Info medical Articole medicale Depresia - manifestari

Depresia - manifestari

Dr. Augustin Cupsa
Medic specialist Neurologie

Multiplele feŇ£e ale depresiei

Cele mai obisnuite manifestari ale episodului depresiv - denumit in mod curent depresie - sunt dispozitia depresiva, reducerea interesului si a bucuriilor traite inaintea instalarii afectiunii. Energia scade semnificativ si pacientul resimte o oboseala permanenta cu diminuarea consecutiva a activitatiilor. Nu de putine ori, astenia marcata este problema care il determina pe acesta sa caute ajutorul medicului dar de cele mai multe ori nu a unui psihiatru. Odata declansata depresia, capacitatea de concentrare scade, increderea in sine dispare si se instaleaza o viziune negativa, pesimista asupra viitorului. Apar insomnii, pofta de mancare diminuata ajungandu-se uneori la o scaderea semnificativa in greutate. In cele mai severe cazuri apar idei sau acte de autovatamare sau suicid.

Nu de putine ori, depresia se manifesta prin acuze somatice nespecifice - cefalee, ameteli, disconfort general, dureri si manifestari gastrointestinale. Avem atunci de a face cu o depresie "mascata" in care pacientul ajunge sa consulte inutil tot felul de medici si se supune unei serii de investigatii care sunt costisitoare, nefolositoare si chiar chinuitoare, fara a descoperi o cauza concreta a suferintei sale.

In mod particular, tinerii pot sa prezinte iritabilitate, nervozitate si irascibilitate in locul unei dispozitii triste sau abatute, manifestari care induc in eroare familia(e) si anturajul.

Diagnosticul depresiei se poate pune numai de catre un psihiatru. Deoarece nu exista pana in acest moment nicio explorare imagistica specifica si nicio analiza de sange care sa certifice existenta depresiei, diagnosticul se bazeaza pe un interviu clinic, o discutie din care un specialist exersat poate sa extraga elementele cheie ale acestei tulburari.
Unii clinicieni se folosesc de scale diagnostice - chestionare scurte care cuantifica sub forma unui scor amploarea acuzelor pacientului. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Asociatia Americana de Psihiatrie stipuleaza necesitatea un numar de simptome care sa se manifeste neintrerupt pe o perioada de cel putin doua saptamani. Nu trebuie uitat faptul ca pe langa episodul depresiv major exista si alte tulburari de spectru depresiv (depresia minora, distimia, tulburarea de adaptare cu elemente depresive) in care simptomele sunt fie mai putin exprimate fie dureaza o perioada mai mica de timp dar care necesita de asemenea instituirea tratamentului.

De aceea, in cazul depistarii unor manifestari depresive de tipul celor mentionate anterior este necesar sa consultati un medic psihiatru.


Alte sectiuni din articolul despre depresie :