprezinta o afectiune a gingiei cauzata de inmultirea bacteriilor aflate in placa bacteriana. Alaturi de igiena orala deficitara sau incorecta, exista si alte cauze care produc boli ale cavitatii bucale : fumatul, factori genetici, boli imune (diabet, SIDA), dieta incorecta.
Gingivita este de cele mai multe ori ignorata fiindca nu cauzeaza durere. Gingivita lasata netratata se agraveaza, urmarea fiind parodontoza. Parodontoza este o boala a tesuturilor gingivale care se manifesta prin distrugerea osului ce sustine dintele in alveola. Parodontoza poate afecta unul sau mai multi dinti. Ca urmare a acestei afectiuni stomatologice apare mobilitatea dintilor si implicit caderea lor.
Stomatologia previne afectiunile dentare dar si de alta natura - gastrite, ulcer, dischinezii biliare - prin examenele stomatologice periodice, cel putin de doua ori pe an, asigurand curatarea cavitatii bucale (gingii, limba, obraji).
Va rugam sa va testati cunostintele in legatura cu stomatologia.
Nu este atat de important scorul final pe care il veti obtine pe cat este de important sa aveti cunostinte cat mai bune despre alergie pentru a evita problemele sau pentru a putea ajunge la medic in timp util.