Noutati medicale FibroScan

FibroScan

Ce este FibroScan ?

FibroScan este un dispozitiv ultramodern neinvaziv pentru determinarea gradului de fibroza si stadializarea hepatopatiei.

FibroScan (elastografia) este o tehnica recent introdusa, ce permite cuantificarea fibrozei hepatice pe baza analizei deplasarii unei unde elastice de soc care se propaga in tesutul hepatic.

Ce avantaje prezinta FibroScan ?

  • Metoda de stabilire a gradului fibrozei cu ajutorul FibroScan-ului este indolora si neinvaziva, fiind caracterizata de simplicitate, rapiditate, reproductibilitate.
  • Rezultatul este imediat.
  • Procedura poate fi efectuata ori de cate ori este necesar, in special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament.
  • Spre deosebire de FibroScan, punctia biopsie hepatica este o metoda invaziva, care poate avea contraindicatii si are limite inerente metodei.
  • Tehnicile neinvazive apar ca o alternativa la punctia biopsie hepatica, cu o performanta care tinde sa se apropie de cea a examenului morfologic. Indicatile lor cuprind delimitarea fibrozelor usoare de cele severe, cu scop diagnostic sau pentru de recrutare in tratament, substituindu-se examenului morfologic.

Cum functioneaza FibroScan ?

FibroScan

Principiul de functionare al aparatului are la baza rezultatul studiilor histologice : cu cat ficatul este mai dur, cu atat gradul fibrozei este mai ridicat.

Elasticitatea ficatului poate fi utilizata pentru evaluarea stadiului fibrozei. Pentru a o determina, aparatul emite o unda de soc plecand de la peretele toracic si masoara viteza acestuia cu ajutorul unui fascicul de ultrasunete.

Masurarea elasticitatii ficatului este de fapt media a multiple masuratori efectuate in acelasi punct de impact. Sunt validate de catre aparat numai undele a caror viteza este constanta in parenchimul hepatic, ceea ce determina eliminarea artefactelor.
Volumul explorat este de cel putin 100 de ori superior esantionului tisular obtinut prin biopsia hepatica, un punct important fiind recunoasterea heterogenitatii distributiei fibrozei hepatice.

Cum se poate efectua testul FibroScan ?

Aceasta testare poate fi efectuata atat la recomandarea medicului specialist, cat si la solicitarea pacientului, pe baza unei programari telefonice prealabile, cu cel putin 24h inainte de ziua aleasa. Manevra este nedureroasa, nu necesita o pregatire prealabila, iar rezultatul este eliberat pe loc.

Pentru un diagnostic precis se recomanda si efectuarea ansamblului de teste FibroTest - Actitest.

Pentru informatii in legatura cu medicii si costurile FibroScan, va rugam sa vizitati sectiunea Imagistica medicala.