Info medical Articole medicale Riscuri pentru sanatate in calatorie (II)

Riscuri pentru sanatate in calatorie (II)

Dr. Adriana Hristea
Medic primar Boli infectioase

Intoxicatii prin ingestia de alimente

Sunt posibile intoxicatii prin ingestia unor alimente, ciuperci otravitoare si plante cardiotoxice, neurotoxice, de conserve (botulism), inhalare de fum sau contact cu anumite vegetale. Ichtiosarcotoxismul este o afectiune datorata ingestiei unei cantitati mari de histamina rezultata din transformarea, sub efectul proliferarii bacteriene, a histidinei aflate in cantitate mare in carnea anumitor pesti. Pentru a o evita, pestele trebuie consumat proaspat. Fructele de mare sunt, de asemenea susceptibile de a antrena diverse intoxicatii, rare in Europa Occidentala, unde exista un control strict fito-planctonic, dar frecvente in tarile in curs de dezvoltare.

Boli transmise transcutanat

Patrunderea agentului infectios (virusuri, bacterii, paraziti) se poate face in cursul unei bai in apa dulce (bilharzioza, leptospiroza), mergand pe sol (ankylostomiaza) sau indirect, cu ocazia unei efractii cutanate (tetanos). Bilharzioza este raspandita in majoritatea tarilor din Africa si in cateva zone limitate din America de Sud, Orientul Mijlociu si Asia. Larva migrans cutanata ankylostomiana este cea mai frecventa dintre dermatozele de import la calatori si este dobandita in tarile calde si umede, de calatorii care se plimba desculti.

Boli transmise transcutanat sau prin inoculare de la animal

BoalaModalitatea de transmitere
bilharziozabaie in apa dulce
naegleriozabaie in apa dulce
anguillulozacontact cu solul
ankylostomiazacontact cu solul
larva migrans ankylostomianacontact cu solul
melioidozabaie
leptospirozabaie
tetanosleziuni cutanate murdarite cu pamant
sodoku, haverhilliozamuscatura de sobolan
turbaremuscatura de caine, maimuta, alte mamifere
pasteurelloza, boala ghearelor de pisicamuscatura sau zgarietura de pisica
carbune, nodul Orf, nodulul mulgatorilorcontact cu ovine
erizipeliod Rosenbachleziuni cutanate in contact cu peste, crustacee

Boli cu transmitere sexuala

In cursul calatoriilor posibilitatea unor contacte sexuale ocazionale creste. Exista chiar persoane care efectueaza calatorii cu acest unic scop. Raporturile sexuale neprotejate prin prezervativ comporta riscuri si dupa un singur contact. Inainte de "Era SIDA" riscul se referea mai ales la blenoragie (gonoree), sifilis si hepatita B. In prezent se pune accent pe prevenirea infectiei cu HIV.

Trebuie amintit ca infectia HIV nu se transmite prin contacte sociale, nici prin intermediul insectelor, nici prin tegumente intacte sau obiecte de toaleta, ci prin contacte sexuale neprotejate sau protejate incorect, injectii cu seringi refolosite (inclusiv administrarea de droguri), tatuaje, acupunctura, lame de ras.

Este de dorit ca in tarile lumii a treia sa aiba asupra sa seringi de unica folosinta, pentru cazul in care o injectie se dovedeste necesara (se vor prefera tratamentele orale) si sa refuze daca este posibil transfuziile.