Noutati medicale Elastografie in timp real - Acuson S2000

Elastografie in timp real - Acuson S2000

Ecografia standard 2D evalueaza detalii anatomice ale diferitelor structuri vizualizate pe baza diferentelor intre impedantele acustice ale acestora (ecografie clasica, modul B). La aceasta se adauga examenul Doppler, care apreciaza elementele in miscare (fluxul sangvin).

Tehnica elastografie Acuson S2000

Tehnica nou dezvoltata de firma Siemens - elastografie in timp real - disponibila pe Acuson S2000, adauga la cele doua anterior prezentate o noua dimensiune a examinarii : masurarea elasticitatii tesuturilor.

Elastografia in timp real este considerata a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler.

Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

Practic : noul soft dezvoltat de Siemens creeaza o harta a elasticitatii tesuturilor dintr-o zona selectata, aceasta putand fi comparata in timp real sau retrospectiv cu imaginile clasice ecografice in mod B (2D) prin suprapunerea unor repere (marcaje, masuratori) efectuate de examinator la nivelul celor doua imagini. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure, iar extinderea lor in tesuturile inconjuratoare este mai mare decat se apreciaza prin metoda clasica 2D. Un nou element introdus pe noul ecograf Acuson S2000 este posibilitatea aprecierii corectitudinii examinarii printr-o analiza efectuata de aparat in timp real (QF - quality factor). Tehnica se numeste eSie Touch, fiind asemanata cu o "palpare virtuala" a leziunilor.

Rezultat elastografie Acuson S2000
sursa imagine - siemens.com

Noul ecograf Acuson S2000 are si posibilitatea cuantificarii duritatii unui tesut prin aplicarea tehnologiei ARFI (Acoustic Radiation Force Impulse), rezultatul fiind masurarea vitezei de propagare a unei unde prin diversele structuri asupra carora metoda este aplicata. Posibilitatea de cuantificare este utila in monitorizarea unor boli (de ex. ciroza hepatica).

In scopul oferirii unor servicii medicale de cea mai inalta calitate, Centrul nostru medical si-a imbogatit dotarea tehnicii medicale de ultima generatie cu un elastograf Acuson S2000 si ofera serviciul de elastografie in timp real in cadrul specialitatii Imagistica medicala.