Info medical Articole medicale Riscuri pentru sanatate in calatorie (I)

Riscuri pentru sanatate in calatorie (I)

Dr. Adriana Hristea
Medic primar Boli infectioase

Infectiile aparute dupa intepaturile insectelor sunt foarte frecvente, mai ales cand nu li se acorda atentie. Este necesara deci prezenta in farmacia de voiaj a unei pomezi antiseptice. Intepaturile de insecte provoaca nu numai iritatii si infectii locale, dar reprezinta si porti de intrare pentru diferite boli.

Boli transmise de tantari, muste si capuse

Dintre bolile transmise de tantari, malaria (paludismul) este cauza cea mai frecventa cauza de imbolnavire la calatorul in zone unde exista malarie. Riscul de malarie pentru un calator depinde de destinatie si de aplicarea regulilor de protectie individuala (repulsive, chimioprofilaxie adaptata zonei, substante care date pe piele alunga insecta).

In Africa de Nord malaria este limitata la cateva focare in sudul Marocului, al Algeriei si al Egiptului. Africa subsahariana este focarul major de malarie, in care predomina specia de tantar falciparum, responsabila de formele mortale de boala. Regiunile aflate la peste 1800 m altitudine, precum si deserturile, sunt indemne de malarie. In regiunile uscate (savana, sahel) transmiterea este intensa in timpul anotimpului ploios, apoi scade, in timp ce in regiunea periecuatoriala transmiterea bolii este posibila tot timpul anului. Riscul de infectie este mai mare in mediul rural decat in orase. In Caraibe paludismul a fost eradicat, mai putin in Haiti si in unele regiuni din Republica Dominicana. In tarile Americii Centrale paludismul este limitat la cateva zone din Costa Rica, Panama si Mexic, unde exista mai ales forme benigne si in plus nu exista paludism urban. In Oceania, paludismul este endemic, permanent, in Papua - Noua Guinee se intalneste din sud-est pana in Vanuatu; nu exista paludism in Fidji,nici in insulele din nord si din est pana in Polinezia Franceza si Insula Pastelui, nici in Noua Caledonie.

In Asia de sud-est este prezenta in zonele impadurite din interior (paludism de jungla) si in mod normal absenta in regiunile de coasta si campiile cu plantatii de orez (cu exceptia sudului Vietnamului). In India paludismul este prezent in zonele rurale, dar si in cele periurbane. In Orientul Mijlociu paludismul este endemic in cateva regiuni rurale din Siria, Turcia, Arabia Saudita.

Boli transmise prin fecale pe cale orala sau prin contaminare hidrica

Transmiterea fecala pe cale orala intereseaza agentii microbieni ce pot contamina apa sau alimentele. Aceasta cale de transmitere sta la originea "diareei calatorului" (DC). Anumite boli avand aceasta cale de transmitere pot fi prevenite prin vaccinare : febra tifoida, hepatita A, poliomielita. Dezinfectarea apei de baut si respectarea regulilor de igiena alimentara permit prevenirea majoritatii acestor boli : consumarea de apa comercializata, fiarta sau tratata cu hidroclonazona si filtrata, evitarea cuburilor de gheata, consumarea carnii, pestelui, legumelor, bine preparate termic, servite calde, a fructelor curatate, evitarea fructelor de mare, a mezelurilor, inghetatelor si cremelor si cruditatilor.

Diareea calatorului (prezenta a peste 3 scaune neformate / zi) are o incidenta variabila in functie de destinatie, schematic riscul fiind mai mare in tarile cu clima calda si/sau nivel socioeconomic redus. Exista si alti factori, dependenti de calator, precum provenienta din tari cu un nivel de igiena foarte ridicat, absenta voiajelor la tropice, adoptarea obiceiurilor alimentare ale autohtonilor, nerespectarea regulilor de igiena, varsta mica, hipoclorhidria gastrica prin tratament antiacid, gastrectomie sau neoplasm, prezenta unei boli inflamatorii cronice (boala Crohn, rectocolita hemoragica), deficite imunitare. Frecventa variaza de asemenea in functie de anotimp (riscul este de 2 - 4 ori mai mare primavara). Aceasta diferenta este in mod particular evidenta pentru bolile bacteriene. Cauza cea mai frecventa a DC este E. coli enterotoxigen , urmat de Shigella, apoi Salmonella, Campylobacter jejuni, E. coli nontoxigen, rotavirusuri, paraziti (Giargia, Entaemoeba histolytica) etc.