Hematologie

Hematologia este ramura medicinei care se ocupa cu studiul, diagnosticul si tratamentul afectiunilor sangelui si ale organelor hematopoietice - maduva rosie osoasa, splina, ficat, ganglioni limfatici.

Sangele este un lichid vital, existent in vasele sanguine, cu multiple roluri. Sangele este pompat de catre inima printr-un sistem de vase, reprezentat de sistemul circulator. Pe langa rolul de a transporta oxigenul de la plamani la toate tesuturile, si invers sa preia bioxidul de carbon, de transport al substantelor nutritive, acesta mai este responsabil de activitatile sistemului imunitar, ajutand la combaterea infectiilor.

Sangele este produs in maduva rosie osoasa care se afla in interiorul oaselor, acestea din urma reprezentand organul principal al hematopoiezei. Hematopoieza este procesul de formare a elementelor celulelor sanguine - eritrocitele (celulele rosii) cu rol de transport al oxigenului si bioxidului de carbon, leucocitele (celulele albe) cu rol in imunitate si trombocitele cu rol in coagularea sangelui, la nivelul maduvei osoase.

Bolile hematologice pot fi grupate in afectiuni benigne sau maligne. Afectiunile hematologice benigne cum sunt anemia, hemofilia, trombopenia autoimuna, necesita o urmarire atenta si de lunga durata si impun tratamente pe termen indelungat. Afectiunile hematologice maligne, de obicei sunt cu un debut brusc in plina stare de sanatate, cu o evolutie rapida si, nediagnosticate la timp, pot fi fatale, cum este de exemplu leucemia acuta. Hematologia oncologica este o ramura a hematologiei care studiaza bolile maligne - leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative si multe altele.

Medicul hematolog este specializat in diagnosticarea si tratarea bolilor de sange, cum ar fi anemia (scaderea numarului de celule rosii din sange), leucopenia (scaderea numarului de celule albe din sange), trombopenia (scaderea numarului de trombocite din sange). Hematologia oncologica studiaza bolile maligne - leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative si multe altele.

Diagnosticarea bolilor hematologice necesita de cele mai multe ori efectuarea unor manevre speciale precum punctiile medulare si a biopsiile osteomedulare, investigatii indispensabile in confirmarea afectiunii si verificarea raspunsului la tratament.

Avand in vedere incidenta crescuta a afectiunilor hematologice la toate categoriile de varsta, hematologia a devenit un domeniu de mare interes, lucru dovedit prin progresele deosebite realizate in ultimii ani in conturarea diagnosticului, prognosticului si tratamentelor medicale.

  • Medici
  • Servicii medicale si preturi
Dr. Laura Cristina Predescu
Medic specialist hematologie
Dr. Iulia Monica Enin
Medic specialist hematologie
  Lei
Consultatie de specialitate 300
Consultatie de control (in 30 de zile de la consultatia initiala) 100
Examen citologic frotiu aspirat medular (medulograma) 350
Examen citologic frotiu aspirat medular (medulograma) 350
Examen citologic frotiu aspirat medular (medulograma) 350
Examen biopsie osteomedulara (histopatologie (HP) + imunohistochimie (IHC)) 670
Pachet profil genetic trombofilie* 450
Manevra biopsie osteo-medulara 200
Manevra punctie aspirat medular 150
Eritropoietina 200
Flebotomie 75

Nota :
* Rezultatul acestui test nu se descarca online. Rezultatul va fi trimis pe adresa de email comunicata de pacient.

Articole medicale