Cercetare medicala - Proiecte EUROCHIP-2 EUROCHIP Romania informatii generale

EUROCHIP Romania informatii generale

Fundatia "Dr. Victor Babes" a inceput o colaborare, in calitate de partener, in cadrul proiectului international European Cancer Health Indicator Project-EUROCHIP-2.

Proiectul este propus si coordonat de Dr Andrea Micheli, Directorul Unitatii de Epidemiologie Descriptiva si Planificare a Sanatatii din cadrul centrului "Istituto Nationale per la Studio e la Cura dei Tumori", Milano, Italia. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul de Sanatate Publica, lansat in 2002. Responsabilul de proiect in cadrul Fundatiei "Dr. Victor Babes" este Dr. Iuliana Apostol, coordonator departament de cercetare medicala.

Eurochip-2 continua proiectul anterior Eurochip-1, finalizat in iunie 2003 si in care au fost implicati 130 experti europeni din domenii diverse legate de cancer : oncologie clinica, epidemiologie, sociologie, economie-finante, mediu academic si politic. Eurochip-2 priveste sistemul informational si de cunoastere legat de aspecte variate din cancer (preventie, screening, epidemiologie, tratament) in toate cele 25 tari membre ale UE si tarile aplicante.

Scopul proiectului este stabilirea unui sistem European de supraveghere a cancerului pentru a descrie diferentele, identifica problemele si promova actiuni in vederea reducerii inegalitatilor binecunoscute in ingrijirea cancerului, prin :

  1. extinderea colaborarii retelelor in cancer;
  2. stabilirea de grupuri de lucru multidisciplinare in fiecare tara;
  3. promovarea cel putin a unei initiative importante in fiecare tara pentru a imbunatati sistemul informational din cancer;
  4. stabilirea/intarirea sistemului informational de sanatate in colaborare cu alte retele de boli cornice.

Larga retea europeana include autoritati nationale din domeniul sanitar, asociatii medicale, institutii publice sau private de sanatate, agentii internationale.