Info medical Articole medicale CA 15-3 markeri tumorali

CA 15-3 markeri tumorali

CA 15-3 este un antigen "mucin-like", cu greutate moleculara mare, eliberat in principal de catre celulele din carcinomul de san.

CA 15-3 este definit prin reactiile sale cu doi anticorpi monoclonali :

  • unul dintre ei (115D8) se leaga de un antigen din laptele uman;
  • altul (DF3) se leaga la o fractiune membranara a celulelor carcinomatoase.

La persoanele sanatoase au fost determinate nivele serice scazute, sub 30 U/ml.

Cresteri fiziologice usoare ale CA 15-3 sunt inregistrate la 4 - 7 % dintre femeile ce alapteaza si la aproximativ 8 % dintre femeile insarcinate.

Indicatia principala a CA 15-3 consta in monitorizarea terapiei, diagnosticul recurentelor si detectia metastazelor in carcinomul de san. Valori crescute ale CA 15-3, corelate cu masa tumorii, sunt gasite la aproximativ 70 % din pacientele cu carcinom de san metastazat, dar numai la 40 % in cazurile fara metastazare.

Cantitativ, secretia de CA 15-3 este independenta de receptorii hormonali (estrogenici, progesteronici) si de forma histopatologica.

Cresteri usoare si tranzitorii ale CA 15-3 se gasesc si in carcinomul pulmonar, ovarian, endometrial, gastric, pancreatic, colorectal.

Valori usor crescute au fost inregistrate si in conditii benigne : hepatite, ciroze hepatice, insuficienta renala, afectiuni pulmonare, ovariene, ale sanului (mastopatie, fibroadenom).


Despre markeri tumorali :