Info medical Articole medicale Antigenul carcinoembrionar (CEA)

Antigenul carcinoembrionar (CEA)

Antigenul carcinoembrionar (CEA) a fost descris pentru prima data in 1965 de catre Gold si Freedman la un pacient cu carcinom colorectal.

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este o glicoproteina cu greutatea moleculara de 200 kDa, continand aproximativ 40 % proteine si 60 % carbohidrati.

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este unul dintre antigenele oncofetale produse in timpul vietii embrionare si a dezvoltarii fetale. Productia sa este suprimata dupa nastere, ajungand la valori foarte scazute la varsta adulta, la nefumatori sub 3 ng/ml, la fumatori sub 5 ng/ml.

Sinteza antigenului carcinoembrionar (CEA) este codificata de un grup de cel putin 14 - 16 gene care dirijeaza si sinteza altor glicoproteine CEA-like. Aceste gene sunt denumite "familia genelor CEA". Investigatiile cu anticorpi monoclonali au pus in evidenta cel putin 6 determinanti antigenici diferiti. In plus, pot apare si alte diferente individuale datorate diferitelor tipuri de glicozilare. In schimb, au fost determinate domeniile repetitive si secventele analoage pentru toate proteinele produse de catre familia genelor CEA.

Imunohistologic, antigenul carcinoembrionar (CEA) poate fi determinat in concentratii crescute in tractul gastro-intestinal fetal si in pancreas, precum si in adenocarcinoamele colorectale, iar in concentratii mai mici in tesutul intestinal normal, mucoase intestinale, pancreas exocrin si in ficat. Concentratii serice mari se determina adesea in carcinoamele colorectale si mai rar in alte tipuri de carcinoame : stomac, pancreas, plaman, ovar, col uterin, san.

Functia antigenului carcinoembrionar (CEA) nu este cunoscuta in totalitate; se presupune ca CEA legat la membrana celulara serveste drept mecanism de recunoastere intracelulara printr-o functie de receptor. In plus, i se atribuie si un efect imunosupresiv prin inductia macrofagelor si a limfocitelor T supresive.

Indicatia principala a antigenului carcinoembrionar (CEA) este verificarea si monitorizarea terapiei pacientilor cu carcinom colorectal. In asemenea cazuri, concentratia de CEA se coreleaza cu stadiul tumorii. Nivelele serice preoperatorii de CEA se coreleaza cu intervalul de timp postoperator fara recurente si cu durata de viata, putand fi utilizat drept factor de prognostic.

In monitorizarea pacientilor dupa tratament chirurgical, antigenul carcinoembrionar (CEA) este mai sensibil decat tomografia computerizata, ecografia sau endoscopia si precede manifestarile clinice ale extensiei bolii cu 2 - 18 luni. De aceea, pentru depistarea precoce a recidivelor la pacientii asimptomatici este recomandata repetarea determinarii la fiecare 3 - 6 luni dupa interventia chirurgicala.

Dupa o interventie chirurgicala reusita , nivelul de CEA trebuie sa revina in limite normale dupa 6 - 8 saptamani. O noua crestere indica progresia bolii, recurenta sau aparitia metastazelor. O crestere progresiva (2 - 4 ng/ml/6 luni) indica o recurenta locala, iar o crestere rapida indica aparitia metastazelor.

Initial s-a considerat ca CEA este un marker specific pentru cancerele tractului digestiv (colorectal, stomac, pancreas, ficat, vezica biliara); ulterior, studiile clinice au demonstrat cresterea CEA si in alte afectiuni maligne (plaman, san, ovar, col uterin, prostata) si mai putin in afectiuni benigne, de maxim 4 ori fata de valorile normale (hepatite, ciroza hepatica, pancreatite, gastrite, colite ulcerative, diverticulite, boli inflamatorii pulmonare).

Determinarea antigenului carcinoembrionar (CEA) in lichidul cefalorahidian poate detecta meningioamele maligne, desi nu exista o corelatie intre rata sintezei CEA si masa de celule tumorale din LCR.


Despre markeri tumorali :