Info medical Articole medicale CA 15-3 markeri tumorali

CA 15-3 markeri tumorali

CA 15-3 este o glicoproteina "mucin-like", cu greutate moleculara mare, eliberata in principal de catre celulele din carcinomul de san.

In 2020, cancerul mamar feminin a depasit cancerul pulmonar, ocupand primul loc ca incidenta (11,7 %) in randul imbolnavirilor de cancer si fiind a 5-a cauza de deces prin cancer (6,9 %). In randul femeilor, 1 dintre 4 cazuri de cancer este de san (incidenta 24,5 %), ocupand primul loc in majoritatea tarilor, iar unul dintre ~6 decese prin cancer este cauzat de cancerul de san (mortalitate 15,5 %); (sursa: Globocan 2020).

Masurarea cantitativa a CA 15-3 in ser este utila in monitorizarea tratamentului cancerului mamar. In combinaţie cu alte proceduri clinice si de diagnostic, testarea seriata reprezinta un instrument util In detectarea timpurie a recurenţei cancerului mamar, stadiile II si III sau pentru monitorizarea raspunsului la terapie In cazul cancerului mamar metastazat.

CA 15-3 este o glicoproteina, cu greutate moleculara mare, derivata din glicoproteina Mucin-1. In mod normal, acest antigen se gaseseste in secretia celulelor glandulare si nu circula in sange. Cand celulele se transforma malign si membrana lor bazala devine permeabila, CA 15-3 este detectat in ser.

La persoanele sanatoase au fost determinate nivele serice scazute, sub 25 U/ml (ECLIA).

Cresteri fiziologice usoare ale CA 15-3 sunt inregistrate la 4 - 7 % dintre femeile ce alapteaza si la aproximativ 8 % dintre femeile insarcinate.

Cresteri usoare si tranzitorii ale CA 15-3 se gasesc si in carcinomul pulmonar, ovarian, endometrial, col uterin, gastric, pancreatic, hepatic, colorectal.

Valori usor crescute pot fi inregistrate si in conditii benigne : hepatite, ciroze hepatice, insuficienta renala, endometrioza, boala inflamatorie pelvina, afectiuni ovariene, pulmonare, ale sanului (mastopatie, fibroadenom).


Despre markeri tumorali :