Virusul hepatitei C - ciclul de viata al virusului

Ciclul de viata al virusului hepatitei C (HCV), dupa patrunderea in organismul uman si inainte de patrunderea in celule, interactioneaza cu unul sau mai multi receptori de suprafata, reprezentand primul pas al ciclului replicativ :

  • a) aderenta si penetrarea virionului in hepatocit,
  • b) eliberarea ARN-ului viral in citoplasma si posibila fuziune secundara a anvelopei virale la membrana endosomala
  • c) translatia directa si patrunderea in ribozom,
  • d) sinteza proteinelor structurale si nestructurale, componente ale poliproteinei virale,
  • e) asamblarea complexului replicativ si terminal al ARN-ului viral,
  • f) sinteza copiilor pozitive ale ARN-ului viral,
  • g) asamblarea particulei virale in reticulul endoplasmatic si in complexul Golgi,
  • h) eliberarea virusului din hepatocit.
Virusul hepatiei C

Multiplicarea virusului hepatitei C (HCV) este posibila si in alte celule in afara de hepatocit si anume in celulele mononucleare cu originea limfatica sau poate si din maduva hematogena. Modelele matematice ale ciclului de viata al virusului hepatitei C (HCV), sugereaza ca timpul de injumatatire este de aproximativ 2,5 ore in sangele periferic, iar puterea de replicare virala este de aproximativ 1X1012 virioni pe zi, in infectia cronica cu virusul hepatitei C (HCV).

Nivelul extrem de ridicat al turnoverului viral, corelat cu absenta unui sistem de corectare a activitatii ARN-polimerazei, duce la acumularea rapida a mutatiilor virale. Astfel se explica de ce pot fi identificate in acelas timp din plasma si ficatul indivizilor infectati cu virusul hepatitei C (HCV), multiple variante virale ale virusului hepatitei C (HCV), asa denumitele quasispecii virale.
De exemplu, pana la 85 % dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C (HCV) au in sangele periferic o singura varianta genetica de virus.
Pe de alta parte raspunsul imun apare ca un important factor selectiv al quasispeciilor virale, asa cum am aratat mai inainte la prezentarea proteinelor structurale E2, care prin regiunea hipervariabila HVR-1, realizeaza mutatii importante.


Celelalte sectiuni ale articolului despre hepatita C :