Info medical Recomandari teste medicale Colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara) & rectosigmoidoscopie

Colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara) & rectosigmoidoscopie

Dr. Horatiu Teodorescu
Medic primar Gastroenterologie
Doctor in stiinte medicale

Colonoscopia este examinarea intestinului gros sub controlul vederii, utilizand un aparat flexibil si subtire care preia imagini din interiorul intestinului si le reda pe un monitor. Cu ajutorul acestui aparat (colonoscop) se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (intestin gros), obtinandu-se informatii in plus fata de utilizarea tehnicii radiologice (irigografie).
De asemenea, se pot preleva biopsii din leziunile evidentiate, pentru ca tesuturile bolnave sa poata fi examinate la microscop. Pentru procedura sunt necesare aproximativ 60 de minute, manevra propriu-zisa avand durata de 15 - 20 minute.

Colonoscopia este o manevra prin care se pot pune diagnostice foarte precise in cazul unor afectiuni de mici dimensiuni cum sunt micro-polipii sau se pot pune in evidenta mici modificari de nuanta ale mucoasei intestinului.

Pentru colonoscopie este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medicul de familie, medic internist, chirurg sau medicul gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra, dupa o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

ATENTIE ! Stabilirea unui diagnostic corect depinde in mare masura de corectitudinea cu care urmati recomandarile.

Trebuie oprite preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. In functie de ora programarii se poate stabili administrarea tratamentului curent. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente.
Daca luati medicatie anticoagulanta este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Dupa examinare, veti ramane in salonul de asteptare intre 30 si 60 de minute. Dupa manevra, nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 de ore. De asemenea, nu aveti voie sa luati hotarari importante sau sa semnati acte. Este bine sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.

Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra. Dupa sedare apare un efect de linistire, de calmare a anxietatii, o usoara somnolenta. Sedativul se dozeaza in functie de toleranta si necesarul individual.
O problema importanta pentru pacienti este existenta sau nu a durerii. Rolul sedarii este ca procedura sa fie nedureroasa si implica doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic functie de anatomia individuala a colonului, prezenta eventuala a unor interventii chirurgicale pe abdomen si, bineinteles, de toleranta individuala fata de durere.

Inainte de a efectua o colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara), veti fi rugat(a) sa semnati consimtamantul informat, care sa certifice ca ati citit cele prezentate si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur, veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.

Pregatirea pentru colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)

Incepand cu 7 zile inainte de colonoscopie, nu se consuma alimente bogate in fibre vegetale, seminte, cereale (musli), salata, sfecla rosie, varza rosie, tomate, castraveti, struguri sau citrice.

Alimentatie permisa :

Cu 4 zile inainte de colonoscopie este permis sa consumati numai din urmatoarele alimente :

  • supa strecurata
  • iaurt
  • branza de vaci
  • paine alba (fara seminte)
  • carne slaba, fiarta sau gratar

Alimentele pot fi consumate in cantitati mici.

Cu o zi inainte de colonoscopie se interzice alimentarea, incepand cu ora 13:00. Dupa ora 13:00, in caz de sete, puteti bea cate o gura de apa plata. Evitati consumarea unei cantitati mari de apa.

Pentru o buna pregatire a colonului, in scopul curatarii lui, se foloseste "Eziclen". "Eziclen" este un laxativ, iar scopul folosirii lui este sa aveti scaune apoase si multiple.

Prepararea solutiei de Eziclen

Laxativ MoviPrep
Laxativ "Eziclen".

În cutia de "Eziclen" veţi găsi două flacoane cu soluţie concentrată şi un pahar dozator, cu volum de 0,5 litri, prevăzut cu o linie de umplere, pe care îl veti folosi la pregătirea soluţiei de administrat. Este nevoie de ambele flacoane pentru pregătirea tratamentului.

Preparare solutie laxativ Eziclen
Preparare solutie laxativ Eziclen

Conținutul fiecărui flacon trebuie diluat cu apă, folosind paharul furnizat, adăugând apă pâna la semn. Dintr-un flacon se prepară un volum de 0,5 litri.
Astfel, dintr-o cutie se va prepara 1 litru de soluţie "Eziclen".

Pe măsură ce beţi soluţia de "Eziclen", aceasta străbate tubul digestiv pe care îl curăţă (are efect laxativ) şi se elimină în scaun.

În funcţie de intervalul de timp pentru care a fost programată manevra de colonoscopie, soluţia "Eziclen" trebuie consumată în modul următor :

Colonoscopie programata pentru intervalul 08:00 – 12:00

În ziua premergătoare colonoscopiei :

Interval orar

În intervalul 18:00 - 19:00 se va consuma primul pahar (0,5 L) de soluţie.


Interval orar

În intervalul 19:00 - 20:00 se va consuma 1litru de apă plată.


Interval orar

În intervalul 20:00 - 21:00 se va consuma al doilea pahar (0,5 L) de soluţie


Interval orar

În intervalul 21:00 - 22:00 se va consuma 1litru de apă plată.

Deci, in ziua premergatoare colonoscopiei, intre orele 18:00 si 22:00 se vor consuma 3 litri de lichide, astfel : 1 litru de solutie "Eziclen" și 2 litri de apa plata, in ordinea indicata mai sus.

Colonoscopie programata pentru intervalul 12:00 – 14:00

În ziua premergătoare colonoscopiei :

Interval orar

In intervalul 18:00 - 19:00 se va consuma primul pahar (0,5 L) de soluţie.


Interval orar

In intervalul 19:00 - 20:00 se va consuma 1litru de apă plată.


În ziua colonoscopiei :

Interval orar

Ora 06:00 - 07:00 se va consuma al doilea pahar (0,5L) de soluţie


Interval orar

În intervalul 07:00 - 08:00 se va consuma 1litru de apă plată.


Deci, în ziua premergătoare colonoscopiei se vor consuma 1,5 litri de lichide, astfel: 0,5 litri de soluţie "Eziclen" şi 1 litru de apă plată, iar în ziua colonoscopiei, se vor consuma 1,5 litri de lichide, astfel: 0,5 litri de soluţie "Eziclen" şi 1 litru de apă plată, în ordinea indicată mai sus.

Colonoscopie programata pentru intervalul 14:00 – 18:00

În ziua colonoscopiei :

Interval orar

În intervalul 06:00 - 07:00 se va consuma primul pahar (0,5 L) de soluţie.


Interval orar

În intervalul 07:00 - 08:00 se va consuma 1litru de apă plată.


Interval orar

În intervalul 08:00 - 09:00 se va consuma al doilea pahar (0,5 L) de soluţie.


Interval orar

În intervalul 09:00 - 10:00 se va consuma 1litru de apă plată.

Deci, în ziua colonoscopiei, între orele 06:00 şi 10:00 se vor consuma 3 litri de lichide, astfel: 1 litru de soluţie "Eziclen" şi 2 litri de apă plată, în ordinea indicată mai sus.

Complicatii colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)

Colonoscopia poate produce unele complicatii datorita medicatiei (antispastice, anestezie generala, alergie la medicamente) sau datorita manevrelor pentru rezecarea endoscopica a unor polipi (sangerare, perforatie). Se poate produce perforatie si in prezenta unor diverticuli. Frecventa complicatiilor este de sub 1 la 10000 de examinari.
Daca dupa examinare aveti dureri abdominale, scaune cu sange, informati urgent medicul.


Daca, din diverse motive, nu puteţi sa va prezentati pentru manevra, va rugam sa informati Centrul sau medicul la care aveti programata explorarea pentru a anula programarea.
Va multumim.




Puteti descarca informatie sub forma de fisier PDF :