Info medical Articole medicale Depresia - prevenire

Depresia - prevenire

Dr. Augustin Cupsa
Medic specialist Neurologie

Inainte sa se intample

Un regim de viata echilibrat care include exercitiile fizice sau sportive de orice fel, evitarea stresului si a situatiilor conflictuale, a consumului excesiv de alcool sau alte substante psihoactive precum si un program de somn ordonat, poate reduce riscul unor afectiuni psihice printre care si depresia.

Suferintele si acuzele aparent apartinand unor organe interne diverse (palpitatii, dispepsie si alte manifestari din sfera digestiva) care nu raspund la tratamente de specialitate sau doar se amelioreaza trecator, trebuie sa duca si la un consult psihiatric. In cazul depresiei "mascate", un diagnostic precoce poate sa previna cronicizarea ei. Cronicizarea depresiei este un eveniment nedorit si care presupune un tratament mai indelungat si cu mai putine sanse de reusita.

Unele semne minore (anxietatea, reducerea interesului pentru activitati alta data placute, insomniile) la persoane expuse stresului (recent sau cronic) indeamna la o discutie cu un specialist. Altfel, depresia se instaleaza tot mai adanc in personalitatea celor vulnerabili, cuprinde pana la urma intreaga viata psihica si poate pregati patul unor suferinte organice importante (cardiovasculare, tumorale).


Alte sectiuni din articolul despre depresie :