Info medical Articole medicale CA 125 markeri tumorali

CA 125 markeri tumorali

CA 125 este o glicoproteina cu o greutate moleculara de 200 kDa si un continut in carbohidrati de aproximativ 25 %. CA 125 circula in ser legata de o alta glicoproteina cu greutate mai mare de 1000 kDa.

CA 125 a fost evidentiat pentru prima data in 1983 de catre Bast si colab. la 82 % dintre pacientele cu cancer ovarian. CA 125 este identificat prin reactivitatea sa cu anticorpii monoclonali OC 125 ce recunosc determinanti antigenici repetitivi din CA 125.

CA 125 este prezent in cursul dezvoltarii embrionare la nivelul epiteliului celomic, iar la adult in liniile celulare din carcinomul ovarian seros sau in tesuturile adenocarcinomatoase seroase, dar nu si in structurile ovariene normale.

Valorile normale pentru CA 125 sunt sub 35 U/ml. Cresteri fiziologice survin in cursul menstruatiei si la femei insarcinate.

Indicatia principala este de monitorizare a pacientelor cu cancere ovariene seroase sau nediferentiate. Nivelele crescute de CA 125 se coreleaza cu masa tumorii si pot precede manifestarile clinice cu cateva luni. Prezenta unor nivele crescute indica o boala in evolutie si necesitatea unei laparatomii exploratorii.

CA 125 nu reprezinta o metoda de screening a cancerului ovarian, decat in combinatie cu ecografia, dar trebuie determinat la toate pacientele la care se suspecteaza un carcinom ovarian si la intervale regulate dupa tratament pentru monitorizarea raspunsului si decelarea precoce a recidivelor.

Cresterea nivelului de CA 125 poate fi determinata si de alte carcinoame ale sferei genitale (endometrial, col uterin, san).

Nivele usor crescute, tranzitorii, pot fi inregistrate si in anexite acute, endometrioze, peritonite, pancreatite acute, colelitiaza, colecistite, hepatite acute, cronice, insuficienta renala.


Despre markeri tumorali :