Ortodontie

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor.

Anomalia dentara - dintii strambi, reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor. Anomalia dentara este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari nedorite asupra tubului digestiv.

Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca, pentru a nu apela mai tarziu la diverse proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar ortodontic, terapie, protetica, chirurgie oro-dentara sau chiar implant dentar.

O prima evaluare ortodontica le este recomandata copiilor pana la implinirea varstei de 7 ani, in situatia in care nu au aparut anterior alte probleme stomatologice. In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. Progresul tehnicii in stomatologie, specializarea ortodontie, permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare.

Si chiar daca unii adulti considera ca nu mai au varsta potrivita pentru un astfel de tratament, s-a constatat o crestere semnificativa a numarului adultilor care beneficiaza de tratament ortodontic. In cazul adultilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.

Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului si implicit a cariilor dentare sau probleme in functionarea sistemului digestiv.

Orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si intocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil.
Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinti si dintr-un arc metalic care ii uneste cu scopul de a-i alinia corect. Acest tip de aparat este indicat dupa eruptia dintiilor definitiv.
Aparatul ortodontic mobil, se prezinta sub forma unei placute de acrilat cu surub ortodontic si mici crosete metalice, se aplica copiilor cu varsta intre 7 – 10 ani.

In cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12 - 24 luni. Apoi pacientul va purta o perioada un aparat special de contentie (numit retainer), cu rolul de a mentine si stabiliza rezultatele astfel obtinute. Aparatul de contentie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul noptii, fie o sarmulita subtire aplicata pe spatele dintilor.

Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet sanatos si frumos. De aceea, sedintele pentru controlul aparatului ortodontic si igienizarea cavitatii bucale se recomanda a avea loc odata la 3 - 6 saptamani.

  • Medici
  • Servicii medicale
Dr. Corduneanu Corina Claudia
Dr. Corina Claudia Corduneanu
Medic specialist Ortodontie
  Lei
Consultatie primara 100
Studiu de model : OPG, TRx de profil si intocmire plan de tratament 300
Aparat mobil 1 000
Control aparat mobil 70
Disjunctor 1 500
Aparat functional (activator, twin-block) 1 500
Control aparat functional 80
Trainer 1 000
Reparatie aparat mobil 70
Control aparat mobil 70 / arcada
Control activator 80
Aparat fix bracketi metalici 3 000 / arcada
Aparat fix bracketi ceramici 4 000 / arcada
Aparat fix bracketi safir 4 500 / arcada
Aparat fix cu bracketi autoligaturanti DAMON 5 000
Control aparat fix metalic 125 / arcada
Control ap fix ceramic safir 150 / arcada
Recolare bracket ceramic 160
Recimentare inel 60
Recimentare inel cu inlocuirea inelului 80
Inlocuire bracket ceramic sau safir 120
Indepartare aparat fix (la cererea pacientului) 450
Mentinator de spatiu fix unidentar 400
Trainer for kids 1 000
Ortoimplant 650
Arc lingual / transpalatinal 750
Aparate de contentie  
Gutiera de contentie 450
Retainer colatpe fata orala 450

Articole medicale