Info medical Recomandari teste medicale Colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara) & rectosigmoidoscopie

Colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara) & rectosigmoidoscopie

Dr. Horatiu Teodorescu
Medic primar Gastroenterologie
Doctor in stiinte medicale

Colonoscopia este examinarea intestinului gros sub controlul vederii, utilizand un aparat flexibil si subtire care preia imagini din interiorul intestinului si le reda pe un monitor. Cu ajutorul acestui aparat (colonoscop) se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (intestin gros), obtinandu-se informatii in plus fata de utilizarea tehnicii radiologice (irigografie).
De asemenea, se pot preleva biopsii din leziunile evidentiate, pentru ca tesuturile bolnave sa poata fi examinate la microscop. Pentru procedura sunt necesare aproximativ 60 de minute, manevra propriu-zisa avand durata de 15 - 20 minute.

Colonoscopia este o manevra prin care se pot pune diagnostice foarte precise in cazul unor afectiuni de mici dimensiuni cum sunt micro-polipii sau se pot pune in evidenta mici modificari de nuanta ale mucoasei intestinului.

Pentru colonoscopie este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medicul de familie, medic internist, chirurg sau medicul gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra, dupa o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

ATENTIE ! Stabilirea unui diagnostic corect depinde in mare masura de corectitudinea cu care urmati recomandarile.

Trebuie oprite preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. In functie de ora programarii se poate stabili administrarea tratamentului curent. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente.
Daca luati medicatie anticoagulanta este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Dupa examinare, veti ramane in salonul de asteptare intre 30 si 60 de minute. Dupa manevra, nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 de ore. De asemenea, nu aveti voie sa luati hotarari importante sau sa semnati acte. Este bine sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.

Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra. Dupa sedare apare un efect de linistire, de calmare a anxietatii, o usoara somnolenta. Sedativul se dozeaza in functie de toleranta si necesarul individual.
O problema importanta pentru pacienti este existenta sau nu a durerii. Rolul sedarii este ca procedura sa fie nedureroasa si implica doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic functie de anatomia individuala a colonului, prezenta eventuala a unor interventii chirurgicale pe abdomen si, bineinteles, de toleranta individuala fata de durere.

Inainte de a efectua o colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara), veti fi rugat(a) sa semnati consimtamantul informat, care sa certifice ca ati citit cele prezentate si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur, veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.

Pregatirea pentru colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)

Incepand cu 7 zile inainte de colonoscopie, nu se consuma alimente bogate in fibre vegetale, seminte, cereale (musli), salata, sfecla rosie, varza rosie, tomate, castraveti, struguri sau citrice.

Alimentatie permisa :

Cu 4 zile inainte de colonoscopie este permis sa consumati numai din urmatoarele alimente :

  • supa strecurata
  • iaurt
  • branza de vaci
  • paine alba (fara seminte)
  • carne slaba, fiarta sau gratar

Alimentele pot fi consumate in cantitati mici.

Cu o zi inainte de colonoscopie se interzice alimentarea, incepand cu ora 13:00. Dupa ora 13:00, in caz de sete, puteti bea cate o gura de apa plata. Evitati consumarea unei cantitati mari de apa.

Pentru o buna pregatire a colonului, in scopul curatarii lui, se foloseste "MoviPrep". "MoviPrep" este un laxativ, iar scopul folosirii lui este sa aveti scaune apoase si multiple.

Prepararea solutiei de MoviPrep

Laxativ MoviPrep
Laxativ "MoviPrep".

In cutia de "MoviPrep" veti gasi doua plicuri transparente. In fiecare din plicurile transparente veti gasi cate o pereche de pliculete inscriptionate "A" si "B". Pliculetul "A" este mai mare decat pliculetul "B". Este nevoie de ambele pliculete ("A" + "B") pentru pregatirea tratamentului.

Preparare solutie laxativ MoviPrep
Preparare solutie laxativ MoviPrep

Fiecare pereche de pliculete ("A" + "B") trebuie dizolvata intr-un litru de apa.
Astfel, dintr-o cutie se vor prepara 2 litri de solutie "Moviprep".

Pe masura ce beti solutia de "MoviPrep", aceasta strabate tubul digestiv pe care il curata (are efect laxativ) si se elimina in scaun.

In functie de intervalul de timp pentru care a fost programata manevra de colonoscopie, solutia laxativa "MoviPrep" trebuie consumata in modul urmator :

Colonoscopie programata pentru intervalul 08:00 - 12:00

Interval orar

In intervalul 18:00 – 19:00 se va consuma primul litru de solutie.


Interval orar

In intervalul 19:00 – 20:00 se va consuma 1litru de apa plata.


Interval orar

In intervalul 20:00 – 21:00 se va consuma al doilea litru de solutie.

Deci, in ziua premergatoare manevrei, intre orele 18:00 si 21:00 se vor consuma 3 litri de lichide : 2 litri de solutie "MoviPrep" si 1 litru de apa plata, in ordinea indicata mai sus.

Colonoscopie programata pentru intervalul 12:00 – 14:00

Interval orar

In ziua premergatoare manevrei, in intervalul 18:00 – 19:00 se va consuma primul litru de solutie.


Interval orar

In ziua premergatoare manevrei, in intervalul 19:00 – 20:00 se va consuma 1litru de apa plata.


Interval orar

Tot in ziua manevrei, in intervalul 06:00 – 07:00 se va consuma al doilea litru de solutie.

Deci, in ziua premergatoare manevrei se vor consuma 2 litri de lichide : 1 litru de solutie "MoviPrep" si 1 litru de apa plata, iar in ziua manevrei se va consuma 1 litru de lichid : solutia "MoviPrep".

Colonoscopie programata pentru intervalul 14:00 - 18:00

Interval orar

In intervalul 06:00 – 07:00 se va consuma primul litru de solutie.


Interval orar

In intervalul 07:00 – 08:00 se va consuma 1litru de apa plata.


Interval orar

In intervalul 08:00 – 09:00 se va consuma al doilea litru de solutie.

Deci, in ziua manevrei, intre orele 06:00 si 09:00 se vor consuma 3 litri de lichide : 2 litri de solutie "MoviPrep" si 1 litru de apa plata, in ordinea indicata mai sus.

Complicatii colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)

Colonoscopia poate produce unele complicatii datorita medicatiei (antispastice, anestezie generala, alergie la medicamente) sau datorita manevrelor pentru rezecarea endoscopica a unor polipi (sangerare, perforatie). Se poate produce perforatie si in prezenta unor diverticuli. Frecventa complicatiilor este de sub 1 la 10000 de examinari.
Daca dupa examinare aveti dureri abdominale, scaune cu sange, informati urgent medicul.


Daca, din diverse motive, nu puteţi sa va prezentati pentru manevra, va rugam sa informati Centrul sau medicul la care aveti programata explorarea pentru a anula programarea.
Va multumim.
Puteti descarca informatie sub forma de fisier PDF :